T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 12 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sezer: Terör, İslâm'la anılmamalı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İslam dünyasında kimi zaman şiddete varan sert tepkiler yaşandığına dikkat çekerek, buna karşın terörün İslam'la anılmasının yanlış olduğunu vurguladı.

İslam Konferansi Örgutu Parlamento Birligi 4.Konferansi'nda, Ahmet Necdet Sezer konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İslam ile terörün ayrı ayrı anılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İslam Konferansı Örgütü Üyesi Ülkeler Parlamenter Birliği Dördüncü Konferansı'nda yaptığı konuşmada, İslam Konferansı Örgütü'ne üye ülkeler arasında işbirliği, dayanışma ve anlayışın güçlendiğini belirtti.

Küreselleşmenin beraberinde bir çok sorun getirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Sezer, küreselleşmenin olumlu tarafları olan demokrasinin gelişmesi, kalıcı barış, yoksulluk ve bilgisizlikle savaşım, sürdürülebilir kalkınma ve hakça gelir bölüşümü konularının sahiplenilmesi gerektiğini belirtti.

"İSLAM HOŞGÖRÜSÜZLÜKLE ÖZDEŞLEŞTİRİLİYOR"

Türkiye'nin İslam Konferansı Örgütü Üyesi ülkelerde yaşanan gelişmeleri izlediğini vurgulayan Sezer, "Türkiye, bu anlayışla bölge ülkelerindeki dönüşüm çabalarını desteklemekte ve kendi özgün deneyimini isteyen her ülkeyle paylaşmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer "son dönemlerde İslam dininin ve kutsal saydığı değerlerin hoşgörüsüzlük, şiddet ve aşırılıkla özdeşleştirilmeye çalışıldığını üzülerek gözlemliyoruz" sözlerini, "Bu girişimlere karşı, İslam dünyasında kimi zaman şiddete varan sert tepkiler sergilendiğini de aynı üzüntüyle izliyoruz" diye sürdürdü.

BİZE KARŞI ONLAR DEMEK YANLIŞ

İslam dünyası ve Batı arasında tehlikeli bir ayrışmaya yol açabilecek gelişmelerin kaygı verici olduğunu ifade eden Sezer, "Düşünce ve anlatım özgürlüklerinin vazgeçilmez değerler olduğuna içtenlikle inanmaktayız. Bu özgürlükler, başkalarının görüşlerine hoşgörüyle yaklaşılmasını gerektirmektedir" dedi.

Bunun demokrasinin gereği olduğunu vurgulayan ve aksini kınadıklarını belirten Sezer şöyle konuştu: "Haklarımızı kullanırken sorumlu davranmalı, güvensizlik yaratacak ve çatışmaya yol açacak tutumlardan uzak durmalı; yerleştirilmek istenen 'bize karşı onlar' yaklaşımından kaçınmalıyız. Doğal olarak, her türlü şiddeti kesinlikle reddediyor ve amacını aşan tepkileri kınıyoruz."

TERÖR SINIR TANIMIYOR

Dünyanın her yanında, hedef ayırımı gözetmeksizin gerçekleştirilen saldırıların, terörizmin ulusal, etnik ya da dinsel sınır tanımadığını gözler önüne serdiğini kaydeden Sezer, terörle yalnız mücadele edilemeyeceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Sezer "Terörün bir inanç veya bir siyasal sistemle birlikte anılmasını yanlış bulmaktayız. Terörizmi bir dinle, bu bağlamda İslam'la ilişkilendirme girişimleri yanlıştır. Her zaman dile getirdiğimiz gibi, Birleşmiş Milletler Örgütü uluslararası terörle savaşımın odak noktası olmalı ve bu örgüt çerçevesinde çalışmaları sürdürülen 'terörizme karşı kapsamlı sözleşme' ivedilikle sonuçlandırılmalıdır" dedi.

Terörizmle savaşım alanında gerek ikili düzeyde, gerek bölgesel ve uluslararası örgütlerdeki işbirliğinin artırılmasının gerekli ve yararlı olduğunu bir kere daha vurguluyoruz" diye konuştu.

İSLAM ÜLKELERİ ARASINDA DAYANIŞMA SAĞLANMALI

Yardımlaşmanın önemine işaret eden Sezer, İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerin, olanaklarını birleştirmeleri, aralarındaki işbirliğini etkinleştirmeleri gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, "Filistin halkının haklı beklentilerini her zaman içten bir anlayışla karşıladığının" altını çizen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Filistinlilerin içinde bulunduğu ağır ekonomik ve toplumsal sorunların giderilmesine dikkat çekti.

Bölgesel barış ve istikrar açısından Irak sorununda ortadan kalması gerektiğini sözlerine ekleyen Sezer, bunun için tüm Iraklıların "Iraklılık bilinciyle" hareket etmesi gerektiğini söyledi.

KIBRIS TÜRKLERİNE HAKSIZ KISITLAMALAR GETİRİLİYOR

Cumhurbaşkanı Sezer, Kıbrıs Türklerinin yaşadığı sorunlara da dikkat çekti. "Kıbrıs Türklerinin dünya ile bütünleşmelerine olanak tanınmalı, maddi ve siyasal açıdan kendilerine yardımcı olunmalıdır. Doğrudan ulaşım, ticaret, turizm, kültür, enformasyon, yatırım ve spor amaçlı temaslar başta olmak üzere, her alanda ilişkiler geliştirilmelidir" diyen Sezer, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, Kıbrıs Türklerine yönelik tüm açılımların önünü kesmek için Avrupa Birliği üyeliğini kötüye kullandığını dile getirdi.

  • İSTANBUL (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi