T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 24 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İhsan DENİZ

'İnegöl köftesi': Hepsini yaya bırakır!

Hürriyet'in 2 Aralık 2005 tarihli Cuma ekinde, "Lezzetli köftenin on adresi" başlığı altında, gerek muhteviyatları gerek yapılışları gerekse tatları bakımından birbirinden farklı, yurdun çeşitli yerlerine dağılmış köfte adreslerinin listesi yayınlanmıştı. "Gurmeler, gazeteciler ve turizmcilerden oluşan büyük jüri"nin seçtiği ve iki de birincisi olan ve dolayısıyla on bire çıkan "En iyi on" köfte adresi arasında 'İnegöl köftesi' yapan herhangi bir yerin bulunmayışını hayli yadırgadım; dahası, jüri üyelerinin damak tatları ve lezzet hassasiyetleri hususunda da kuşkuya düştüm. Ve doğrusu, açıklanan liste karşısında gülümsemekten kendimi alamadım..

Hayır, listedeki köfte adreslerine hiçbir itirazım yoktu, olamazdı. Zira, hepsinin kendine özgü bir tat, bir köfte lezzeti ürettiği kuşkusuzdu. Kaldı ki, örneğin Bursa'dan birinci seçilen Çiçek Izgara'nın yıllar yılı bir müşterisi de bendim. Nezih mekânı, itinalı hizmet anlayışı (Gerçi, geçen hafta masamıza servis yapan garsondan yayılan koku, tahammül edilir cinsten değildi!) ve lezzetini daima koruyan köftesiyle, o liste içinde, hiç kuşkusuz birinciliği (Akhisar'dan Köfteci Ramiz'le birlikte) hak etmiş bir yerdi. Sonra, gene listede adı geçen Sultanahmet Köftecisi'nin de müdavimiydim bir zamanlar. İstanbul'a geldiğimde, hâlâ ara-sıra uğrarım. Örneğin, Adapazarı'nın meşhur Islama Köftesi'nin de, Sirkeci Filibe Köftecisi'nin de lezzetinden bittecrübe haberdârdım. Akçaabat Köftesi'nin tadını da biliyordum. Kezâ, Tekirdağ köftesinin de..

Ama gelin görün ki, lezzetine doyamadığım ve tokken bile oturduğumda dört-beş porsiyon götürdüğüm için, kendini 'İnegöl köftesi oburu' biçiminde nitelendirmekten hiç gocunmayan, bilâkis bundan gizli bir keyif duyan bendenize göre; örneğin, İnegöl köftecileri arasında en eskisi bilinen ve köftenin en hakikisini ve lezizini yapan ve bu arada birçok köfte ustasının yetişmesinde de payı olan "Besler Köftecisi"nin adının hiç anılmayışı, köfte ve köfteci camiasına yapılan büyük haksızlıktı. Bana sorarsanız, esasen "Besler"in İnegöl köftesi, hilâfsız, hepsine lezzet farkı atardı..

Efendim, meşhur 'İnegöl köftesi'nin ana vatanı Bulgaristan'ın Filibe-Pazarcık şehridir. 1893'de oralardan kalkıp İnegöl'e yerleşen ve şu an hizmet verdiği mekânda işe koyulan Mustafa Efendi'nin bugün dördüncü kuşak torunları, hâlâ o nefis tadı müşterilerine sunmakta. Mustafa Efendi'den sonra oğlu İbrahim Bey ve ardından Mustafa Besler, köfte yapmanın inceliklerini öğrenerek ve öğreterek günümüzün son temsilcisi Mesut Besler'e aktarmış ve nesiller boyu bu lezzet hemen hemen hiç bozulmadan yaşatılmıştır.

İnegöl'deki onlarca köfte ustasının mayasında Mustafa Besler'in emeği olduğu söylenir. Zenaatinin inceliklerini yanında yetişenlere aktaran Mustafa Bey'in, gerek İnegöl'deki köfteci dükkânlarının çoğalmasında, gerekse bu enfes tadın dünya çapında yaygınlık kazanmasında büyük katkıları olduğu, muhakkaktır.

İnegöl köftesinin esas sırrının etinde olduğunu duyarız. Ancak, dana ve kuzu eti karışımı kıymadan elde edilen ve çeşitli safhalardan geçirilerek meşe kömürünün kullanıldığı ızgarada pişirilen köftenin kâğıt üstünde tarifi verilse bile, erbabı tarafından hazırlanıp servis edilmediği müddetçe o harika tada kavuşamayacağı bir gerçektir.

O bakımdan, orda-burda "İnegöl köftesi" yazan her tabelâya aldanmamak gerekir, diye düşünüyorum.

Siz en iyisi, fırsat bulduğunuz bir zamanda yolunuzu İnegöl'den geçirmeye bakın. Köfteyi yerinde, "Besler İnegöl Köftecisi"nde yiyin de damak tadınız zenginleşsin. Bu sözler, aynı zamanda, -hatta ziyadesiyle- yukarıda değindiğim "büyük jüri" için de geçerli elbette..

Haydi bakalım, Halep ordaysa arşın burda!

Meraklıları için adres vermek boynumun borcu oldu sanıyorum: Besler İnegöl Köftecisi; Cuma Mah. Belediye Cad. No: 57 (Çifte Fırın yanı) İnegöl; Tel.: (0224) 715 22 54

Afiyet olsun!..

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi