T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 12 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gül: Terör Yasası bu hafta Meclis'te

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 9'uncu Uyum Paketi'ni açıklarken, terörle mücadelenin herkesin öncelikli görevi olduğunu belirterek, Terörle Mücadele Yasası'nın muhtemelen bu hafta sonunda Meclis'e sevk edileceğini söyledi.

Abdullah Gül, Dışişleri Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Terörle mücadele hepimizin öncelikli görevidir" diyerek, Terörle Mücadele Yasası'nın muhtemelen hafta sonunda Meclis'e sevk edileceğini söyledi. 9'uncu Uyum Paketi'ni açıklayan Gül, "Hükümetimiz reform çalışmalarına kararlılıkla devam edecektir" dedi.

Abdullah Gül, AB süreci çerçevesindeki hazırlanan 9'uncu Uyum Paketi'ni Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısı sırasında açıkladı.

Gül, 4 ayaklı uyum paketiyle ilgili bilgi verirken de, Türkiye'de merakla beklenen Terörle Mücadele Yasası'nın muhtemelen hafta sonunda Meclis'e sevk edileceğini söyledi.

Türk hükümetinin 2000 yılından bu yana "Sessiz Devrim" olarak nitelendirilen kapsamlı reformlar gerçekleştirdiğine işaret eden Gül, reform sürecinin yavaşladığı iddialarını reddetti.

Gül, Türk hükümetince gerçekleştirilen reformların ülke içinde istikrarı, ülke dışında da itibarı beraberinde getirdiğini belirterek, "Siyasi reform süreci, ekonomik alanda atılan adımlarla tamamlanmış ve Türkiye yatırımlar bakımından cazip bir çekim merkezi haline gelmiştir" dedi.

"Hükümetimiz söz konusu reform çalışmalarına kararlıkıla devam edecektir" diyen Gül, reform izleme grubunun 14 Mart tarihli toplantısında atılabilecek yeni adımları görüştüğünü, pazartesi günü de Bakanlar Kurulu'nda konuyu ele aldıklarını belirterek, "Reform sürecinde ilerlemeye devam edilmesine yönelik irademizi teyit ettik" dedi.

Daha sonra 9'uncu Uyum Paketi'yle ilgili bilgi veren Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Terörle Mücadele Yasası'yla ilgili olarak bazı endişelerin bulunduğunu belirtmesi üzerine Gül, en büyük temel hak ve özgürlüğün demokratik ortamda, güven içinde yaşamak olduğunu vurguladı.

Terörle mücadele için güvenlik birimlerinin ihtiyaçlarının yerine getirilmesinin önemine de işaret eden Gül, Terörle Mücadele Yasası'nın muhtemelen bu hafta sonunda Meclis'e sevk edileceğini söyledi. "Terörle mücadele hepimizin en öncelikli görevidir" diyen Gül, teröristlerin halkı istismar etmesinin önlenmesi gereğinin altını çizdi.

Abdullah Gül, bölgenin gelişmesine yönelik bir eylem planı olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, bölgenin kalkınması için uğraş vermenin hükümetin görevi olduğunu ifade etti. Gül, hükümetin öncelikleri arasında gelir dağılımının düzeltilmesi de olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Danışmanı Cüneyt Zapsu'nun Amerika'da yaptığı tartışmalı açıklamalarına ilişkin bir soruyu, basın toplantısının konusuyla ilgisi oladığını belirterek yanıtlamayan Gül, Vakıflar Yasası ve ruhban okuluna ilişkin AB'nin beklentilerinin anımsatılması üzerine de AB'nin çeşitli beklentileri olduğunu belirtti, ancak net bir yanıt vermedi.

301'NCİ MADDE

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, reform süreci çerçevesinde tartışmalara neden olan TCK'nın 301'nci maddesinde değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya karşılık olarak, reform süreci için bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç bulunduğunu, ancak bunun çok hızlı olamayacağını belirterek, "Önemli olan Türkiye'nin gittiği istikamettir" dedi.

Sözkonusu istikamette ters bir gidişin olması halinde yasal düzenlemelerin yapılacağının mesajını veren Gül, yargıçların verdiği kararlara dikkat çekti. Gül, "Düşüncesini ifade ettiği için hiç kimse hapishanelerde değil. Şu anda yasa değişikliğine ihtiyaç yok" şeklinde konuştu.

İŞTE 9'UNCU UYUM PAKETİ

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, tarafından açıklanan 9'uncu Uyum Paketi, 4 ayaktan oluşuyor. Paketin 4 ayağı özelte şöyle:

(1'inci Ayak)

TBMM'nin gündeminde bulunan 5 kanun tasarısının süratle ve Meclis yaz tatiline girmeden önce yasalaşacak:

-Kamu Denetçiliği Kurumu (OMBUDSMAN) Kanunu Tasarısı,
-Sayıştay Kanun Teklifi,
-Özel Öğretim Kurumları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı,
-Vakıflar Kanun Tasarısı,
-İskan Kanunu Tasarısı.

(2'nci Ayak)

5 yeni kanun tasarısı süratle TBMM'ye sevk edilecek:

-İdari Usül Kanun Tasarısı,
-İdari Yargı Usülü Kanun Tasarısı,
-Siyasetin Finansmanına Dair Kanun Tasarısı,
-Siyasi Etik Komisyonu Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı,
-Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı.

(3'üncü Ayak)

Bazı İdari Tedbirler alınarak reform sürecini daha da ileriye götürülecek:

-Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı yeniden yapılandırılacak,
-Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın başkanlığında faaliyet gösteren Türkiye'de saydamlığın artırılması ve kamuda etkin yönetimin geliştirilmesi komisyonunu veya bu komisyonun sekreterya hizmetlerini yerine getiren Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu 'Türkiye'de iyi yönetim ve şeffaflığın artırılması ile yolsuzlukla mücadele eden kurumlar arasında koordinasyon sağlanması' ile görevlendirdilecek.

(4'üncü Ayak)

Meclis'in gündeminde bulunan çeşitli uluslararası sözleşmeler onaylanarak yürürlüğe girmesi sağlanacak:

-BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,
-İnsan Hakları ve Ana Hürriyetlerini Korumaya Dair Sözleşmenin Oluşturduğu Denetim Mekanizmasının Değiştirilmesine İlişkin 14 Nolu Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,
-Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna dair Kanun Tasarısı,
-Avrupa Sosyal Şartına Değişiklik Getiren Protokolün Onaylanmasının Ugun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı."

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün verdiği bilgiye göre, 9'uncu Uyum Paketi'nde yeralan yasal değişikliklerle şeffaflığın artırılması, Türk Silahlı Kuvvetleri harcamalarının Meclis adına Sayıştay tarafından denetlenmesi, Vakıflar Kanunu'nun günümüz koşullarına uyarlanması, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının asgari düzeye getirilmesi gibi önemli konularla ilgili düzenlemeler bulunuyor.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi