T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 1 NİSAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İlkbahar yatakta geçirilmez!

Soğuk kış günlerinin geride kalması ve havaların ısınması çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Bahar havasına aldanıp hafif giysiler ile dolaşmak baharı hasta geçirmemize sebep olabilir

Baharla birlikte havadaki alıştığımız ısı ve nem miktarlarında değişiklikler meydana gelirken, bu durum ise üst solunum yollarında görülen hastalıkların artmasına neden olabiliyor. Bu nedenle ilkbaharın ilk günlerindeki hava şartlarının her zaman aldatıcı olduğunu unutmayarak tedbir almak gerekiyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu baharda meydana gelebilecek hastalıkları, bu hastalıklardan korunma yolları ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

İlkbaharda hastalıklar nasıl meydana geliyor?

Baharla birlikte havadaki kirlilik her ne kadar azalsa da, yerini alerjik reaksiyonlar oluşturan polenlere bırakmaktadır. İdeal çevre şartları, örneğin %45 nem, çok fazla değişiklik göstermeyen hava sıcaklığı ve temiz hava hastalıklara karşı olan direnci arttırır.

Hastalanmamak için nasıl giyinmeliyiz?

Baharın bu ilk günlerinde hastalıklardan korunmak için özellikle giysi seçimine dikkat edilmelidir. Bu nedenle vücudu sıcak tutacak, ancak terletmeyecek giysiler tercih edilmelidir. Eğer havanın dışarıda sıcak olduğunu zannedip hafif giysiler ile çıkılırsa üşütmek kaçınılmaz olur ve bu da vücut direncinin düşmesine, dolayısıyla da hastalanmamıza neden olur. Ya da tam tersi, kalın giysiler tercih edilirse bu kez terleme sonucu ısı kaybı olur ve bu durum da kişinin hastalanmasına yol açar.

Hastalıktan korunmada beslenme ve yaşam şartlarının yeri nedir?

İlkbaharın bu ilk günlerinde bol miktarda sıvı tüketmelidir. Sıvı alımında özellikle C vitamini içeren meyve ya da meyve suları tercih edilmelidir. Asitli içecekler ve kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Sigara içenler ise bu havalarda oldukça dikkatli olmalı, hatta sigara içmemelidir. Zira sigara dumanı üst solunum yollarındaki mukozolarda bulunan kendi kendine temizleme mekanizmasını bozmakta ve hastalıkların yerleşmesine uygun ortam hazırlamaktadır.

İlkbaharda karşımıza çıkan hastalıklar nelerdir?

Sık üst solunum yolu enfeksiyonları ve sinüzit, ortakulak iltihapları, enfeksiyonun aşağıya inmesi ile öksürük ve beraberinde zatürree, ses telleri iltihabı ve bronşit ilkbaharda sıkça görülen hastalıklardır.

Mentol soluma hava yollarını açar

Hastalıklara karşı nasıl önlem almalıyız?

AKUT SİNÜZİT, antibiyotikler ve burun spreyleri ile tedavi edilir. Kronik sinüzitte daha uzun süreli ilaç tedavisi uygulanır. Bademcİk iltihapları ağır seyreder. Çocuğunuz yemekte güçlük çekiyorsa yumuşak veya sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Oda havasının nemlendirilmesi, çocuğunuzun boğaz şikayetlerini azaltacaktır. ORTA KULAK iltihabında antibiyotikler, ağrı kesiciler, kulak damlası kullanmak gerekir. ZATÜRREE ciddi bir hastalıktır ve doktor tedavisi şarttır. Ağrı olan tarafa içine sıcak su doldurulmuş şişe konur. Sıcak su buharı teneffüs ettirilir. Ateş düşürücü ilaçlar verilmez. LARENJİT sigara kullananları daha çok etkiler. Bol bol sıvı tüketmek ve sesi dinlendirmek gerekir. Parasetamol gibi ağrı kesiciler baş ağrısı ve ateş belirtilerini azaltır. Gargara ve pastil kullanımı mentol soluma ve hava nemlendiriciler, hava yollarının açılmasını sağlayabilir. BRONŞİT mutlaka tedavi edilmelidir. Yapılacak ilk iş sigarayı bırakıp istirahat etmektir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi