T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 24 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

28 Şubat'a eleştiri raporu

28 Şubat sürecinde Genelkurmay ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan EMASYA Protokolü bakanlık müfettişlerince hazırlanan raporla eleştirildi. Raporda protokolün kanuna aykırı olduğu söyleniyor

Bilal
Çetin
28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan Emniyet Asayiş Yardımlaşma (EMASYA) Protokolü, İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından eleştirildi. İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri Aydın Nezih Doğan ve Yılmaz Aslan tarafından Şemdinli olayları ile ilgili hazırlanan raporda jandarmanın istihbarat yetkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. Aynı raporda 1997'de imzalanan EMASYA protokolüne de geniş yer ayrıldı. Protokolün kanuna aykırı olduğunun belirtildiği raporda dönemin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın bu protokolü itiraz etmeksizin imzalamış olması da İçişleri Bakanlığı ve mülki idare adına ciddi bir yanılgı olarak değerlendirildi.

KANUNA AYKIRI

Raporda protokole yöneltilen eleştiriler şöyle sıralandı: "Protokolde sivil ve askeri kuvvetler arasındaki emir ve komuta ilişkilerini düzenleyen hükümler, askeri birliklerden yardım istenilmesi halinde, bölgede görev yapan polis ya da jandarma kuvvetlerinin vali tarafından askeri birliklerle ortak görev yapmak üzere görevlendirilip görevlendirilmediklerine bakılmaksızın otomatik olarak yardıma gelen askeri birlik komutanının emrine gireceği şeklinde düzenlenmiş bulunmaktadır. Bu düzenlemeler 5442 sayılı Kanuna aykırı düşmektedir."

BAKANLIK DIŞLANDI

Protokolün valilerin olaylara müdahalede askeri ve sivil birliklerin ortak görev yapabilmeleri hususundaki takdir yetkilerini ortadan kaldırdığının vurgulandığı raporda, İçişleri Bakanlığı'nın dışlandığına dair eleştiri de şu şekilde: "İç güvenlikten birinci derecede sorumlu olan İçişleri Bakanlığı bir tarafa bırakılarak, hükümeti bilgilendirmek görevini bile üstlenen Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde İç Güvenlik Harekat Merkezi kurulmuş olması İçişleri Bakanlığı'nın tamamen dışlanmasından başka bir şey değildir."

Asker öneriyi kabul etmedi

EMASYA Protokolü'nün kanuna aykırı olması nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın "Birden Fazla İli İçine Alan Olaylarda Valilerin Askeri Birliklerden Yardım İstemesine İlişkin Esasları" düzenleyen taslak bir metin hazırladığı ve 4 Mart 2005'te Genelkurmay'a gönderildiği açıklandı. Genelkurmay'ın cevabında ise terör olaylarındaki yükseliş öne sürülerek yürürlükteki protokolün değiştirilmesini istemediği ve güncellenmeye ihtiyaç duyulması halinde bunun, Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nca oluşturulacak bir çalışma grubu tarafından yapılabileceği belirtildi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi