T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 9 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İŞ'İN SIRRI
Yaşar SÜNGÜ

"Projem var, param yok" diyenlere destek artacak

Kendi ekmeğini yiyip oturmak, altın kemer takıp el pençe divan durmaktan hoştur.
Sadi (Bostan ve Gülistan)

21 işadamının küçük desteklerini arkasına alarak Finansbank'ı kuran Hüsnü Özyeğin, bu bankanın yüzde 46'sını Yunanlılara satarak aldığı 2.7 milyar doları, sermayesi olmayan yeni Hüsnüler için kullanacak. Özyeğin, bu konuda "ahde vefa" ilkesi çerçevesinde, kendisine destek verenlere benzer bir tutum sergileyeceğini şöyle açıkladı:

"Ben Finansbank`ı kurduğumda çok sayıda işadamı bana küçük sermayeler vererek destek oldu ve bugünlere geldim. Ben de parlak fikirleri, iyi teknolojisi olan, ancak finansal ya da yönetimsel eksiği bulunan girişimcilere destek vereceğim."

Özyeğin'in Finansbank'ın satışından elde ettiği 2.7 milyar doları kendisi gibi girişimci olan, ancak parası olmayanlar için kullanacağını söylemesi, bu satışın başarısından daha önemli. Bizim hayır gördüğümüzde şer, şer gördüğümüzde hayır olabilir. Karamehmet, geçmişte Yapı Kredi Bankası'nın Genel Müdürü Hüsnü Özyeğin'in bankanın yüzde 1 de olsa hisse sahibi olma teklifini kabul etseydi, bugün Özyeğin'i, Pamukbank ile YKB'nin Genel Müdürü olarak tanıyacaktık. Özyeğin'in, o dönemde patronu ve Robert Koleji'nden sınıf arkadaşı olan Çukurova Grubu'nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet'e yaptığı 'YKB'ye ortaklık teklifinin' reddedilmesine muhtemelen canı sıkılmıştır. Ancak bugün geldiği noktadan bakıldığında, Özyeğin için şer görünen reddin, hayırlı olduğu ortaya çıktı.

Özyeğin'in başarılı bir işadamı olduğu, Koç ve Sabancı grupları arasındaki rekabeti kızıştırarak Gima'yı iyi bir fiyatla satmasından anlaşıldı.

Parayı, "Para, ben ve eşim için kendiniz dışında başkalarını mutlu etmek için kullanılan bir araç olduğu zaman değerlidir ve mutluluk getirir" şeklinde tarif etmesi de eşi ile paylaşma konusunda aynı düşüncelere sahip olduğunu gösteriyor.

Sosyal sorumluluk karnesi verilsin

Harvard Üniversitesi'nde borç alarak okuduğu için, bursun değerini çok iyi bildiğini belirten Özyeğin, bugüne kadar hayır işlerine 50 milyon dolar harcamış. Sosyal sorumluluk projelerine önem veren bir işadamı olarak bilinen Özyeğin'e göre, 1 milyar dolar harcansa eğitimde sorun kalmaz. Sosyal destek konusunda da iddialı olan Özyeğin, geçen yıl Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve vakıflara sosyal sorumluluk karnesi verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Allah ilmi isteyene, zenginliği de istediğine verir. Makam ve servet sahibi olmak, çetin bir imtihan olduğu için de bunları istememek, verildiğinde ise makamın da servetin de hakkını vermek gerektiğine inanıyorum

ÇEKİRDEK

Sa'yin (çalışma) sevabı servettir.

Gençlere tavsiyeler

  • Yapacağınız işe çok inanacaksınız
  • Çalışanlar bu azmi gözlerinizde görecek.
  • Yüz metreci değil, maratoncu olacaksınız.
  • İlerledikçe mütevazılığınız da ters orantılı artacak.
  • Ve tabi ki çok çalışacaksınız.

    Zengin arkadaşı olmadan başaranlar da var

    Sermayeleri ve zengin arkadaşları yoktu. Ancak sanal alemde www.anneyizbiz.com ve www.tarım-salpazarlama.com'u kurarak bir başarı öyküsü yazan iki kadın var. Bu iki kadın, Karamehmet gibi veya Hüsnü Özyeğin'e küçük sermayelerle destek veren 21 arkadaşa da sahip değiller. Sahip oldukları tek şey inançları ve sabırla çalışmaları. İşte iki kadının öyküsü:

    40 günlük bebekle internet sitesi kurdu

  • Pınar Yücel 31 yaşında.
    Annelikle ilgili yaşadıklarını paylaşacağı bir web sitesini, kucağında 40 günlük bebekle ve günde 3 saatlik uykuyla kurdu. www.anneyizbiz.com sitesinin bugün 28 bin üyesi, günde 35 bin ziyaretçisi var. Bir dergi çıkardı. TV programına başlayacak. Levent'te bir çocuk eğitim merkezi de kurdu.

    Çiftçiye internet kullanmasını öğretti

  • Tülin Akın 25 yaşında
    Tarımsal Pazarlama bölümünde okurken www.tarım-salpazarlama.com'u kurdu. Bu siteyi kurduğunda herkes "Mıncıklamadan domates, dişine bakmadan hayvan mı alınırmış?" diye onu eleştirirken, o vazgeçmedi. Bugün 6 bin 700'ün üzerinde üyesi var. 5 binin üzerinde işbirliği gerçekleştirdi.

    TÜBİTAK'tan Ar-Ge için eğitim

    TÜBİTAK tarafından sanayi kuruluşlarının Ar-Ge projelerinin desteklenmesinin sağlanması amacıyla; Ar-Ge proje destek başvurularının nasıl hazırlanacağı bilgisinin uygulamalı olarak eğitiminin verildiği "Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başvurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı" başladı. Eğitimler; 07-08 Nisan 2006, 11-12 Nisan 2006 ve 14-15 Nisan 2006'da yapılacak. Detaylı bilgi için: www.mam.gov.tr

    Ödüllendirmenin 1001 yolu

    Şirketteki koridorlardan birine elemanlarınızın fotoğraflarını asarak bir "Ünlüler Galerisi" oluşturun.

    Devler nasıl ödüllendiriyor?

    Washington'daki tıbbi elektronik cihazlar üreten Pysio Control Corp. Başkanı Hunter Simpson, hangi kademede olursa olsun, işe yeni başlayan bir elemanla asgari bir saat birlikte olmayı prensip edinmiştir.

    İŞ DÜNYASINDAN...

  • İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından 11-12 Nisan 2006 tarihinde Lütfü Kırdar'da Ulaşım ve Taşımacılık Kongresi var.
  • BSF Akademi'de Art Direktörlük ve Animasyon eğitimleri. www.bsfakademi.net
  • İstanbul Sanayi Odası Vakfı'na ait spor salonu, Ülker'in bağışlarıyla yapılacak.
  • Software AG, ETS'nin başına Engin Bil'i, crossvision'un başına da Yalkın Yanık'ı getirdi
  • Merrill Lynch Türkiye Global Piyasalar ve Yatırım Bankacılıgı'nın başına Kubilay Cinemre'yi getirildi.
  • Alp Keler, Fortis Portföy'de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve başladı.

    1 tıkla, 1 milyon iş

    2006 yılını "Mobil çalışanlar yılı" ilan eden AB, başka ülkelerde iş bulmak isteyenler için internette insan kaynakları sitesi açtı. Web sitesinde 1 milyona yakın iş ve eleman ilanı yer alıyor. 10 milyon euro bütçesi olan "Mobil çalışanlar yılı" kampanyasının bir parçası olan site 20 dilde hazırlanmış. 25 AB üyesi ülkedeki serbest dolaşım ve çalışma izni şartlarıyla ilgili bilgilerin yer aldığı sitede, (http:/europa.eu.int/eures/) hangi ülke için nereye müracaat edileceği de belirtilmiş. Siteye göre en fazla iş ilanı olan ülke Almanya.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi