T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 12 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Erdoğan: Filistin'e ambargo kaldırılmalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Filistin halkına uygulanan ambargonun doğru olmadığına inanıyoruz. Özgür tercihlerinden dolayı Filistin halkı cezalandırılmasın" dedi.

Erdoğan, İKÖPAB Dördüncü Konferansı'nda bir konuşma yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan batının Filistin'e uyguladığı ambargonun doğru olmadığını bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İKÖPAB Dördüncü Konferansında yaptığı konuşmada, bölgede ve dünyada artan itilaflar, din ve mezhep çatışmaları, açlık yoksulluk, terörizm ve nükleer silahların yaygınlaşmasının herkesi ciddi anlamda kaygılandırdığını söyledi.

Kültür ve medeniyetler arasındaki diyalogun öneminin özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından belirginlik kazandığını ve bu alanda pek çok girişimin başlatıldığını kaydeden Erdoğan, bu girişimler çerçevesinde yararlı görüş alışverişlerinde bulunulduğunu ancak elde edilen sonuçların yeterince hayata geçirilemediğini ifade etti.

Medeniyetler İttifakı Girişimi'nin bu eksikliği gidermek üzere geliştirildiğini vurgulayan Erdoğan girişimin uluslararası topluma uygulamaya koyabileceği somut öneriler sunmayı hedeflediğini aktardı. Erdoğan bu girişimin eşbaşkanlığını İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte üstlendiklerini kaydederek, "son dönemde yaşanan karikatür krizi batı ile İslam dünyası arasında karşılıklı anlayış ve saygının geliştirilmesini amaçlayan girişimizin önemini bir kez daha ortaya koymuştur" dedi.

"BATI İLE İSLAM DÜNYASI BİRBİRİNDEN KOPUK DEĞİL"

Erdoğan bugün batı ile İslam dünyası arasındaki anlayış noksanlığı ve bunun aşırı akımlar tarafından istismar edilmesi üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, bunu söylerken Müslüman toplumlar ile batı toplumlarını birbirinden kopuk ve uzlaştırılması gereken iki ayrı kategori olarak görmediklerini vurguladı.

Böyle yansıtılmasının da ciddi hata olacağını dile getiren Erdoğan "biz dünyanın neresinde ve hangi dine kültüre mensup olursa olsun bütün insanları birbirine bağlayan ortak evrensel değerlerin varlığına dikkat çekiyoruz amacımız kalıcı evrensel barışın temelini oluşturacak bu bağın güçlendirilmesi için yapılabilecekleri ortaya koymaktır" diye konuştu.

Medeniyetler Buluşması'na katkı sağlayacak bir diğer önemli tutumun da Türkiye'nin AB üyeliği olduğunu belirten Erdoğan bu üyeliğin farklı inanç ve geleneklerin evrensel ilke ve değerler ortak paydasında buluşabileceğini yaşanan örneğini oluşturacağını kaydetti.

Erdoğan Türkiye'nin asırlar boyunca doğu ile batı dünyaları arasında yararlı bir köprü işlevi gördüğünü vurgularken AB üyeliğinden sonrada Türkiye'nin Avrupa ile İslam dünyası arasındaki siyasi ve iktisadi ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkılarda bulunacağına inandığını dile getirdi.

"REFORMLARI TOPLUM SAHİPLENMELİ"

"Müspet yönde ciddi bir dinamiğin harekete geçtiğine memnuniyetle şahit oluyoruz. Söz konusu reform adımları Türkiye'nin uzun zamandır görmeyi arzuladığı ve teşvik ettiği bir sürece işaret etmektedir. Reform süreçlerinin ve demokratikleşme yönünde atılan adımların bölgede yeni istikrarsızlıklara neden olmasından endişe edenlerde bulunmaktadır. Bu ihtimali bertaraf etmenin tek yolu reformların toplumlar tarafından geliştirilmesinden ve sahiplenilmesinden geçmektedir. İstikrar ve refahın en etkin garantisi demokratik geleneklerin güçlendirilmesidir. Demokratikleşme adımlarının bazen sancılı dönemleri de beraberinde getirdiğini biliyoruz. Ancak orta ve uzun vadede elde edilecek yararın her türlü zorluğun üstesinde olacağını da asla unutmamalıyız."

"IRAK'TA ULUSAL UZLAŞI HÜKÜMETİ KURULMALI"

Erdoğan bölgeyi ilgilendiren bazı sorunlara da değindiği konuşmasında, Türkiye olarak siyasal birliğini toprak bütünlüğünü koruyan; demokratik, mureffeh bir Irak görmek istediklerini vurguladı.

Irak'taki tüm gruplarının kendi etnik ve mezhepsel gündemlerinin peşinde koşmalarının sorunlarının çözümünü iyice güçleştirdiğini ifade eden Erdoğan tüm grupların geniş katılımıyla bir ulusal uzlaşı hükümetinin kurulmasının önemine dikkat çekti. Erdoğan başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası toplumu ve özellikle de İslam Konferansı Örgütü Üyesi ülkelerin bu sorunları çözümünde daha aktif rol almalarına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

"FİLİSTİN HALKINI YALNIZ BIRAKMAYALIM"

Ortadoğunun hassas bir dönemden geçtiğini söyleyen Erdoğan böyle bir dönemde sabırlı ve gerçekçi olunması gerektiğine inandığını dile getirdi. Başbakan Erdoğan söyle konuştu:

"Filistin halkına uygulanan ambargonun doğru olmadığına inanıyoruz. Ambargodan süratle vazgeçilmesi barışa katkı sağlayacaktır. Uluslararası kamuoyu sağduyu göstermesi gerekirken ambargo uygulanması doğru değildir. Biz bunu yanlış buluyoruz. İKÖ bu dönemde Filistin halkını yalnız bırakmamalıdır. Filistin halkını yalnız bırakmadan gerekli desteği vermelidir. Özgür tercihlerinden dolayı Filistin halkı cezalandırılmasın. Filistin halkının ortaya koyduğu değişim arzusuna saygı göstermelidir. Türkiye olarak yol haritası temelinde kapsamlı kalıcı bir barışı destekliyoruz. Filistin halkının da sorunu görüşmeler yoluyla çözülmesi yönündeki arzusunun değişmediğine inanıyoruz."

"KIBRIS'TA İZOLASYON KALDIRILMAZSA OLUMLU ADIM OLMAZ"

Erdoğan Kıbrıs meselesinde Türkiye'nin attığı iyi niyetli adımların ve gerçekleştirdiği açılımın herkes tarafından bilindiğini belirterek malların kişilerin ve hizmetlerin serbest bırakılmasına ilişkin kısıtlamaların ilgili tüm taraflarca eş zamanlı olarak kaldırılması yönünde hazırlanan öneri paketinin 24 Ocak 2006'da açıklandığını hatırlattı. Paketteki önerilerin dengeli ve taraflara eşit kazanımlar sunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Hem AB konseyinin 26 Nisan 2004 tarihli kararı hem de BM Genel Sekreteri'nin 28 Mayıs 2004 tarihli raporunda Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılması çağrısında bulunmuştu. Ancak şu ana kadar hiçbir adım atılmamıştır. İzolasyonlar kaldırılmazsa, bizden de olumlu adım beklenmesin diye konuştu.

  • İSTANBUL (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi