T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 24 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tüzmen: 2,5 milyon cep kaçak girdi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ekim ayından Mart ayı sonuna kadar, gerçek değerinin onda 1'i fiyatlarla yaklaşık 2,5 milyon adet cep telefonun sokulduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Tüzmen, ''cep telefonu kaçakçılığı" konusunda basın toplantısı düzenledi
Bakan Tüzmen, Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin ve özel sektör temsilcileri ile düzenlediği basın toplantısında, ortak sürdürülen çalışmalar sonucunda, Türkiye'ye gelen mobil telefonlarla, piyasada satılan telefonların fiyat farkının yaklaşık 10 misli olduğnun tespit edildiğini söyledi.

Bazı firmaların, kaçak cep telefonları kullanımının engellenmesi ve referans fiyat uygulamasından sonra, yüksek fiyat ve yüksek modelli telefonları gümrüklere düşük fiyat beyan ederek ithal etmeye başladıklarını anlatan Tüzmen, "Bu gelişmeler üzerine biz özel sektör, sivil toplum örgütleri ve Gümrük Müsteşarlığı olarak çalışma başlattık ve devletin diğer birimlerinin katılımıyla devam ediyor" dedi.

Bu yöntemle yapılan ithalatın her ay artarak sürdüğünü gördüklerini kaydeden Tüzmen, gizli bir şekilde yaptıkları operasyonlar sonucunda bu işi yapan firmaları belirlemeye başladıklarını ifade etti.

Tüzmen, bu firmaların evraklarının incelenmesi sonucunda, gümrüğe beyan ettikleri fiyatlarla Telekomünikasyon Kurumu'na, Gelir İdaresi Başkanlığı'na beyan ettikleri fiyat ve faturaların farklı farklı olduklarını gördüklerini söyledi ve şöyle devam etti:

"İthalatı yapılan cep telefonlarının gerçek değerleri ile bunları karşılaştırdık. Özellikle yüksek değerli cep telefonlarının çok düşük fiyat beyan edilerek ithal edildiğini belirledik. Son 1,5 aylık çalışmamız sonucunda, ilk etapta 10 ithalatçı firmaya İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca 4926 sayılı Kaçakçılık Kanunu'nun 3-4. maddeleri uyarınca 17 milyon YTL (13 milyon dolar) adli para cezası verildi."

TEMMUZ 2005-MART 2006'DA KAYIP 247 MİLYON 500 BİN DOLAR

Bakan Tüzmen, Temmuz 2005-Mart 2006 tarihleri arasında düşük fiyat beyan edilen cihaz sayısının 2,5 milyon adet, bu cihazların gerçek değerinin de 562 milyon 500 bin dolar olduğu kaydetti.

Düşük beyanlı cihazların beyan edilen değer üzerinden toplam tutarının da 56 milyon 250 bin dolar olduğunu ifade eden Tüzmen, her cihazın ortalama dolaylı vergi oranının yüzde 41,6, beyan edilen fiyat üzerinden ödenen toplam dolaylı vergi gelir tutarının 23 milyon 400 bin dolar, gerçek fiyatı üzerinden ödenmesi gereken toplam dolaylı vergi tutarının da 234 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Dolaylı vergi gelir kaybının 210 milyon 600 bin dolar olduğuna işaret eden Tüzmen, düşük fiyatlı cihazların ithalatından doğan gelir ve kurumlar vergisi kaybının 37 milyon 500 bin dolar olduğunu söyledi.

Tüzmen, "Düşük fiyatlı beyan nedeniyle Temmuz 2005-Mart 2006 tarihleri arasındaki toplam vergi kaybı 247 milyon 500 bin dolar" dedi.

"1 MİLYAR DOLARLIK VERGİ KAYBI ÖNLENDİ"

Bakan Tüzmen, müdahale edilmemiş olsaydı, düşük fiyat beyanlı cihaz ithalatındaki artışı dikkate alarak yapılın hesaplamalara göre yıl sonuna kadarki vergi kaybının 1 milyar dolara ulaşacağını, 1 milyar dolarlık vergi kaybının önüne geçildiğini söyledi.

2,5 milyon düşük fiyatlı cihaz ithalatı nedeniyle, ithalatçı firmaların devlete en az 1 milyar dolar ceza ödeyeceğini kaydeden Tüzmen, kaçak ve düşük fiyatla yapılan ithalat nedeniyle sektöre yatırım yapamayan yerli müteşebbislerin önünün açılmış olacağını söyledi. Tüzmen, "Bu da istihdama katkı sağlayacak" dedi.

Satış sonrası hizmetlerde yaşanan mağduriyetlerin giderilerek tüketicinin korunduğunu belirten Tüzmen, sektördeki haksız rekabetin önlendiğini, bu yolla organize suç örgütlerine giden kaynakların kesildiğini söyledi.

Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin de Gümrük Kanunu uyarınca cezaların 3 kat, Kaçakçılık Kanunu uyarınca da Cumhuriyet Savcılığı'nın takdiri ile cezaların 3 ila 6 kata kadar uygulanabileceğini söyledi.

"OPERASYONLAR DEVAM EDİYOR"

Bakan Tüzmen, hesaplamalara ilişkin soru üzerine, hesaplamaların 1,5 aylık performansın ileriye doğru taşınması ile yapıldığını ve operasyonların devam ettiğini vurguladı.

Vergi oranlarının yüksekliğinin kaçakçılığa etkisine ilişkin soru üzerine Tüzmen, elektronik eşyada uygulanan vergi oranının, dünyada uygulanan vergi oranları ile paralel seyir izlediğini söyledi.

Gümrük çalışanlarının işbirliğinin tespit edilip edilmediğine ilişkin soru üzerine Tüzmen, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, haksız, yasa dışı yollara tevessül edilmesinde kim aracı olmuşsa onları da aynı şekilde cezalandıracaklarını kaydetti.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi