T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 12 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye, sermaye akımlarından yüzde 1.9 kaptı

ABD'nin 2004 yılında yüzde 70 olan dünyadaki sermaye akımlarından aldığı pay geçen yıl yüzde 65.1'e kadar gerilerken, Türkiye, İtalya ve İspanya'nın aldığı paylar ise arttı.

Türkiye'nin uluslararası sermaye akımlarından 2005 yılında aldığı pay yüzde 1.9'a yükseldi. ABD'nin sermaye ihraçlarından aldığı payın azaldığı geçen yıl, Türkiye'yle birlikte cari işlemler açığı da büyüyen İtalya ve İspanya gibi ülkelerin aldığı paylar ise büyüdü. Çin net sermaye ihracında Almanya'yı geride bırakarak Japonya'ya yaklaştı.

IMF'nin yeni açıkladığı Küresel Finansal İstikrar Raporu'nda yer alan verilere göre, 2005 yılında Japonya, Çin, Almanya, Suudi Arabistan, Rusya, İsviçre, Norveç, Hollanda, Singapur, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler net sermaye ihracatçısı, ABD, Türkiye, İtalya, Fransa, İngiltere, İspanya gibi ülkeler ise net sermaye ithalatçısı konumunu sürdürdüler.

"UFUKTA DÖNEMSEL ZORLUKLAR BELİRDİ"

IMF raporunda, Eylül 2005'te yayımlanan Küresel Finansal İstikrar Raporu'nda, global finansal sistemin güç ve direnç kazandığı yolundaki değerlendirmeleri son gelişmelerin doğruladığı belirtilerek, "Ancak ufukta bir takım dönemsel zorluklar belirmeye başladı.

Bunlar 2006 yılının geri kalan bölümü ve sonrasıyla ilgili finansal görünüm konusunda daha dikkatli farklı bir görüş gerektiriyor" değerlendirmesi yapıldı.

Son yıllarda ekonomik büyümeyi destekleyen düşük faizlerin ve likidite bolluğunun geçmişte kaldığı vurgulandı. Faiz oranlarının artmaya başladığı ve kredi kalitesinin bir ölçüde kötüleşmesinin beklendiği bir dönemde bazı sorunların yaşanabileceği bildirildi.

TÜRKİYE'NİN PAYI ARTTI

Türkiye'nin 2004 yılında yüzde 1.6 olan uluslararası sermaye akımlarından aldığı pay geçen yıl yüzde 1.9'a çıktı. ABD'nin payında önemli bir düşüş yaşandı.

2004 yılında yüzde 70.1 olan ABD'nin uluslararası sermaye akımlarından aldığı pay geçen yıl yüzde 65.1'e geriledi. İtalya'nın payının yüzde 1.6'dan yüzde 2.2'ye çıktığı geçen yıl Fransa da yüzde 2.7 oranında pay almaya başladı.

Fransa'nın payı 2004 yılında yüzde 1'in altında bulunuyordu. Geçen yıl Avustralya'nın payı yüzde 4.2'den yüzde 3.4'e, İngiltere'nin payı ise yüzde 4.4'ten yüzde 3.9'a indi.

Geçen yıl Türkiye gibi cari işlemler açığı önemli ölçüde büyüyen İspanya'nın sermaye akımlarından aldığı pay ise yüzde 5.8'den yüzde 6.8'e çıktı.

İHRAÇ EDEN ÜLKELERİN PAYI

2005 yılında da en fazla sermaye ihracını Japonya yaptı. Dünyada 2005 yılında ihraç edilen toplam net sermayenin yüzde 14.2'sini Japonya'nın gerçekleştirdiği bildirildi.

Japonya'nın payının yüzde 19.7'den yüzde 14.2'ye gerilediği 2005 yılında payını yüzde 7.9'dan yüzde 13.7'yle çıkaran Çin ise Almanya'yı geride bıraktı. Almanya'nın 2004 yılında yüzde 11.9 olan sermaye ihraçları içerisindeki payı yüzde 9.7'ye indi.

Suudi Arabistan'ın sermaye ihraçları içerisindeki payını yüzde 5.9'dan yüzde 7.5'e çıkardığı geçen yıl, Rusya'nın payı da yüzde 6.9'dan yüzde 7.5'e çıktı.

Rusya ve Suudi Arabistan gibi petrol ihracatçısı bir başka ülke olan Norveç'in payı ise yüzde 3.9'dan yüzde 4.3'e yükseldi. 2005 yılındaki net sermaye ihraçlarının yüzde 4.4'ünü İsviçre, yüzde 2.9'unu Singapur, yüzde 2.8'ini Kuveyt, yüzde 2.6'sını Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 2.2'sini Venezuela, yüzde 2.2'sini ise Kanada yaptı.

  • WASHİNGTON/ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi