T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 24 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Dünya Bankası: Büyüme, işsizliği azaltmadı

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinde sağlanan olağanüstü büyümenin, henüz istihdamda henüz işgücüne katılan genç işçilerin sayısını telafi edecek net bir artış sağlamadığına dikkat çekti.

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinde sağlanan olağanüstü büyümenin, henüz istihdamda işgücüne katılan genç işçilerin sayısını telafi edecek net bir artış sağlamadığını, işsizlik oranının yüzde 10.3'le 2002 yılındaki yüzde 10.6'ya yakın bir düzeyde seyrettiğini bildirdi.

Dünya Bankası, geçen hafta sonunda açıklanan 2006 Dünya Kalkınma Göstergeleri raporunda Türkiye'ye ilişkin olarak yer alan verilerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada raporun Türkiye'deki büyümenin 2003 yılından beri kayda değer bir canlanma gösterdiğini ortaya koyduğu belirtilerek, yatırımların GSYİH'deki payının arttığı bunun da gelecek yıllardaki büyümenin sürdürebilirliği açısından olumlu bir işaret olduğu kaydedildi.

Buna karşın, cari işlemler açığının, önceki yıllara oranla büyüdüğü, bunun da güçlü büyüme, liranın değer kazanması ve yükselen petrol fiyatlarının sonucu olduğu belirtildi. Ancak açıklamada, "borç yaratmayan uzun vadeli sermaye girişlerinin artan kullanımı ve AB üyeliği sürecinin" cari işlemler açığıyla ilgili riskleri frenleyen faktörler olduğu bildirildi.

Türkiye'nin dış borçlarının GSYİH'a oranının, özellikle güçlü mali performans nedeniyle önemli bir gerileme kaydettiğine dikkat çekilen açıklamada, söz konusu performansın IMF'ye olan borçlarda da önemli bir düşüşe neden olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada Türkiye'nin IMF'ye olan borçlarının GSYİH'a 2003 yılında yüzde 10.1 olan oranının 2004 yılında yüzde 7.1'e indiğine işaret edildi.

OLAĞANÜSTÜ BÜYÜME

Raporda Türkiye'nin son dört yılda ekonomik büyümede sağladığı ilerlemeye dikkat çekilirken, sağlanan ortalama yüzde 8'e yakın büyümenin dünyanın en yüksek büyüme oranlarından biri olduğu vurgulanarak, "Bu ilerleme şans eseri değil, kıdemli politika yapımcılarının, Türkiye ve vatandaşları için büyük yararlar sağlayan ve Türkiye'nin AB'ye katılma olanağını iyileştiren büyümeye dönük ekonomik programı uygulama yönündeki bilinçli kararların soncudur" değerlendirmesi yapıldı.

İSTİHDAMA YANSIMADI

Buna karşın, ekonomideki büyümenin istihdama henüz yansımadığı belirtilen raporda şöyle denildi:

"Ancak, bu olağanüstü ilerlemeye karşın, ekonomideki büyüme henüz işgücüne katılan genç işçilerin sayısını telafi edecek net bir artış sağlamadı. Veriler, bunun sonucunun 2005 yılı sonunda yüzde 10.3 olan işsizlik oranının esas olarak yüzde 10.6 olan 2002 yılının sonundaki düzeye yakın olmayı sürdürdüğünü gösteriyor."

SOSYAL GÖSTERGELER

Sosyal göstergeler açısından ise son dönemdeki eğilimin olumlu olduğu ifade edilen açıklamada Türkiye'nin sağlık ve eğitim alanlarında "büyük bir ilerleme" sağladığı belirtildi. Eğitime katılma oranlarının ilk eğitim düzeyinde yüzde 95'e, orta eğitimde ise yüzde 85'e çıktığına dikkat çekilirken de "Ancak devam eden zorluk, bu oranı, yüksek öğretim ve okul öncesinde de artırmak. Genel olarak iyi eğitilmiş bir Türkiye, daha iyi hayat standartlarını ve daha iyi sağlık göstergeleri beraber getirecek" denildi.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi