T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 10 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İstanbul'un stratejisi hazır

İstanbul'un sorunlarına daha hızlı ve etkin çözmek için hazırlanan ilk stratejik planı, İstanbul İl Genel Meclisi'nde kabul edildi. Halkın isteklerinin yansıtıldığı plana göre, eğitim ve sağlık sorunlarının çözümüne öncelik verilecek.

İl Özel İdaresi'nin, şehrin sorunlarını daha hızlı ve etkin çözmek için hazırladığı 2007-2011 dönemini kapsayan ilk stratejik planı, İstanbul İl Genel Meclisi'nde oylanarak kabul edildi. Plana göre, 5 yıl içinde İstanbul'un eğitim ve sağlık sorunlarının çözümüne öncelik verilecek. İstanbul İl Özel İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, oy çokluğuyla kabul edilen stratejik planla, 2011 yılına kadar İstanbul'un hedefleri belirlendi. İstanbul'un öncelikleri, kaynakların dağılımı ve hedeflere ulaşmak için yöntemlerin de tespit edildiği stratejik planla, etkin, verimli ve uyumlu bir çalışma amaçlanıyor.

İl Genel Meclisi toplantısına başkanlık yapan İstanbul Valisi Muammer Güler uygulamayla Türkiye ve İstanbul için yeni mücadele alanları ve yeni fırsatlar doğacağını söyledi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya da, planın geniş bir katılım ve kapsamlı bir şekilde hazırlandığını belirterek, stratejik planın ortaya çıkmasıyla, hizmet birimlerinin bundan sonra somut hedeflere bağlı olarak çalışacağını kaydetti.

BÜTÇEDEN EN BÜYÜK PAY EĞİTİME

Planda önceliklendirme yapılırken belirlenen hedeflerin sürdürülebilirliğe sağlayacağı katkı, sorunların çözümüne etki derecesi, verimliliği ile halkın refahına etki derecesi ve uygunluk gibi kriterler göz önünde bulunduruldu. Stratejik planı hazırlarken yapılan ön çalışmada idarenin sahip olduğu bütçe, yasal yükümlülükler ve hükümet beklentileri, İstanbul halkının geniş bir alana yayılan istek ve beklentileri gibi faktörler ele alındı. Bu bağlamda İl Özel İdaresi 2006 yılı itibariyle bütçesinden eğitime yüzde 40, sağlığa 20, sosyal hizmetlere 10, gençlik ve spora 8, kültür ve turizme 7 pay ayırdı. Geriye kalan yüzde 15'lik pay ise, çevre ve orman, sanayi ve ticaret, sivil savunma ve acil durum planlaması ile genel idari hizmetler için ayrıldı. Planda eğitime her yıl verilmesi düşünülen katkının devamlılığını sağlamak için İl Özel İdaresi bütçesinin her yıl yüzde 30-40 oranında büyümesi de hedeflendi.

SUÇLA MÜCADELE DE PLANDA

Stratejik planda ikinci öncelik sağlığa verilirken, aşırı göç dalgası ve neticesinde ortaya çıkan talebin karşılanabilmesi için bütçeden yüzde 20'lik bir pay ayrıldı. İstanbul İl Özel İdaresi stratejik planı dahilinde, sosyal hizmetler alanındaki sorunların da etkili biçimde çözülmesi hedefleniyor. Şehirdeki yoksulluk, eşitsizlik ve adaletsizliği azaltarak, suç oranının düşürülmesiyle ilgili önlemlerin ele alındığı planda, dezavantajlı kişi ve grupları korumak, yardıma muhtaçlara sahip çıkmak ile sağlık alanında destekleri artırmak gibi konular bulunuyor.

İstanbul lalesine kavuşacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Uluslarası Lale Festivali etkinlikleri çerçevesinde, "Lale-i Münevveran'' tezhip sergisini açtı. Türk İslam Eserleri Müzesindeki serginin açılışında konuşan Topbaş, bu yıl itibariyle tarihe tanıklık ettiklerini, çünkü lalenin İstanbul'a, evine döndüğünü söyledi. Topbaş, "3 milyon lale diktik. Her yerden 'ben geldim' diye haykırıyor'' diye konuştu. Topbaş, amaçlarının önümüzdeki dönemde laleden ekonomik gelir elde ederek, katma değer yaratmak olduğunu söyledi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Münevver Üçer de küçük tohumlarını attıkları bu çalışmanın İstanbul ve ülkenin tanıtımına katkısı olacağına inandığını söyledi. Törende daha sonra Üçer, Topbaş ve eşi Özleyiş Topbaş'a fonunda Süleymaniye Camii ile besmele yazısı bulunan lale motifli tezhip hediye etti. Sanatçıya ait 30'a yakın eserin yer aldığı sergi, 4 Mayıs tarihine kadar gezilebilecek.


'Yürümemizi engellemek isteyenler var'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Birileri elimizden, ayağımızdan, paçamızdan tutarak yürümemizi engelleyecek. Ama biz buna rağmen bu kente, bu ülkeye hizmet ediyoruz'' dedi.Topbaş, Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 161. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ''Polis Halk Yürüyüşü''nün ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kartal ve Küçükçekmece için düzenlenen proje yarışmasına Türk mimarların davet edilmemesiyle ilgili ortaya koyduğu gerekçelerin hatırlatılması üzerine Topbaş, bu açıklamalarının kamuoyunda yanlış değerlendirildiğini söyledi.

TÜRK MİMARLARIN DA KATILMASINI İSTEDİM

Topbaş, yarışma davetine ilişkin olarak, ''Tasarım Merkezi'ndeki arkadaşlara, 'Türk mimarları da bu yarışmaya katın' dememe rağmen, 'Bunlar katılmayabilir'' diye böyle bir davet yapmadılar. Dünyada kendi alanlarında isim yapmış mimarlar bunlar. Onlar davet edildi. Geldiler. Bir fikir projesi ortaya çıktı. Yapılan iş bu.'' Her meslekte olduğu gibi mimarlıkta da farklı ihtisasların ortaya çıktığını, dünya çapında örnekler ortaya çıkarmak gibi, özellikleri olan mimarlar ortaya çıkarmak gerektiğini kaydeden Topbaş, "İpekten bahsederken burada kastımız o. Boyut olarak çok farklı olduğu için. Yoksa 'kendi mimarlarımızın, kendi alanlarında iş yapamayacak' anlamı çıkmamalıdır" diye konuştu.


Darülacezeliler sergi gezdi

Hayatını Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü'nde sürdüren 30 sanatsever, AK Parti Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz'ün fotoğraflarından oluşan 'Doğunun Ağıtları, Batının Anıtları' isimli fotoğraf sergisini gezdi. Dolmabahçe Sarayı Sergi Salonu'nda sanatseverlerin ziyaretine açılan ve dünyanın çeşitli coğrafyalarından insan manzaralarının yer aldığı fotoğraf sergisini ziyaret eden Darülaceze sakinlerinin yanında Darülaceze Müdürü Tayfun Karali de hazır bulundu. Sergide sanatseverlerin beğenisine sunulan 59 fotografı tek tek Darülacezeli misafirlerine anlatan Gündüz, serginin 25 bininci ziyaretçisi olan Darülaceze sakinine de resimlerinden birini hediye etti.


AK Parti korusundan müzik ziyafeti

AK Parti Kadıköy İlçe Teşekilatı tarafından geçtiğmiz yıl kurulan Türk Sanat Müziği Korusu yılın ilk programını Kadıköy Halk Eğtim Merkezi'nde gerçekleştirdi. Programda tamamı AK Parti Kadıköy İlçe Teşkilatı mensubu olan koro üyeleri birbirinden güzel Türk Sanat Müziği şarkılarını icra ettiler. AK Parti Kadıköy İlçe Teşkilatı'nın yaptırdığı anket sonunda yılın en sevilen sanatçısı seçilen Ahmet Özhan'a İlçe Başkanı Ömer Abamoz bir plaket taktim etti. Abonoz, AK Partili gençler olarak, siyasetin yanı sıra, sportif ve sanatsal faaliyetlere de büyük önem verdiklerini söyledi. Geceye, siyaset ve sanat dünyasınından temsilcilerin yanında çok sayıda vatandaş katıldı.


Öğrencilerden eğretmene jest

Fatih İlköğretim Okulu 4-C sınıfı öğrencileri, anlamlı bir jestle öğretmenleri Eyüp Demirci'yi duygulandırdılar. Öğretmenlerine ömür boyu hatırlayacağı bir jest yapmayı düşünen minikler, çok sevdikleri öğretmenleri Eyüp Demirci'nin mezun olduğu okulun öğrencileriyle dostluk ve kardeşlik kurmayı kararlaştırdılar. Öğretmenlerinin Konya'nın Beyşehir İlçesine bağlı Doğanbey Beldesi İlköğretim Okulu'ndan mezun olduğunu öğrenen 4-C'liler, aralarında para toplayarak aldıkları önlük, çanta, kitap, defter, kalem ve silgileri, öğretmenlerinin de yardımıyla Doğanbey İlköğretim Okulu'na gönderdiler.


Zehirli varillerin atıldığı bölge denetimsiz

Tuzla'nın Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi, tehlikeli atık varilleri bulunan Değirmentepe mevkiinde denetimin olmadığını söyledi. Cemil Ekşi, tehlikeli atık varillerinin 27 Mart 2006 tarihinde belediye görevlileri tarafından tespit edilerek Tuzla Kaymakamlığına bildirildiğini söyledi. Ekşi şunları söyledi: "Bölgede yüzlerce değil, 20-25 civarında varil bulundu. Bölge, Marmaray Projesi hafriyat döküm alanı olarak tahsis edildiğini. Bu alanda denetim yok, kimin ne döktüğü denetlenemiyor. Bize böyle bir yetki verilseydi, bu alana hem gece hem de gündüz denetim elemanları koyardık. Belediye burada saf dışı bırakıldı.''

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi