T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 12 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şemdinli-asker iliskişi hukuki bir fantaziymiş!

Çalışmalarını tamamlayan Şemdinli Komisyonu, taslak raporunda, Türkiye'yi aylarca meşgul eden Şemdinli-asker ilişkisini "hukuki fantazi" olarak nitelendirdi.

TBMM Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu, Şemdinli'deki patlamanın askerle ilişkilendirilmesini "hukuki fantezi" olarak nitelendirilerek, bölgede herhangi bir illegal yapıya rastlanmadığı sonucuna vardı. Bölgede "at iziyle it izinin birbirine karıştığı" ifade edilen raporda, izlerin takip edilmediği belirtilirken, Türkiye'nin gündemini aylarca işgal eden "şemdinli-asker" ilişkisinde "hukuki fantazi" şeklinde kesin bir ifade kullanılması dikkat çekti.

TBMM Şemdinli Komisyonu dört aylık çalışmanın ardından taslak raporunu tamamlayarak tartışmaya açtı. Komisyonun taslak raporunda, bölgede meydana gelen eylemlerin devletin herhangi bir birimi tarafından yaptığına ilişkin bir bulguya ulaşılmadığı belirtildi. Raporda, tüm devlet kurumları arasında hukuk dışılığa izin verecek illegal bir varlığa erişelemediği belirtildi.

AT İZİ İT İZİNE KARIŞMIŞ

Raporda, bölgede olayların birbirine karıştığına dikkat çekilerek, komisyonun sis içinde iz sürdüğü belirtildi. "At izinin it izine karıştığı sezinlenmektedir. İzler takip edilememekte, nereye ulaştığı kestirilememektedir. Sisli bir ortamda iz sürülmektedir" denilen raporda, devlet içinde ilegaliyeti benimsemiş bir yapıya rastlanmadığı şöyle ifade edildi: "Terörle mücadelede hukuk dışı usul ve metodları kendine rehber edinmiş, bu mücadeleyi ülkemizin AB hedefinden sapmasında zemin olarak kullanmak, bölgede suni gerginlik yaratmak, olayları tırmandırmak, böylece olağanüstü şartları hazırlayarak bölgede olağandışı yönetimi empoze etmek isteyen bir odağın varlığına da rastlanmamıştır."

PKK'NIN YAPTIĞI KESİN DEĞİL

Raporda, komisyonun olayların aydınlığa kavuşması için kararlılıkla çalıştığı ifade edilerek, "Komisyonumuz tam bir kararlılıkla olayların tümünün PKK terör örgütünün yaptığını teslim edememektedir. Komisyonumuz belirtilen eylemler aydınlatıldığında bu eylemlerin tümünün altından PKK terör örgütünün çıkması halinde de şaşkınlığa düşmeyecektir" görüşleri dile getirildi.

Araştırmalarda devlet içinde ilegal bir yapıya rastlanmadığı ise raporda şu ifadelerle yeraldı: "9 Kasım 2005 günü Şemdinli İlçesi Umut Kitabevi'nde meydana gelen olayın şüphelisi olan ve halen tutuklu bulunan bazı askeri personelin görevlendirilmelerinden yola çıkılarak bölgedeki kimi kuşkulu bombalama olaylarını da bu veya buna benzer bir model içinde, belirli bir merkezden yönetilen, bazı askeri mercilerle ilişkilendirmek suretiyle açıklamaya kalkışmak 'hukuki fantazi' olacaktır."

İSTİHBARAT YETKİSİ SİVİL OLMALI

Terörle Mücadele konusuna da geniş yer verilen raporda terörle mücadelede yetki karmaşasının yaşandığına dikkat çekilerek," Bu konuda yetki sivil otoritede olmalı. İstihbarat başta olmak üzere yetkiler valilere verilmeli" denildi.

Emniyet Müdürü'ne suç duyurusu

Şemdinli İlçe Emniyet Müdürü Tacettin Aslan'ın komisyonu yanlış bilgilendirdiğine yer verilen raporda, Aslan'ın, Seferi Yılmaz'a gelecek olan paketin kargo şirketinde aranması ve el konulması yönünde mahkeme karı olduğu yönündeki bilgilerin doğru olmadığı belirtildi. Raporda, Aslan hakkında suç duyurusunda bulunacağı belirtildi.

Komisyon raporuna 'iyi çocuk' takibi

Şemdinli olaylarının baş kahramanı Astsubay Başçavuş Ali Kaya'nın Meclis Şemdinli Komisyonu'nu sık sık arayarak raporu sorduğu öğrenildi. Van Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ali Kaya'nın Şemdinli Komisyonu'nda görevli olan bir uzmanla konuşarak raporu merak ettiği belirtildi. Şemdinli Komisyonu uzmanının ise rapor konusunda Ali Kaya'ya bilgi vermediği söylenirken çalışmalarını 15 Nisan'da tamamlayarak, raporunu Meclis Başkanlığı'na sunacak olan TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'nun rapor üzerindeki çalışmalarına son şeklini vermek üzere olduğu bildirildi. Öte yandan Ali Kaya'nın, Şemdinli olaylarının diğer kahramanı Özcan İldeniz'i ise top sakal bıraktığı için fırçaladığı ortaya çıktı. Kaya'nın, Komisyona "Kendisi top sakal bırakmaz. Kızdım. Kestirdim zaten sakalını" dediği öğrenildi.

  • BİLAL ÇETİN/ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi