T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 10 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kaçak yakıtı yakalatan milyoner olacak

Kaçak akaryakıtı yakalatan veya yakalayana kaçak bedelinin yarısı verilecek. Örneğin, 30 bin tonluk bir tanker yakalatan 15 bin tonun bedelini alacak

Hamdi
Ateş
Akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi için yapılacak yasal düzenlemenin ana hatları belli oldu. Kanun taslağına göre, kaçak akaryakıt satan bayiler ile dağıtıcı şirketler teşhir edilecek ve cezayı birlikte ödeyecek.

Yıllık 4.5 milyar dolarlık vergi kaybına neden olan akaryakıt kaçakçılığına karşı mücadele için Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığındaki komisyon çalışmalarını somutlaştırmaya başladı. Akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi için yapılacak yasal düzenlemeler hazırlanan 6 maddelik yasa taslağı görüşe açıldı.

HEM BAYİİ HEM DAĞITICIYA CEZA

Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören taslağın birinci maddesi dağıtıcı şirketlerin kaçak akaryakıt satışını önlemek için idari ve teknolojik sistem kurmasını öngörüyor. Buna göre kaçak akaryakıt sattığı belirlenen bir bayinin yanında lisans sahibi olduğu dağıtıcı firmaya da ceza verilecek. EPDK ulusal marker ile alınan ve satılan akaryakıtın kontrolünü yapacak ya da yaptıracak.

AÇIK ARTTIRMAYLA KAÇAK AKARYAKIT

Yakalanan akaryakıtların değerlendirilmesi sorunu da tasarıdaki düzenlemelerle ortadan kaldırılıyor. Kaçak olduğu belirlenen akaryakıt, İl Özel İdaresi tarafından EPDK'nın ulusal marker ilavesi yapmasıyla birlikte en geç bir ay içerisinde açık arttırma ile piyasaya satılacak. Rafine edilmemiş kaçak petrol ürünleri ise EPDK'nın belirlediği yöntemlerle yine bir ay içerisinde rafinerilere satılacak.

YAKALATAN ZENGİN OLACAK

Bugüne kadar uyuşturucu ve otomobil kaçakçılığının önlenmesinde en etkili yol olan muhbirlere ödül verilmesi tasarı ile düzenlendi. Buna göre kaçak akaryakıtı ihbar edenin kimliği gizli tutulacak. Muhbir ve şikayetçi olanlara yakalanan kaçak akaryakıtın satışından elde edilen gelirin yarısının ödül olarak verilmesini öngören tasarıyla, ihbar ve şikayet olmaksızın yakalanan kaçak akaryakıtın değerinin yarısı operasyonu gerçekleştiren kamu görevlilerine eşit olarak dağıtılacak. Geriye kalan

para ise İl Özel İdaresi bütçesine gelir kaydedilecek. (Bir tankerin ortalama 30 bin ton taşıdığı varsayılırsa, ihbarcı veya güvenlik görevlileri 15 bin ton yakıtın tutarı kadar ödül kazanacak)

AKARYAKITIN ÜÇ KATI PARA CEZASI VE TEŞHİR

Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Komisyonu'nun hazırladığı tasarı ile akaryakıt kaçakçılığı yapan kişi, bayii ve dağıtıcı şirketlere de ağır para cezası geliyor. Buna göre kaçak akaryakıt sattığı belirlenen kişi ve kurumlara, bu akaryakıtın açık artırma sonucu satışının üç katı para cezası verilmesi tasarıda öngörülürken, kaçak akaryakıt satan, dağıtan, stoklayan kişi, bayii ve dağıtıcı şirket edilecek.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi