T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 24 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rice'ın ziyareti, Türkiye'ye verilen önemin göstergesi

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yarın akşam üstü Yunanistan'dan Ankara'ya gelecek ve ayağının tozuyla Gül, Erdoğan ve Sezer ile görüşecek. Geceyi Ankara'da geçirecek olan Rice Çarşamba günü erken saatlerde Türkiye'den ayrılacak.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice
Yarın aksam saatlerinde Yunanistan'dan Türkiye'ye geçeceği belirtilen Rice, hemen sırasıyla Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile biraraya gelecek.

Diplomatik kaynaklar, Rice'ın Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'ı kapsayan gezisinin programının birkaç kez değiştiğini belirttiler. Son programa göre, geceyi Hilton otelinde geçirecek olan Rice ve beraberindeki heyet, NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Çarşamba günü erken saatlerde Sofya'ya gitmek üzere Türkiye'den ayrılacak.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ DE GELİYOR

Rice'a eşlik edecek olan üst düzey heyette Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormark da bulunacak. Rice ile birlikte Ankara'ya bir grup gazeteci de gelecek.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, Mart ayının sonunda ABD'yi yapacağı ziyaret sırasında Condoleezza Rice ile de bir görüşme yapması öngörülmüştü. Ancak Gül'ün geçirdiği kulak ameliyatı nedeniyle bu ziyaret iptal edilmişti.

Rice'ın Ankara ziyareti, ilk Türkiye ziyaretini oluşturmuyor. Başkan Bush'un ilk başkanlık dönemi sırasında İstanbul'daki NATO Zirvesi dolayısıyla Haziran 2004'te ziyaret ettiği Türkiye'de kendisine eşlik eden ABD heyetinde Ulusal Güvenlik Danışmanı sıfatıyla bulunan Rice, Şubat 2005'de Dışişleri Bakanı olarak yaptığı ilk yurtdışı gezi kapsamında Türkiye'yi de ziyaret etmişti.

"ZİYARET, İLİŞKİLERİN ÖNEMİNİ GÖSTERİYOR"

Condoleezza Rice'ın birkaç aydır Türkiye'ye gelmek istediği, şimdi bu arzusunu gerçekleştirme fırsatını bulduğu belirtiliyor. Rice'ın ziyaretini değerlendiren bir ABD yetkilisi şunları söyledi:

"Ziyaret önemli çünkü Rice ve muhataplarına iki taraf için önemli konuları değerlendirme olanağını sağlıyor. İlişkilerin önemini gösteriyor. Önemli alanlarda yaptığımız işbirliğini gözden geçirme fırsatını veriyor."

Ziyaretin İran veya PKK gibi tek bir konuyu görüşmek üzere gerçekleşmediğini ifade eden yetkili, "İran, elbette ki ele alınacak ancak ziyaretin amacı, Türkiye ile olan bağları yenilemek, ilişkileri yenileme yollarını konuşmak" dedi.

PKK'YA KARŞI İŞBİRLİĞİ

Türkiye'de büyük tepki yaratan Kuzey Irak'taki PKK varlığı, görüşmelerin önemli bir maddesini oluşturacak. ABD'nin "Irak'ta güvenlik ve istikrar sağlamadığı sürece" bir terör örgütü olarak nitelendirdiği PKK'nın bölgedeki unsurlarını yok etmek için büyük çapta bir askeri operasyon düzenlenemeyeceği yolundaki pozisyonunun koruduğu ifade ediliyor.

Buna karşın, ABD, açıklamalarında PKK'ya karşı askeri operasyon dışında işbirliği yapıldığını vurguluyor. Nitekim, Condoleezza Rice, geçen hafta Türkiye'ye "istihbarat" sağladıklarını açıklamıştı.

ÖNLEMLERİ ETKİNLEŞTİRMEK

PKK'yi hedef alan işbirliğini değerlendiren ABD yetkilisi de, PKK'nın finansman kaynaklarının kesilmesi, militanlarının sınır geçişlerinin zorlaştırılması gibi konularda işbirliğinin sürdüğünü belirtirken PKK'ya karşı alınan önlemleri daha da etkinleştirmek için son aylarda çaba gösterildiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün olası bir sınırdışı operasyona ilişkin olarak 23 Nisan resepsiyonunda yaptığı açıklamaları yorumlamak istemeyen ABD yetkilisi, ABD'nin Irak'taki hedefinin, geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Irak'ta son günlerde bu yönde atılan adımlara dikkat çeken yetkili, ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanmasında etkin olan bir hükümetin PKK'ye karşı mücadele açısından Türkiye'nin "en iyi ortağı" olacağını savundu.

IRAK, ORTADOĞU, AFGANİSTAN VE KIBRIS GÜNDEMDE

Condoleezza Rice ile yapılacak görüşmelerde iki ülkeyi ilgilendiren çok sayıda konu ele alınacak. Irak, Ortadoğu, Afganistan ve Kıbrıs gibi sorunlar üzerinde durulacak görüşmelerde ayrıca savunma alanındaki işbirliğinden Türkiye'nin AB sürecine kadar birçok konu gündeme gelecek.

DIŞİŞLERİ: ZİYARET DOSTÇA GEÇECEK

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'nin ziyaretinde iki dost ve müttefik ülke arasındaki ilişkilerin ele alınacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'ye yarın başlayan bir çalışma ziyareti yapacak olan ABD Dışişleri Bakanı Dr. Rice'ın yaklaşık bir yıl aradan sonra ikinci kez ziyarette bulunacağı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Dr. Rice, Sayın Bakanımızla görüşmelerde bulunacak, Sayın Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edilecektir. ABD Dışişleri Bakanı tarafından yapılacak sözkonusu ziyaret sırasında iki dost ve müttefik ülke arasındaki ilişkilerin ikili, bölgesel ve uluslararası boyutlarının ele alınması ve stratejik işbirliğine yönelik konular üzerinde durulması öngörülmektedir" denildi.

  • ANKARA (ANKA/A.A)


    Rice'ın güvenliği 'koruma timleri'ne emanet
    WT: Rice, Türkiye'de Rumları ve Kürtleri konuşacak

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi