T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 13 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Özürlü vergi indiriminden yararlanarak nasıl emekli olur?

Murat AKSU: 11.01.1979 doğumluyum. Sigortalı işe girişim 01.12.1992 tarihinde. Şubat 2006 sonu itibariyle 4401 prim ödeme günüm mevcuttur. Hastaneden % 65 sakatlık çalışamaz raporu aldım. Ne zaman sakatlık emeklisi olabilirim? Ayrıca vergi indirim belgesi aldım ve Mal Müdürlüğünden yardım alabilir miyim?

*Öncelikle söyleyeyim ki, vergi indirim belgesi alan sigortalı, Mal Müdürlüğü'nden yardım alamaz. Ancak bu vergi indirim belgesine dayanılarak, çalıştığınız işyerindeki aylık ücret tahakkukunda % 65 özürlülüğünüzle II. Derece özürlülüğünüz dikkate alınarak, Gelir Vergisi Kanunu'nun 31. maddesi uyarınca Gelir Vergisi matrahından 265 YTL tutarında özürlü indirimi yapılacaktır. Bu sayede gelir vergisi kesintisinin tutarı azalacaktır.

506 sayılı Kanunun 60/C-b. maddesi hükümlerine göre, % 60 sakatlığı olanlar, II. derece sakatlığı olanlar grubundandır. Okuyucumuzun SSK sigortalılığı, 01.12.1992 tarihinde başlamıştır. Ancak okuyucumuzun doğum tarihi 11.01.1979 olduğundan, 18 yaşını doldurduğu tarihte, yani 11.01.1997 tarihinde sigortalılığı başlamaktadır. Ve emekliliğinin bu tarihten hesaplanması gerekmektedir.

4958 sayılı Kanun'un Geçici 87. maddesiyle yapılan kademeli geçiş düzenlemesi uygulamasına ve 11.01.1997 tarihli sigortalılık başlangıcına göre, 16 yıl 4 aylık sigortalılık süresini ve en az 3760 prim ödeme gününü tamamlaması gerekmektedir. Okuyucumuzun prim ödeme gün sayısı yönünden eksiği bulunmamaktadır. Hesaplamamıza göre 11.05.2013 tarihinde 16 yıl 4 aylık sigortalılık süresini dolduracaktır. 18 yaş şartı dolayısıyla bu hesaplama yapılmıştır.

Topluca 14 milyar lira ödeyerek emekli olunabilir mi?

Rabia ALPDEMİR (Ankara): Sayin Tahsin Bey, öncelikle vatandaşların sorularına sabırla cevap vermenize duyduğum takdiri iletmek istiyorum. Bir soru da ben sormak istiyorum: 1938 doğumlu olan babamın SSK'ya bağlı olarak işçi statüsünde 1986'nin 12'nci ayında başlayan 180 günlük hizmeti var. Sonra da işten ayrılmış. Bugüne kadar da hiç prim ödemesi yapmamış. Topluca 14 milyar lira ödeyerek emekli olabileceğini duymuş. Bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

*01.04.2006 tarihinde yürürlüğe giren prim borçlarının taksitle ödenmesini düzenleyen 5458 sayılı Kanun ve halen yürürlükte bulunan hiçbir kanunda bu imkânı sağlayan hüküm bulunmamaktadır. Bu söylentiler, beklentileri göstermekten öte bir değer ifade etmemektedir. Okuyucularımızın söylentilere değil, doğru bilgiye yönelerek, kendisi için yararlı olacak gerekli tercihleri yaparak, önlemleri alması uygun olacaktır.

Kısa Kısa...

Bülent EFE: Annem, 1956 doğumludur.1974 yılında sigortalı olarak işe başlamıştır. Burada 850 gün prim ödenmiştir. Daha sonra işten ayrılmıştır. 1999 yılında 180 gün isteğe bağlı sigorta primi ödenmiştir. Sonraki yıllarda prim ödenmemiştir. Şimdi aradaki farkı peşin ödeyip annem emekli olabilir mi?

Halil İbrahim KOŞUCU: 1956 doğumluyum. 1978 de 35 gün sigortalı çalıştım. Emekli olabilmem için geriye dönük primimi yatırıp emekli olabilir miyim veya ne gibi işlemler yapmam gerekir?

İlhami VİŞNE: Sayin Sınav, babamın sigorta başlangıcı 1977 ve o zamandan beri yaklaşık 1850 gün prim ödemesi var. Bu en son çıkan SSK kararları, babamın eksik kalan primlerinin karşılığını bir seferde yatırarak emekli olmasını sağlar mı?

*Bu üç soruda da eksik prim günlerini peşin ödemeyle kapamadan bahsedilmektedir. Prim borçlarının yeniden yapılandırılması hakkındaki 5458 sayılı Kanunla bu konuda hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle okuyucularımıza olumlu cevap veremiyorum. Sosyal Güvenlik Reformundan aktüeryal dengesizlik oluşturmamak için bu yönde düzenleme de beklemiyorum.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi