T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 24 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kapusuz: Topuz'un sözleri 'garabet'

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, CHP Grup Başkanı Ali Topuz'un TBMM Başkanı Bülent Arınç'a yönelik sözlerini "garabet" olarak değerlendirdi.

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kapusuz, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni hazırlayan Bakanlar Kurulu üyelerinin de milletvekili olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın "Milli Güvenlik Siyaset Belgesi"ne ilişkin sözleri ile Hükümet'e yönelik eleştirilerini hatırlatması üzerine Kapusuz, "Sayın Bülent Arınç, kendine özgü tavrıyla, düşünce ve fikirlerini açık bir dille ifade etti.

Konuşmasında katıldığım ve katılmadığım noktalar olduğunu söyledim. Onun için de 'Sayın Bülent Arınç'ın konuşmasının altına imza atıyorum' diye başlamadım" dedi.

"BELGE GİZLİ AMA GAZETELERDE YAYINLANIYOR"

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin Türkiye'de yıllardır konuşulup tartışıldığını hatırlatan Kapusuz, son hazırlanan belgenin gizli olmasına rağmen gazetelere manşet olduğunu söyledi. Kapusuz, şöyle konuştu:

"Özü itibariyle gizli tutulan bir belge. Bunun tenkit edilen Yönleri bulunabilir ama şunu hatırlatmak isterim ki Sayın Bülent Arınç da bunun farkındadır; bunu yapan Bakanlar Kurulu üyeleri de Parlamento üyesidir.

Bunlar da milletvekilidir, bunlar da milleti temsil etmektedirler. Onlar tarafından hazırlanan bu belge, elbette tenkite açıktır ama takdir edersiniz ki bu uygulama ilk değil. Bu, yasama döneminde de iktidar döneminde de ilk değil. Bu uygulamayı yapanların da milletvekili olduğunu hepimiz biliyoruz."

TOPUZ'UN SÖZLERİ 'GARABET'

Salih Kapusuz, bir gazetecinin, CHP Grup Başkanı Ali Topuz'un TBMM Başkanı Bülent Arınç'a yönelik sözlerini hatırlatması üzerine de "Bir değerli, tecrübeli parlamenter arkadaşıma bu tür benzetmeleri yakıştıramıyorum" dedi.

Topuz'un benzetmelerinin, birbiriyle ilgisiz ve elma ile armudu toplamak gibi olduğunu savunan Kapusuz, "Çok garip olan garabet timsali böyle bir değerlendirmenin bu çatının altında yapılmış olması da fevkalade üzücüdür" diye konuştu.

"DÜŞÜNÜLMESİ GEREKİR"

Kapusuz, egemenliğin kayıtsız şartsız millete devredilmesinin yıldönümünde bir meclis başkanının, fikrini söyledi diye bazı ithamlarla karşılaşması konusunun "oturulup düşünülmesi" gerektiğini söyledi.

Salih Kapusuz, "terör örgütü PKK'nın, eylemlerde çocukları öne sürdüğü gibi, Öğrenci Meclisi ile çocukların sırtından siyaset yapılmaması gerektiği" yolundaki sözlerine de tepki gösterdi.

Kapusuz, "Hangi hakla bunu kullanabilirsiniz? Buraya bayram kutlamaya gelen çocuklarımızı, PKK terör örgütünün kullandığı çocuklarla nasıl mukayese edersiniz? Fevkalade yanlış ve yakışıksız olmuştur" dedi.

"AK PARTİ'NİN GİZLİ ANAYASASI YOK"

Kapusuz, "AK Parti'nin gizli anayasası var" şeklindeki sözlerin hatırlatılması üzerine de "Bizim kadar açık, bizim kadar şeffaf, bizim kadar demokrat, bizim kadar özgürlükten yana olan bir iktidarı görebildiler mi?" diye sordu. İddia sahiplerinin, iddialarını ispatlamasını isteyen Kapusuz, "AK Parti iktidarının hiçbir gizli düşüncesi, hesabı yoktur" dedi.

"VEKİLLER İBADETE GİTMİŞ"

AK Parti'li 3 milletvekilinin bir camideki görüntülerinin yayınlanmasıyla ilgili soruyu da Kapusuz, şöyle cevaplandırdı:

"Gerçekten ben de bunu düşündürücü buldum. Biraz da üzüldüm. milletvekili arkadaşlarımız, ibadet için bir camiye gitmişler. O camide görüntü çekilmiş. O görüntünün aradan bir kaç yıl geçtikten sonra gündeme getiriliyor olmasının manasını ben de düşündüm ama kendime göre bir şey bulamadım. Anlam da veremedim açıkçası.

Milletvekilleri takip ediliyor gibi bir görüntünün, kamuoyunda moral yönünden insanları nasıl etkileyeceğini, rejimimiz konusunda kafalarda nasıl bir istifham bırakacağı ve bunların insanlarda nasıl bir kanaat oluşturacağını herkesin düşünmesi lazım."

"SAVCI OLAYI, YARGIYI YARALADI"

Kapusuz, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç edilmesiyle ilgili soruyu cevaplandırırken de şunları söyledi:

"Van Savcısı olayı yargıyı yaralamıştır, zarar vermiştir. Hem yargının bağımsızlığına müdahale noktasında, hem de bunu dünya kamuoyu nezdinde izahı fevkalade zor bur durum arz etmektedir. Yargının yaralanmasında savcı başta olmak üzere, HSYK dahil olmak üzere çok ciddi hatalar olmuştur. Bu zarara Savcı da Kurul da katkı vermiştir."

Kapusuz, böyle bir kararı alanların, kararlar ile ülke çıkarlarının uyumunu mutlaka düşünmeleri gerektiğini ifade ederek, "Bu kararı alanların vicdanlarının sesi eğer bu kararı onaylıyorsa, 'Hiç kimsenin telkininde kalmadan böyle bir karar aldım' diyorlarsa, ben bunun, kendi vicdanlarının sesi olarak kalacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Daha önce HSYK'da görev yapanlarla da konuştuğunu bildiren Kapusuz, Savcı'ya verilen cezanın ağır olduğu yönünde görüş aldığını söyledi.

"BEN DE EFE OLMUŞTUM"

Çorlu'da bayram törenlerinde ilköğretim okulu öğrencilerinin çarşaf giymesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de Kapusuz, şöyle konuştu:

"Doğrusu bizim bayramlarımız renklidir. Bayramların özelliğine göre toplumun katılımı söz konusudur. Hatta toplumu, öğrencileri bunlara adapte etmek, toplumun dikkatini çekmek için farklı uygulamalar yapılmıştır. Ben efe olmuştum, bana bir de siyah bıyık takılmıştı ailem tarafından...

Zaman zaman bu süreçleri göstermeye yönelik mahalli kıyafetler giyilir. Özel kıyafetler giyilir. Zannedersem böyle bir düşüncenin uygulanması olarak yansımıştır.

Bunu suç sayacak veya yasaklayıcı bir hüküm olsa, ilin valisi ve yöneticileri buna imkan vermezler. Mahalli bir uygulama olarak düşünülmüş bir görüntü olarak değerlendirilebilir. Türkiye'nin her yerinde çarşaf giyen insanlar söz konusu. Kişisel tercihtir."

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi