T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 24 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İsrailli mühendisler, İran'ın hizmetinde

İsrailli uzmanlar, İran'da depremin yol açtığı hasarın giderilmesinde yardımcı oluyor.

İsrail'in İbranice yayımlanan Yediot Ahronot gazetesi, "özel" başlığı altında verdiği, "İran'ı yeniden inşa eden İsrailliler" konulu haberinde, İsrailli mühendislerin, İran yönetiminin daveti üzerine bir süre önce İran'da 3 hafta çalıştıklarını bildirdi.

Ofer Petersburg imzasıyla yayımlanan haberde, İsrailli mühendislerin geçen hafta Tahran'dan döndükleri belirtildi. Haberde, mühendis ekibinin başı, İranlıların kendilerini sıcak bir şekilde karşıladıklarını, (Pesah-Hamursuz Bayramı sırasında) Tahranlı Yahudiler ile buluşmalarını sağladıklarını anlattı ve nükleer santral çevresindeki ziyaretlerini aktardı. Haberde şu ifadeye yer verildi: "Nükleer proje, uzun menzilli füzeler, soykırım inkarcılığı... Bunlar son aylarda Tahran yönetiminden duymaya alıştığımız konular. İran Cumhurbaşkanı (Mahmud) Ahmedinejad her fırsatta İsrail'i suçlamaktan ve hatta yok etme taleplerinden geri kalmamaktadır. Ancak aynı zamanda, son depremlerde hasar gören ülkesini onarmak için İsrail'in beyin gücünden yardım almaktan da geri kalmamaktadır."

Haberde, son olarak 3 İsrailli altyapı mühendisi danışmanın, resmi makamların daveti üzerine hasar gören altyapı ve yolların onarımı ile ilgili olarak İran'ı gizlice ziyaret ettikleri kaydedildi.

İsrailli uzmanlar, hasar gören bazı köprülerin nasıl güçlendirileceği, bazı su ve kanalizasyon altyapılarının nasıl onarılacağı ve hasarlı karayollarının onarımı konusunda danışmanlık hizmeti verdi.

3 danışman, Hamursuz Bayramı sonunda İsrail'e döndü ve gazeteye, "İsrail ile İran arasında mevcut olan çatışmayı düşününce, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin derinliğine şaşırdık" diye konuştu. Gazete haberinde, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yıllık 10 milyonlarca doları geçtiği de ifade edildi.

"Bizleri büyük bir sıcaklıkla karşıladılar. Refakatçilerimizden herhangi bir düşmanlık hissetmedik" diye konuşan İsrailli danışmanların verdiği bilgiye göre, uzmanların bu çalışmaları ilk değil.

İranlılar danışmanlık hizmetini, daha önce ortaklarından biri İsrail'in bir devlet kurumunda çalışmış olan Hollandalı bir şirketten istemiş. Hollandalı şirket de altyapı ve yol onarımı konusunda uzman İsraillileri İran'a davet etmiş.

İlgili altyapının 1970'li yıllarda İsrailli şirketler tarafından inşa edildiği kaydedilen haberde, 3,5 yıl önce de İran Tarım Bakanlığı Müsteşar yardımcısının İsrail'e gizli bir ziyarette bulunarak, İsrail'den stok yenileme ve tarım araçları aldığı belirtildi.

ÖZEL GEÇİŞ BELGESİ İLE SEYAHAT

Habere göre, İsrailli uzmanlar pasaportlarını Hollanda'da bıraktı, Hollanda'dan aldıkları özel geçiş belgesi ile seyahat etti ve özel geçiş belgelerinde İsrailli oldukları belirtilmedi.

Haberde, ekip başı olan İsrailli uzman, Tahran'a varışlarını şöyle anlattı:

"Hollanda'dan, aktarmalı olarak Tahran'a uçtuk. Tahran havaalanında bizi İran hükümetinden biri karşıladı ve bizi ayrı bir kapıdan çıkardı. Orada bize kalış süremiz kadar vize ve oturma izni verildi. Çıkışta da bu oturma iznini iade ettik. Havaalanından bizi Yahudi mahallesine yakın olan çok lüks bir otele yerleştirdiler. İran Güvenlik Servisine bağlı bir görevli sürekli olarak bize refakat etti.

Bu benim Tahran'ı ilk ziyaretim değil. Sabah depremde zarar görmüş olan bölgeleri ziyarete çıktık. Bu gezi sırasında İsrail'in bu ülkede gerçekleştirmiş olduğu devasa altyapı projelerinin büyüklüğünden ve mükemmelliğinden çok etkilendik. Bugün bile çalışmaların izlerini görmek mümkün. Oraya, bizim yaptığımız projelerin planları ile donatılmış olarak gittik. Bu planların tamamı halen İsrail'dedir."

Haberde, İranlıların uzmanlara bir sürpriz hazırlayarak, Hamursuz Bayramı sırasında yenilen Seder yemeği için, İran'daki Yahudi cemaati ile buluşmalarını da sağladıkları kaydedildi. Uzmanlar, İsrail'e dönüşlerinde, resmi yetkililere bir durum değerlendirmesi yaptı. Ekip başı olan İsrailli mühendis, gazeteye, "Benim tekrar dönmem söz konusu. Bu kez, su arıtımı ile ilgili bir danışmanlık hizmetimiz olacak" diye konuştu.

  • KUDÜS (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi