T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 3 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Her hamburgercinin karşısına bir 'fast-kebap'

Türk Mutfağı'nın ustası Ziya Şark Sofrası her köşe başında birbiri ardına açılan fast-food lokantalarına inat kebaba hız kattı. Fast-kebap zincirinin ilk halkasını açan 'Ziya'nın hedefi New York'a kebap satmak

Türkiye'de seksenli yılların sonunda Mc Donald's'la başlayan fast food çılgınlığı tüm dünyayı olduğu gibi bizi de etkisi altına aldı. Türk yemek kültürüne ters düşmesine rağmen ayaküstü yemek hızlı yaşayan gençler ve çocukların gözdesi haline geldi. Genellikle yabancı sermayenin yönettiği fast food piyasasına şimdilerde kebabın ünlü isimlerinden Ziya Şark Sofrası, bir ilkle adım atıyor; fast-kebap.

KEBAPTA DEVRİM YAPTIK

Ziya Şark Sofrası, ilk yerli fast food zincirinin ilk halkasını, Büyükçekmece'de açtı. Kısa bir süre sonra iki, bu yıl içinde de toplam 10 fast kebap dükkanı açmayı planlıyor. Ancak Ziya'nın fast food restoranında öyle bildiğimiz hamburger mönüleri değil, 'ay-yıldızlı' kebap mönüleri müşterinin beğenisine sunuluyor. Yabancı zincirlerin 'big mönü, mc mönü'sünün yerine, Ziya'daki fast food ürünlerinin adları, 'ay menü' ve 'yıldız menü.'

Kola yerine Şalgam

Ziya fast food restoranda ayrıca, çöp şiş ve tavuk menüleri ile yine Türk usulü fast fooda özgü yiyecek, içecek ve tatlılar var. Lahmacun, peynirli içli köfte, kola yerine şalgam ya da nar suyu, tatlı yerine künefe ve katmer. Ziya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Bingöl, yeni giriştikleri bu işi, "Kebapta devrim yaptık" diye özetliyor. Türkiye'nin en büyük sorununun standardı tutturamamak olduğunu anlatan Ziya Bingöl, "Bir lokantada iyi bir lahmacun yiyorsunuz. Bir hafta sonra usta değişiyor, gittiğinizde aynı lezzeti ve kaliteyi bulamıyorsunuz. Bizim sistemimiz, kişilere ya da gelişmelere endeksli değil. Attığımız her adım planlı. Bir şubemizdeki lahmacunun malzemesiyle diğerindeki aynı. Tuzu bile elle katamazsınız. Yabancılar kalite anlayışını böyle yakaladı" diyor.

NEW YORK'A yedireceğim

1982 yılında restoran işine girerken "Her hamburgercinin karşısına bir şark sofrası açacağım" diyen Ziya Bingöl'ün bundan sonraki hedefi, kısa sürede dünyaya açılmak. Ziya Bingöl, şimdiden New York'ta şalgam suyuyla 'ay menü'nün hayalini kuruyor. "Onlar nasıl gelip benim ülkemde hamburger sattıysa, ben de oraya gidip kebap satacağım" diyor. Ziya Bingöl, bugüne kadar dünyaya açılamamalarının nedenini, "fast food'un en avantajlı olduğu konu sürat. Aslında restoran işi çok iyi gidiyor. Ama kebap, taze üretilip tüketilmesi gereken bir yemek. Kebapla dünyaya açılmak mümkün değil. Ama fast food öyle değil. Seri üretim yapıp belli bir ısıda koruyarak dünyanın öbür ucuna götürüp servis yapabilirsiniz" diye açıklıyor. Bingöl, "Adam üç dakikada hamburgeri hazırlayıp müşterisinin önüne koyuyor. Kebap ayrıcalıklı bir yemek ama acelesi olan müşteriyi çekmenin yolu çabuk pişirmek" diyor.

Gazı alınmış lahmacun

Siz hiç gazı alınmış, hatta yendiğinde kokmayan lahmacun' duydunuz mu. Hani lahmacun daha pişerken buram buram kokmaya başlar, soğan, sarımsak ve maydanoz gibi gazlı ve kokulu sebzeler nedeniyle saatlerce ağızda kokar ya... İşte Ziya'nın lahmacunu ne kokuyor, ne de gaz yapıyor. Çünkü Bingöl kardeşler, 10 yıl boyunca kafa patlatıp, sonunda, soğan, sarımsak, maydanoz ve biberi, bir dizi işlemden geçirerek gazını almayı başarmışlar. Eğer kokusu ve gaz yapması nedeniyle lahmacun yemiyorsanız, artık böyle bir bahaneniz yok.

Ziya'nın en özelleri

Ziya Bingöl, sır gibi sakladığı Ziya'nın kendine has özelliklerini anlata anlata bitiremiyor. 'İşimizi çok seviyoruz' diye başladığı sözü, eti nereden aldıklarına, nasıl işlediklerine ve Ziya yasaları'na getiriyor. "Birçok ürünümüz bize özel, tescilledik. Eti mevsimine göre, Trakya, Balıkesir ya da Isparta'dan getiriyoruz. Ay ve yıldız kebap isimleri, şirketin ortağı Ramazan Bingöl tarafından bulunmuş. Türk bayrağındaki ay ve yıldızın simgesi olan ay ve yıldızın ekmeği de Ziya'ya özel. Urfa yağlı katmer, başka hiçbir yerde Ziya'daki kadar lezzetli değildir. Buradaki lahmacunu dünyanın hiçbir yerinde bulamazsınız. 'Rakibiniz kim' diye sorarsanız, yine 'Ziya' derim. Bir de hastalığım var. Benden iyisini kimse yapamaz, yapmamalı"

İbo'nun sesi güzel lahmacunu biz biliriz

Ziya Bingöl, herkese 'en iyi anladığı işi yapmasını' tavsiye ederken, konu hemşehrisi İbrahim Tatlıses'in lahmacunculuğuna geliyor. Anlatıyor: "Birgün İbo ile oturmuş sohbet ediyoruz. 'Dünyaya mal oldun. Çok iyi türkücüsün. Ama herkes işini yapsın' dedim. Bana kızdı, 'sen de git berberlik yap' dedi. Şaka bir yana, İbo'nun sesi çok güzel. Ama en iyi lahmacunu biz biliriz."

İşte fast kebap menüsü

Ay kebap, ay dürüm kebap, yıldız kebap (tavuklu), etli, peynirli ve çedarlı lahmacun, içli köfte, künefe, katmer, meyveli gazozlar, ayran, çay, nescafe, Türk kahvesi, soda, şalgam suyu.

  • SEDA BAŞTUĞ / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi