T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 12 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Petrol-İş: Fransa mücadelesi örnek alınmalı

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Güvenlik Yasa Tasarılarının toplumun dikkatinden kaçırılarak çıkarılmak istendiğini savunarak, tüm emek güçlerini bu yasa tasarılarana karşı mücadeleye çağırdı.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Fransa'da gençlerin mücadelesi sonucunda Yeni İş sözleşmesi Yasası'nın geri çekildiğini anımsatarak, bu mücadelenin Türkiye'de örnek alınmasını istedi. Öztaşkın, "tüm emek güçlerini Genel sağlık Sigortası ve Sosyal Güvenlik Yasa Tasarılarına karşı ortak mücadele etmeye" çağırdı.

Öztaşkın yaptığı yazılı açıklamada, Fransa'da iki buçuk aydır üniversite ve lise gençliği ile emekçilerin sürdürdüğü ortak mücadele ve dayanışma sonrasında, gençlerin işten atılmasını kolaylaştıran Yeni İş Sözleşmesi Yasası'nın (CPE) geri çekildiğini anımsatarak, "Sendikamız, kazanılan bu ortak zafer nedeniyle, Fransız işçi sınıfını ve öğrenci gençliğini kutlarken, ülkemiz emekçilerinin de bu ortak dayanışma ve mücadeleden büyük dersler çıkaracağına inanmaktadır" diye konuştu.

Öztaşkın, Hükümetin Sosyal Güvenlik ve Sağlık Sigortası Yasa Tasarılarıyla "sosyal güvenlik ve sağlık giderlerini tamamen sigortalılara yüklemeyi, hatta bu kaynakları özel sektöre aktararak, özel sektöre kaynak yaratmayı ve özel sektörü güçlendirmek şeklinde bir politikayı uygulamaya sokmayı" hedeflediğini savundu.

Hükümetin, son niyet mektubuyla IMF'ye Sosyal Güvenlik Kurumu Yasa Tasarısını ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısını TBMM Genel Kurulu'ndan geçirerek yasalaştırma sözü verdiğini söyleyen Öztaşkın, "İç ve dış borç batağı ile dizginleri tamamiyle IMF'ye kaptıran siyasi iktidar, sosyal güvenlik ve sağlıkta sözde 'sosyal açıkları kapatma' bahanesiyle sosyal güvenlik ve sağlık sistemimizi tamamen güvensiz bir duruma sokmak istiyor" dedi.

Hükümetin, parlamentonun ve toplumun iradesini hiçe sayarak verdiği bu taahhütlerle herkesin sağlık ve sosyal güvenliği ipotek altına aldığını öne süren Öztaşkın, Söz konusu kanun tasarılarının TBMM'den geçmesi durumunda; emeklilik yaşının 65'e, prim gün sayısının 9 bine çıkarılacağını anımsattı.

Emekli maaşlarının yüzde 23 ile yüzde 33 arasında düşürüleceğini ifade eden Öztaşkın, aylık geliri 127 YTL'den fazla olan herkesten, sigorta primi adı altında sağlık vergisi alınacağı uyarısında bulundu. Öztaşkın, tasarının olumsuz yönlerini şöyle sıraladı:

"Bu vergiyi ödeyemeyenler sağlık hizmeti alamayacak, sağlık hizmetleri piyasanın vahşi koşullarına terk edilecek, parası olan parası kadar sağlık hizmeti alabilecektir. Sağlık hizmetleri, Temel Teminat Paketi ile sınırlanacak, daha fazlası için ek sigorta yaptırmak gerekecektir. Sağlık hizmetlerinin fiyatlandırılması abartılacak, sigortalıdan alınacak katkı payları bile alınan hizmet maliyetinin üstünde olacaktır. Anlaşma yapılan özel sağlık kuruluşları hem sigortalıyı, hem de sigortayı soymaya başlayacaktır."

Sosyal devlette sosyal açık olmacağını ve sağlık hizmetlerinin parasız olması gerektiğini belirten Öztaşkın, "Ülkemizde; Hükümet, IMF ve Dünya Bankası başbaşa verip, bu tür düzenlemeleri parlamento çoğunluğu zemininde gerçekleştirmek istemektedirler" değerlendirmesinde bulundu. Öztaşkın, şöyle devam etti:

"Tüm halkımızı ilgilendiren, çağdaş uygarlık düzeyimizin göstergesi olabilecek bu tür düzenlemelerin 70 milyon insanımızın hür iradesinden kaçırılması kabul edilemez. Bu yasa tasarıları, toplum dikkatinden kaçırılarak yasalaştırılmak isteniyor. Toplumun tüm örgütlü güçlerini bir araya getirerek, bu yönde oluşmuş tüm mücadele platformlarında yer alarak 'Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek' talebiyle Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarılarının halka ve işçi sınıfımıza rağmen TBMM'den geçirilmesine izin vermeyelim, Fransız emekçi ve gençliğinin dayanışma, mücadele ve zaferini örnek alalım. Sendikamız bu anlamda tüm emek güçlerimizi, genel sağlık sigortası ve sosyal güvenlik yasa tasarılarına karşı ortak mücadeleye davet ediyor."

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi