T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 3 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Osman AKKUŞAK

Kitap yapıcıları!...

Bâbıâlî'den gazeteler çekildikten sonra, bu mekânda ilim ve kültür temsilciliğini kitabevlerinin ve yayınevlerinin deruhte ettiğini söyleyebiliriz.. bu demektir ki; Cağaloğlu'nda ve Bâbıâlî'de irfan bakımından basının bıraktığı boşluğu artık yayıncılar doldurmuştur.. hiç şüphe yoktur ki; meslekler içinde en hayırlı olanlardan birisi kitapçılık ve yayıncılıktır.. doğruyu, gerçeği, faydalıyı yazmak şartıyla en üstün insan faaliyetlerinden birisi de yazmak ve kitap telif etmektir.. halis düşünceleri, vicdana, ahlaka, insanlığa uygun hissiyatı ve edebiyatı halka ve gençliğe tebliğ ederseniz, insanoğlunun mutluluğuna hizmet etmiş olursunuz.. bana sorarsanız yazarla yayıncının hizmetleri birbirine eşittir.. gerçeğin, icadın ve düşüncenin asıl kaynağı yazar ve yazmaksa eğer; eserin insan eline, binlerce âdemoğluna ulaştırılması da yayıncının iktidarında olan bir iştir.. birisinin zihnî ve manevî, diğerininki de fizikî bir ameliyedir.. onun için, yayıncılık da bence yazarlık kadar değerli ve aslî bir hizmet sayılır...

Eskişehirli okuyucum Kerim Yurtsever, bana hangi yayınevlerinin kaliteli kitap yayınladığını soruyor.. bu soruyu cevaplandırma veballi bir iştir.. sonra bütün yayınevlerinin neşriyatını eksiksiz kontrol etmek imkânı da yoktur.. bununla beraber yayınlarını yakından görebildiğim Büyük Doğu (0212-528 55 59), Ötüken (0212-251 03 50), Dergâh (0212- 520 46 96), İz yayıncılık (0212-520 72 10), Kitabevi (0212-513 77 26), Boğaziçi (0212-526 09 77), Marifet (0212-526 22 70), Türkedebiyatı (0212-526 16 15), Kubbealtı (0212-516 23 56), İrfan (0212-518 38 66), Akçağ (0312-432 17 98) kitabevlerinin neşrettiği bütün kitapların kaliteli ve ilmî, edebî, evsafta olduğunu tereddütsüz söyleyebilirim.. seçme kitap yapıyorlar.. Erdem (0212- 511 26 03), Alioğlu (0212- 511 29 23), Damla (0212-214 28 28) kitabevlerinin de bilhassa çocuk kitapları sahasında edebî kıymet taşıyabilen, hem eğitici hem de Türkçe'yi iyi öğreten eserler yayınladığını görüyorum.. bunlar; Ömer Seyfettin, Gülten Dayıoğlu, Sadettin Kaplan, Kemalettin Tuğcu, Ali Osman Atak gibi usta kalemlerin, ayrıca bu sahada yeni sivrilen genç yazarların kitaplarını birlikte yayınlıyorlar.. bunun dışındaki birçok yayınevinden herbirinin yayınladığı değerli ve kaliteli eserler biliyorum, görüyorum.. ancak bu yayınevlerinin diğer kitaplarını incelemek ve değerlendirmek fırsatını kullanamamış bulunmaklığım, haklarında küllî bir hüküm vermeme şimdilik imkan bırakmamaktadır.. bununla beraber, bu müesseselerin değerli kitapları hakkında, şimdiye kadar tesbitlerimi değerli okuyucularıma bildirmiş bulunuyorum.. bundan sonra da aynı evsaftaki eserlerini tanıtmaya devam etmek fırsatı bulacağımı sanıyorum.. esasen her değerli kitap hakkında şahsi fikrimizi, bir eleştirmeci olarak bildirmek, bizim görevimiz sayılır.. bir gün evvel bir gün sonra.. hangisini okuyabilirsek, hangisi elimize ulaşabilirse.. böyle bir zuhurata ve şeraite tâbî olarak o görevin gereğini yapsak yeridir.. kitabını tetkik etmemi isteyen şair ve yazar arkadaşlarımın ve yayınevlerinin, eserleri (Osman Akkuşak, Kadırga Hamamı Sokağı, No:20 Kadırga-Kumkapı/İstanbul) adresine göndermelerini rica ederim.

Değerli arkadaşlarımın, göznuru döken yazarlarımızın, ilim irfan mahsulü değerli eserleri kitap haline getirip tevzi eden kitabevi görevlilerinin bu hizmetlerini; tek tek kendi namımıza toplumumuz ve insanlık namına teşekkürle minnetle muhabbetle karşılıyoruz.. emekleri var olsun!..

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi