T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 10 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ey sevgililer sevgilisi...

Hoş geldin yâ Resulullah... Hoş geldin ey Nebi... Hoş geldin ey sevgililer sevgilisi... Hoş geldin gözlerin nuru, kalblerin sururu, mazlumların sığınağı, hidayet rehberi, hoş geldin...

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunun 1435'inci yılı, bu yıl büyük bir coşku ile kutlandı.

İnsanlığın insani değerlerden böylesine uzaklaştığı; savaşların, hoşgörüsüzlüğün, fitne ve nifakın böylesine yaygınlaştığı; birliğe, kardeşliğe, barışa böylesine muhtaç olduğumuz bugünlerde, Peygamber Efendimiz, büyük bir coşku, özlem ve iştiyakla anıldı.

Kutlu Doğum Haftası, İstanbul'da, Müftülüğün Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen "Hz. Peygamberi Anma ve Peygambere Saygı Haftası" programıyla başladı. Konukların gülsuyu ikram edilerek karşılandığı törende, multivizyon gösterisi sunuldu ve Kur'an-ı Kerim okundu. Törende konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, şunları söyledi: "Bugün dünyada yaşanan sorunların temelinde adil paylaşamamak var. Peygamberimiz'in felsefesinde ise toplumsal dayanışma vardır. Terörün temelinde de sevgisizlik vardır. O halde Peygamber sevgisini çocuklarımıza çok iyi anlatmamız, bugün içinde yaşadığımız sıkıntıların aşılması için çok önemli bir reçetedir."

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı da, "Hz. Muhammed inananların gönlünde, Allah'ı sevmekten başlayıp dalga dalga tüm mahluklara yayılan bir sevgi tutuşturdu. O, bir sevgi medeniyeti kurdu. Bir şefkat ve barış medeniyeti kurdu" diye konuştu.

Açış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde konuşan Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala da, modern hayatın ve teknolojinin hüküm sürdüğü günümüzde bile edebiyatın, müziğin, mimarlığın ve pek çok alandaki yaratıcılığın kaynağı olan sevginin gözden çıkarılamayacağını, İslam dininin temelinin de sevgi olduğunu anlattı.

DİNİ YOK SAYARAK BİR ARAYA GETİREMEZSİNİZ

Adana Valisi Cahit Kıraç, Sabancı Merkez Camii'nde düzenlenen kutlamalarda yaptığı konuşmada, Hz. Muhammed'in insan sevgisi ve şefkatin sembolü olduğunu vurguladı. İslam dininin temelinin kul hakkı, kul hakkının da asıl amacının insan mutluluğu olduğuna dikkati çeken Kıraç, "İnsanı 'eşref-i mahlukat' olarak kabul eden

bir dinin mensubu olduğumuz için şanslıyız" dedi.

Adana İl Müftüsü Mehmet Barış ise, "Peygamberler, Yüce Yaratıcı'nın insanları günahlardan, yanlış yollardan arındırmak için gönderdiği ulu kişilerdir. Bu kişilere başkaldırmak isyandır. Dini yok sayarak insanları bir araya getirmek mümkün değildir" diye konuştu. Vali Kıraç, daha sonra camideki Kitap, Kültür ve El Sanatları Fuarı'nı açtı.

SAMSUN'DA SEVGİ YÜRÜYÜŞÜ

Samsun Müftülüğü tarafından "Peygamperimize Sevgi Yürüyüşü" yapıldı. Yürüyüşe 10 binin üzerinde Samsunlu katıldı. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü önünden başlayıp İstiklal Caddesi üzerinde devam eden ve Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan yürüyüşte açılan dev Türk bayrağı altında salavat-ı şerifeler getiren Samsunlular, birlik ve beraberliğin sembolü oldu. Samsun'daki yürüyüşe, Vali Yardımcısı Mustafa İngenç, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Yeni ve Mehmet Kurt, Müftü Osman Şahin, Sağlık Müdürü Mehmet Kılıç, Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım da katıldı.


Diyarbakır'da birlik mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, ''Umuyorum ki, Peygamberimiz'in sevgisi etrafında kenetlenir ve güzel ahlakını biraz daha içimize sindiririz'' dedi. Kutlu Doğum Haftası kutlama etkinlikleri için Diyarbakır'a giden Bardakoğlu, İl Müftüsü Ali Maraşlıgil ile birlikte Vali Efkan Ala'yı makamında ziyaret etti. Bardakoğlu, 2 ay önce mevlidi Diyarbakır'da düzenlemeye karar verdiklerini söyledi. Diyarbakır'ın tarihi ve anlamlı bir şehir olduğunu belirten Bardakoğlu, "Batı dünyasında Peygamberimiz hakkında kötü yayınlar yapıldı. Müslümanlar buna karşı tepki göstermişlerdi. Umuyorum ki, bu mevlitte Peygamberimiz'in sevgisi etrafında kenetlenir, güzel ahlakını biraz daha içimize sindiririz ve yıllardır barış içinde yaşayan insanlarımız arasındaki huzur ve barış daim olur'' dedi.


Kalpler O'na yöneldi

On dört asır önce getirdiği mesajla, insanlık âleminin hem dünyasını hem de ahiretini aydınlatan Peygamberimiz'in 1435'nci doğum yıldönümü, okunan Kur'an-ı Kerim, edilen dua, getirilen salât-u selamlar ve kılınan namazlarla kutlandı. Tüm İslam aleminde olduğu gibi İstanbul'da da vatandaşlar bu kutlu gecede camilere akın etti. Özellikle büyük camileri dolduran kadın- erkek, genç- yaşlı mü'minler, ellerini, gecenin hürmetine bağışlanmak ve Allah'ın rahmetine mazhar olabilmek için açtı. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz için okunan Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahiler dinlenirken, mü'minler rahmet elçisine salât ve selam gönderdi.

Kandili camide geçirmek isteyen binlerce mü'min, eşleri ve çocuklarıyla başta Sultan Ahmet, Eyüp, Süleymaniye ve Fatih olmak üzere Selâtin camileri doldurdu.

Doğmak, doğum yeri ve günü anlamlarını içeren Mevlit Kandili, 1989 yılından beri Türkiye'de "Kutlu Doğum Haftası" ile birlikte kutlanıyor.

  • İSTANBUL


    Kutlu Doğum ilk kez Kız Kulesi'nde

    Üsküdar Müftülüğü, bu yılki 'Kutlu Doğum Haftası' etkinliklerini ilk kez Kız Kulesi'nden başlattı. Etkinliğe İstanbul Milletvekili Ali İbiş, Üsküdar Belediyesi Başkanı Mehmet Çakır,Üsküdar Kaymakamı Saffet Karahisarlı, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Üsküdar Müftüsü Mehmet Gök ve eski bakan Korkut Özal katıldı. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, pek çok insanın Hz. Muhammed'i gerçekten tanımadığını ve bunun üzücü olduğunu söyledi. Çağrıcı, "Biz eğer tarih sahnesinde var olmak istiyorsak, Hz Muhammed'in yolunda, izinden gitmeliyiz" dedi. "Peygamberimize Saygı ve Şefkat" konulu sinevizyonun izletildiği gecede Kız Kulesi'nin önünde, Hz. Muhammed'in adı ve doğum günü mesajları, lazerle havaya ve denize yansıtıldı. Balonların havalandığı gecede, havai fişek gösterisi de gerçekleştirildi.

  • SEDA BAŞTUĞ


    Eyüp'te 50 bin kitap 50 bin gül...

    Kutlu Doğum Haftası sebebiyle Eyüp Belediyesi bir haftayı kapsayan bir etkinlik düzenledi. Peygamber efendimizin kitaplarının sergilendiği kitap fuarının açılışıyla başlayan etkinliğin ilk gününde Başkan Ahmet Genç, İlçeyi ziyaret eden ve fuarı gezen vatandaşlara 50 bin adet "Peygamber Efendimizin Hayatı" isimli kitap ve bir o kadar da gül dağıttı. Başkan Genç, "Canım kurban olsun senin yoluna. Adı güzel kendi güzel Muhammed" diye başladığı konuşmasında, "Peygamber efendimize layık birer ümmet olmak, onun emrettiklerini yapmak, güzel sünnetlerini uygulamak, sakının dediklerinden de sakınmaktır" dedi. Açılışın ardından 'Gül Ebruları' sergisi ve kitap fuarını yaklaşık 20 bin kişi ziyaret etti. Gecede mehter konseri ve havai fişek gösterileri yapıldı.

  • İSTANBUL


    Muş'ta 30 kurbanla birlik için dua

    Muş'un merkeze bağlı 42 haneli Alican köyünde vatandaşlar, kutlamalar kapsamında 30 kurban kesti. Kurbanlar kesilirken yapılan duada, bölge halkının birlik ve beraberlik içinde olması dileğinde bulunuldu. Köy Muhtarı Eşref Yıldırım, son zamanlarda terör olaylarının yeniden sahneye çıkarıldığını belirterek, bu olaylarla bölgedeki birlik ve beraberliğin bozulmasının istendiğini söyledi. Yıldırım, yaşanan olaylara karşı köyde birlik ve beraberlik mesajı vermek amacıyla İslam dünyasının önderi Hz. Muhammet'in doğum gününü birlikte kutladıklarını belirtti.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi