T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 24 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Talabani: Sınır ötesi operasyonu kabul etmeyiz

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, "Türkiye'nin Irak'a sınır ötesi bir harekat düzenlemesini kabul etmeyiz" dedi.

Irak Cumhurbaşkanlığı'na yeniden seçilen Celal Talabani, bugün ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile birlikte geldiği Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde Türk askerinin sınır bölgelerinde yaptığı yığınağa ilişkin olarak "Türkiye'nin Irak'a sınır ötesi bir harekat düzenlemesini kabul etmeyiz" açıklamasında bulundu.

Bu sabah saatlerinde Bağdat Havaalanı'ndan bir uçakla Erbil Havaalanı'na gelen Talabani ve Halilzad, IKDP lideri ve yerel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Masıf -Selahaddin'deki özel konutunda basına kapalı bır toplantı yaptıktan sonra yerel Kürt yönetiminin Başbakanlık binasında bir basın toplantısı düzenlediler.

"ABD DE KABUL ETMEZ"

Talabani medyada yer alan "İran ve Türkiye'nin Irak sınırları içinde operasyonlar düzenlediği veya düzenlemeye hazırlandığı yönündeki haberler konusunda "İran'nın Irak sınırları içinde bir sınır ötesi harekat düzenlemesi söz konusu değil. Türkiye de takip ettiğimiz şekliyle şimdilik kendi sınırları içinde operasyonlar düzenliyor. Ancak Türkiye'nin de Irak sınırları içinde sınır ötesi bir harekat düzenlemesini kabul etmeyiz. ABD'nin de bunu kabul edeceğini pek düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

Talabani, "Eskiden başka ülkelerin 15 kilometreye kadar Irak topraklarına girmeleri hususunda anlaşmalar vardı. Ancak bu anlaşma artık geçerli değildir" dedi.

"MALİKİ'Yİ DESTEKLİYORUZ"

Talabani yaptığı açıklamada, "Şii İttifakı'nın adayı Cevad El Maliki'yı destekliyoruz ve umuyoruz ki Maliki Caferi'nin yaptığı yanlış uygulamalardan ders alır. Biz Kürt İttıfakı olarak Maliki'ye sonuna kadar destek vereceğiz. O da tüm grupların yer alacağı güçlü bir hükümeti kısa süre içinde kurarsa Irak halkına faydalı olacaktır" dedi.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad da yeni başbakan Cevad El Maliki'yi desteklediklerini belirterek "Maliki güçlü karakteri olan bir kişi ve Maliki'yi tüm kesimlerin destekleyeceğini düşünüyorum." dedi. Maliki'nin ulusal mutabakat hükümeti kurması gerektiğini ifade eden Halilzad, "Irak'ın istikrarlı bir sürece doğru gitmesinin tek yolu herkesin mutabakat sağladığı bir hükümetin kurulması ile mümkün olur" diye konuştu.

"İRAN'LA MÜZAKERE YAPILABİLİR"

Halilzad konuşmasının devamında " Irak hükümeti kurulduktan sonra İran'la müzakereler yapılabilir. Ancak hükümet kurulmadan önce böyle birşey olsaydı İran, hükümetin kurulmasında söz sahibi olmak isteyebilirdi. Ama hükümetin kurulmasının ardından güçlü bir Irak Iran'la görüşmeler yapabilir" dedi.

IKDP lideri ve Kürt bölgesi Başkanı Mesud Barzani ise "Talabani'yi bir kez daha tebrik ediyorum. Irak'ın kendisine ihtiyacının olduğu bır dönemde Talabani'yi Irak Cumhurbaşkanlığı koltuğunda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Cevad El Maliki'nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesinden de memnunuz." diye konuştu.

Barzani, "Irak'ın istikrarlı bir sürece kavuşması için Maliki'yi destekleyeceklerini" ifade etti. Barzani, kendisine sınır ötesinde yaşanan askeri hareketlilikle ilgili yöneltilen sorulara ise " komşularımızla iyi ilişkiler kurma arzusundayız" yanıtını verdi.

  • ERBİL (CİHAN)


    PKK, Talabani'den destek istedi

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi