T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 11 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Dişlerimiz için 40 saniye yetmez

Diş problemleriyle savaşımızda bir silah da diş macunudur. Oysa plağın diş üzerinden uzaklaştırılması diş fırçası ve diş ipiyle gerçekleşir. Fırçalama süresi 3 dakikadan az olmamalıdır

İdeal ağız hijyeni dişlerimizin mikrop plağından arındırılması ile sağlanır. Gün içerisinde, yaşamımızı sürdürmek için yiyip içtiklerimiz plağın tekrar oluşmasına neden. Plak olgunlaşmadan, yani yeterli mikrop nüfusuna ulaşmadan, diş üzerinden uzaklaştırılırsa dişlerimize ve diş etlerimize zarar vermez. Bu bilgi dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalayın denilmesinin ardındaki nedendir. Mikrop plağı tüm yüzlere, özellikle girintili çıkıntılı yerlere yapışır. Ama insanlar genellikle sanki dişlerin sadece ön yüzleri kirlenmiş gibi sadece oraları fırçalarlar. 40 saniye gibi süren, bu eksik fırçalama işlemi de, sadece fırçalanan bölgeleri korur. Fırçalanmayan yerlerde ise; özellikle arka dişlerin çiğneme yüzleri ve dişlerin ara yüzlerinde plak faaliyetleri bütün hızıyla devam eder. Yani bu bölgelerde çürük ve dişeti hastalığı için gerekli ortam sağlanmış olur.

DİŞ FIRÇASI KALİTELİ OLMALI

İdeal hijyen, dişlerin plaktan tamamen arındırılmasıdır. Bu genelde yapıldığı gibi 40 saniye fırçalama ile sağlanamaz. Dişlerinizin ön, arka ve çiğneyici yüzleri kaliteli yumuşak bir fırça ile yaklaşık 3 dakika fırçalanmalıdır. Bu şekilde tüm yüzlerin fırçalanması ağız-diş sağlığınızın yüzde 80'lik kısmını korur. Fırçanın giremediği bu ara yüzler dişlerin şekline, dizilimine göre diş ipi, ara yüz fırçası ya da özel dental kürdanlarla temizlenmeli. Dişlerinizi düzenli fırçalamanıza rağmen derin çürükler, diş kaybı, dişeti çekilmesi ve kanaması gibi diş ve dişeti sorunları yaşamanızın temel sebebi diş araların temizlenmemesidir.

Bilmediğimiz o kadar şey var ki...

Fırçanız çok yumuşak olmalıdır. Sert fırça kullanırsanız, dişlerinizin mine tabakasında aşınmalara neden olursunuz. Bu da zamanla diş etlerinizde travma etkisi yapar. Dişlerinizi düzenle olarak günde iki defa fırçalıyorsanız ama yine de dişlerinizde çürük oluşuyorsa ortada bir hata var demektir. Diş hekimi Dilşad Doğan Özdoğan bu hataları 'Dişleriniz Konuşuyor' adlı kitabında kısaca şöyle sıralıyor.

HATA1: Diş fırçalama süresini çok kısa tutuyor olabilirsiniz. Normalde diş fırçalama süresi 3 dakikadır. Pek çok kişi bu süreyi 40 saniye kullanır. Bu sürede genellikle ön dişler ve dişlerin görünen yüzeyleri fırçalanır. Ancak dişlerimizin dilimize ve damağımıza bakan yüzleri ile çiğneme yaptığımız yüzeyleri bu süreden nasibini almaz. Bir müzik parçası belirleyip şarkı bitene kadar dişlerin fırçalanması yarar sağlar.

HATA 2: Daha temiz olacağına inandığınız için dişlerinizi sert fırçayla da fırçalıyor olabilirsiniz. Sert fırça dişlerinize her gün bir tokat atar. Dişeti bu travma karşısında geri çekilir ve çürükler oluşur.

HATA 3: Dişlerinizi yumuşak bir fırçayla 3 dakika fırçalıyorsanız ve yine de çürükleriniz varsa, diş ipi ya da özel kürdan kullanmıyorsunuz demektir. Dişlerim çürümesin, diş etlerim kanamasın, ağzım kokmasın istiyorsanız, vitaminden, gargaradan, antibiyotikten medet ummayın. Yapacağınız tek şey; diş plağını dişlerin üzerinden zamanında kaldırmanızdır.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi