T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 16 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Dünyanın kutladığı doğum

Bayrampaşa Belediyesi'nin Spor Kompleksi'nde düzenlediği Kutlu Doğum Gecesi'nde, Bağcılar Belediyesi Çocuk Meclisi'nden gelen gönüllü çocukların okuduğu ilahiler büyüledi. Her ilçe belediyesi bünyesinde çeşitli etkinlikleriin yapıldığı hafta 18 Nisan Çarşamba günü sona erecek

Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed'in dünyayı teşrifleri olan Mevlid-i Nebevî (Hicri Rebiulevvel ayının 12. gecesi) 18 yıldır Türkiye'de "Kutlu Doğum Haftası" olarak kutlanıyor. Bu yıl 9-20 Nisan tarihleri arasında kutlanan hafta başladığı coşku ve sevgiyle sürüyor. Her ilde her ilçede, okunan mevlitler, yapılan toplantılar ve konferanslarla milyonlarca kişi bu güzel haftayı doyasıya yaşıyor. 1989 yılında sadece Ankara'da başlayan kutlama programları artık sadece Türkiye'de değil, Türk dünyasında, Balkanlar'da, Kıbrıs'ta, Avrupa, Amerika ve dünyanın birçok ülkesinde dualar ve etkinliklerle yaşanıyor.

Kutlu Doğum Haftası kapsamında Türkiye Diyanet Vakfı'nın düzenlediği "Kadın gözüyle Hz.Peygamber" panelinde, kadınlar Hz.Muhammed'in eşleriyle olan ilişkisini, İslamiyet'te kadınların yerini tartıştı. Muhalif görüşleriyle tanınan ilahiyatçı yazar Dr. Hidayet Tuksal, Hz. Peygamber'in, Hz. Hatice ile evliliği hakkında şöyle konuştu: "Bu evlilik, erkek egemen evlilik normlarının çok dışındadır. Bu evlilikte güçlü faktör Hz. Hatice'dir. Peygamber'e maddi ve manevi açıdan güç veren, onu destekleyen, rehberlik eden, hatta yetiştiren kişidir Hz. Hatice. Bu evlilik, sevgi, aşk, dayanışma, güven, vefa gibi kelimeler yerine itaat, hizmet, adama gibi terimler çerçevesinde algılanmıştır." Duygu Asena'nın "Kadının Adı Yok" adlı kitabını hatırlatan Tuksal, "Batı kültüründe kadının adı yoktur. Orada kahramanların, politikacıların isimleri vardır. Hz. Peygamberin döneminde ise kadının adı bütün ayrıntılarıyla ortadadır" dedi.

Edebiyatçı-yazar Leyla İpekçi ise, İslamiyet'te cinsiyet ayrımcılığının olmadığını belirterek "İlahi sevginin, imanın ve kalbin de cinsiyeti yok" dedi. Vahyi yollayan, alan ve uyanların dikey bir eksende "aşkla" yeniden bir olduklarına dikkat çeken İpekçi, "Allah'tan başka sığınacak yerimiz yoktur. Ne sevginin ne de sevenin cinsiyeti vardır. Biz hem seveniz hem sevilen. Bu hem kadını hem erkeği cinsiyet ötesi bir platformda Allah'ın sevgilisi olarak buluşturuyor. Bu bir kalp meselesidir. Kalbin de cinsiyeti yoktur" diye konuştu.

18 yıldır hafta olarak kutlanıyor

Peygamberimiz'in dünyayı teşrifleri "Mevlid Kandili" olarak kutlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, yüzyıllar önce bir ilim ve kültür bayramı şeklinde kutlanan mevlid geleneğini canlandırmayı amaçlayıp, Peygamberimiz'in doğum gününü içine alan haftayı, "Kutlu Doğum Haftası" olarak ilân etti. 1989'dan beri de "Kutlu Doğum Haftası" adıyla ilmî ve kültürel etkinliklerle kutlanıyor.

Bu rahmet hepimizi kucaklasın

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu "Kutlu Doğum Haftası" ile ilgili olarak; "Bizim temel görevlerimizden birisi de ülkede birliği, dirliği ve bütünleşmeyi gaye edinmek ve insanlarımızın o dinin rahmet şemsiyesi altında toplanmasını sağlamaktır. İnanıyorum ki Kutlu Doğum Haftası'nın getireceği o rahmet sevinci hepimizi kucaklayacaktır" dedi.

Özhan'ın ilahileri ABD'yi büyüledi

Sanatçı Ahmet Özhan, Kutlu Doğum Haftası çerçevesinde ABD'nin New Jersey kentinde konser verdi. Konsere çok sayıda Türk ve Amerikalı davetli katıldı. Konserin bir bölümünde sahnelenen sema gösterisi özellikle Amerikalı izleyicilerden büyük ilgi gördü.

Peygamberlerin en büyüğü

Kadıköy Müftülüğü'nün düzenlediği "İnsanlığın Peygamberlere onlan İhtiyacı" konulu kadınlara yönelik programda konuşan Kadıköy Vaizesi Nuran Cerrah, insanlığın var olduğu ilk andan bu yana, ıslah, inanç ihtiyacı ve huzuru için Allah tarafından peygamberler gönderildiğini ve en son peygamber olan Hz. Muhammed'in bütün peygamberlerin büyüğü ve insanların kurtarıcısı olduğunu söyledi.

  • ŞAMİL KUCUR / ASLIHAN ALTAY KARATAŞ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi