T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 31 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gençleri sevgiyle kazanalım

Okullarda şiddeti önlemek için ailelere ve eğitimcilere büyük işler düşüyor. Aslında elele vererek, sevgi ve şefkatle, gençleri dinleyerek, dertlerine çare arayarak bu vahim vakalar son bulabilir...

Son zamanlarda okullarda meydana gelen şiddet vakaları, toplumu tedirgin etmeye başladı. Çeşitli liselerde son 2 ayda 30'u aşkın vakada 8 genç hayatından oldu. Peki bunun sonu yok mu? Hisar Intercontinental Hastanesi'nden Klinik Psikolog Sedef Akbay, okullarda yaşanan şiddete değinerek, "Ailede yaşanan olayların etkisi, ailenin statüsü ve aldığı eğitimle gençlerin okulda ya da okul dışında daha saldırgan bir yapıya büründükleri görülür" uyarısında bulundu. Gençlerin okulda, maçta, okul sonrası gidilen mekanlarda birbirlerini yaraladıklarına hatta daha da ileri giderek vahim sonuçlara yol açtıklarına dikkat çeken Psikolog Akbay, "Bazı gençler, bilinçli şekilde ölümle sonuçlanan olaylara karışmaktadır. Bu gençlerin, birçoğunun maddi yönden çok yetersiz ailelerden geldiklerini görülmektedir. Ailelerin bu şartlarda olması, bir gencin şiddete yönelmesinin tek sebebi olamaz ve diğer faktörleri de gözardı etmemek gerekir" dedi.

KANITLAMAK İÇİN!..

"Ailelerin çocuklarının enerjisinin en yoğun olduğu dönemlerde okulun yanı sıra spora ya da çeşitli yan dallara yönlendirme yapması etkili olabilir" tavsiyesinde bulunan Psikolog Akbay, "Çeşitli sorunların yoğun bir şekilde yaşandığı aile ortamında gence yeterince ilgi gösterilememesi akla gelen ilk sebeptir ve gençlerde karşımıza çıkan ortak bir sorundur. Gençler daha çok kendilerini kanıtlamak zorunda kaldıkları zamanlarda bir gruba ait olma duygusu içinde olup, gruba dahil olduklarında da kendilerini güvende hisseder. Gençler evde görmediği kabulü, bir birey olarak algılanma hissini ve sevgiyi beraber dolaştığı grupta yaşamaya başlar. Kurallarını kendileri koyar ve kendileri uygular ve birbirlerine arka çıktıkları ve güç aldıkları için kendi başlarına cesaret edemedikleri birçok şeyi grubun etkisiyle kolaylıkla yapar" şeklinde konuştu. Ailelerde ve toplumda; filmlerin, televizyon programlarının ya da her türlü haberin çocuğun ruh halini etkilediğini kaydeden Psikolog Sedef Akbay, "Kendilerini grup içinde kanıtlamaya ve grubun varlığını sürdürmeye gelince; bol bol işlenen ve neredeyse yüceltilen şiddet, gençlerin hayatlarında yerini alır" dedi.

Bu iş hoşgörüyle çözülür

Negatif enerjilerini pozitif ortamlarda sarf etmelerini sağlayacak ve her şeyden önemlisi onları sevgiyle karşılayacak yetişkinlerin olmamasının son dönemde yaşanan üzücü vakalara yol açtığını dile getiren Akbay, şöyle devam etti: "Gençler bu noktalara gelmeden aile içinde bir birey olarak kabul edilip, ilgi gösterilmelidir. Aile içindeki yetişkinlerin davranışları ve tutumları örnek olma açısından bu dönemde çok belirleyicidir.

Okullarda da eğitimcilere çok iş düşmektedir. Onlara anlayışla yaklaşmaları ve faaliyetlerini mutlaka yönlendirmeleri gerekir. Asıl önemli olan, gençleri şiddete yönelmeden doğru yönlendirmek ve kazanmaktır. Biz anne-babalara, eğitimcilere, uzmanlara, kısaca bu gençlerle birlikte, çevresinde yaşayan, onları tanıyan-tanımayan tüm yetişkinlere düşen, öncelikle elele vermek... Bu çocuklar için birlikte çaba harcanmalıdır."

YA CEBİNDE SİLAH VARSA!

Psikolog Sedef Akbay, "Bir yetişkin olarak, gençte, yolunda gitmediğini düşündüğümüz, sorun olarak gördüğümüz herhangi bir davranış gözlemlediğimizde, örneğin, üzerinde veya çantasında bıçak veya herhangi bir silah bulduğumuzda, bunu nereden bulduğu, ona kimin verdiği, neden üzerinde taşıdığı, ne yapmayı düşündüğü gibi soruları son derece anlayışlı, toleranslı, onu anlamaya yönelik bir tarzda, suçlamadan, neler olup bittiğini öğrenmek adına dostça sormalı ve ona ulaşmaya çalışmalıyız. Bir sonraki adımda, bunun yeterli olmadığı kanısına vardığımızda, bir uzmana danışmalı ve ona ulaşmanın bir yolunu mutlaka bulmalıyız. Ancak bu şekilde yanlış davranışı engelleyebilir ve bunu yaparken genci karşımıza değil, yanımıza almış oluruz" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi