T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 3 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kredi kartı faiz tavanında bankaların istediği oldu

Merkez Bankası'nın kredi kartı işlemlerinde aylık azami akdi faiz oranını yüzde 5,75, azami gecikme faizi oranını da yüzde 6,88 olarak belirlemesi tüketicileri memnun etmedi

Kart faizini rekabet düşürecek
Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı, kredi kartı faiz oranlarının rekabet ile düşeceğini söyledi. Başçı, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Erdem Başçı, toplantıda, bankalara dün açıklanan aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarına uyumlu hale gelmek için 3 ay süre verildiğini, Temmuz ayında da tekrar üç aylık dönem için duyuru yapacaklarını söyledi. Başçı, sivil toplum örgütlerinin açıklanan oranları yüksek buldukları yönündeki hatırlatmalar üzerine "Beklentileri karşılamayabilir ama verilen görev bu... Piyasa ortalamasının orada da aşağı çekilmesi görevi yok ve verilen görevin dışına çıkma gibi bir lüksü de yok" dedi. Başçı, sektörde oluşan rekabetin diğer ürünlerde faizleri düşürdüğünü, kredi kartlarında da son kanunla rekabetin önündeki engellerin kaldırıldığını söyledi. Başkan Yardımcısı Vekili Rifat Günay da belirlenen faizlerin yüksek olduğunu kabul ettiğini belirterek "Ama nereye kadar müdahale edeceksiniz? Burada birisinin (faiz oranları şu olacak) demesinden çok, tüketicinin tercihi belirleyecek" diye konuştu.
Bankaların, kredi kartı işlemlerinde uygulayacakları aylık azami gecikme faiz oranı YTL için yüzde 6,88, ABD Doları için yüzde 3,34, Euro için yüzde 3,05 olarak belirlendi.

Merkez Bankası'nın 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'na dayanarak hazırladığı "Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliği" Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kredi kartı işlemlerinde aylık azami akdi faiz oranı YTL için yüzde 5,75, ABD Doları için yüzde 2,68 ve Euro için yüzde 2,53 olarak belirlendi. Katılım bankaları, tebliğdeki akdi faiz oranını "kâr payı", gecikme faizini ise "gecikme cezası" olarak uygulayacak. Kredi kartı düzenleme yetkisini haiz bankalar ile diğer kuruluşlar, kredi kartı işlemlerinde uygulayacakları faiz oranlarını, 1 Haziran 2006'ya kadar tebliğ hükümlerine uygun hale getirecek.

5 BANKA FAİZ ORANINI İNDİRECEK

Kredi kartı veren 22 bankadan sadece Anadolubank (yüzde 6.5), Citibank (yüzde 5.95) Garanti Bankası (yüzde 5.95), Finansbank (yüzde 5.85) ve HSBC Bank (yüzde 5.85) yeni düzenleme kapsamında 1 Haziran'dan itibaren faiz indirmek zorunda. Halen, Denizbank, Koçbank, Şekerbank, Tekstilbank ve Yapı ve Kredi Bankası yüzde 5.75 olan üst sınır düzeyinde faiz uyguluyor. Diğer bankaların faiz oranları ise yüzde 2.75-5.65 arasında değişiyor.

ORTALAMANIN 0.5 PUAN ÜSTÜ

Merkez Bankası Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem Koğar, bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayacağı aylık azami faiz oranlarının ve gecikme faiz oranının, sektörün ağırlıklı ortalama faiz oranlarına 0.5 puanlık piyasa marjı eklenerek belirlendiğini açıkladı. Merkez Bankası bundan sonra bankaların kredi kartlarına uyguladıkları aylık azami faiz oranlarını internet sitesinde yayımlanacak ve değişiklik oldukça güncelleyecek. Kredi kartı sahiplerinin bu faiz oranlarını sürekli kontrol ederek daha düşük faiz uygulayan bankaları seçme olanağı bulunuyor.

  • ANKARA

    ATO: Yüzde 80 borç faizi insafa sığar mı?

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayacakları aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarının "Türkiye ve Merkez Bankası gerçekleri ile bağdaşmadığını" savunarak, Başbakan'ın duruma acilen müdahale etmesini istedi. Merkez Bankası'nın, vatandaşın değil bankaların yanında yer aldığını savunan Aygün şöyle konuştu: "Merkez Bankası, adında (banka) olması hasebiyle, kan bağı tuttu ki bankaların yanında yer aldı yine... Vatandaşın yanında yer almadı. Merkez Bankası kendisi yıllık yüzde 70-80 ile borçlanıyorsa halkı da borçlandırsın ama yüzde 14-15 ile borçlanıyorsa, kendini nasıl düşünüyorsa, bu ülkenin vatandaşını da düşünmeli."

    Kredi kartlarında faiz oranlarının, "Merkez Bankası'nın borçlanma faizlerinin 2 katı veya yüzde 50 fazlası" düzeyine çekilmesinin makul olacağını belirten ATO Başkanı Sinan Aygün, "Borçlanma faizlerinin 2 katı veya yüzde 50 fazlası olsun, ona da razıyız. Yüzde 80 borç faizi insaf mıdır?" diye konuştu. Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar da "Korktuğumuz başımıza geldi, bankaların isteği oldu" şeklinde konuştu.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi