T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 1 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Memur Atamalarına İlişkin Soru ve Cevaplar (2)

Sağlık Bakanlığı'nın 4/B kadroları iyi midir?

Sağlık Bakanlığı, ÖSYM aracılığı ile, ilk kez 10.744 pozisyona, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre atama yapacaktır. 4/B'ye ilişkin olarak şunları söyleyebiliriz.

- Bu personelin eş, sağlık veya öğrenimden dolayı nakil isteme hakkı bulunmamaktadır.

- Ücretler fazla yüksek değildir. Ancak, bu personele döner sermaye de verilebilmektedir.

- Bu pozisyonda çalışanlar istihdam edildikleri yerde hizmet bitmediği sürece iş güvencesine sahiptir.

Mezuniyet şartı nedir?

1- Sınava girilen öğrenim düzeyi neyse, tercihler o düzeyden yapılmalıdır. Örnek: Sınava lise düzeyinden girilmiş ise şuan üniversite mezunu olunsa dahi lise düzeyinden tercih yapılmalıdır.

2- Tercihlerin ÖSYM'ye teslim edildiği tarihte, 2004 yılında sınava girilen düzeyden mezun olmuş olmak gerekmektedir. Örnek: Sınava 2004 yılında, üniversite 3. sınıfta iken girilmiş olsun. Kişi, mezun olacağını varsayarak sınava üniversite düzeyinden girmiş ise, bu kişinin şuan tercihte bulunabilmesi için tercihlerini internet ile ÖSYM'ye bildireceği tarihte (en son 3 ocak 2006) üniversiteden mezun olması gerekmektedir. (Kılavuz madde 2:2)

Yaş şartı nedir?

Yaşın tespitinde sınava girilen tarih esas alınmaktadır. Yani yaşın, 10 Temmuz 2004 esas alınarak hesaplanması gerekmektedir. Yaş hesaplamaları için memurlar.net'in yaptığı 11762 nolu haberdeki programı kullanabilirsiniz.

Belge şartı nedir?

Adayların, tercih edecekleri kadro veya pozisyonların karşısındaki başvuru şartları arasında yer alan; yabancı dil bilgisi, sertifika, ustalık-kalfalık belgesi, sürücü belgesi, askerlik durumunu gösterir belge vb. diğer belgelere başvuru tarihi (Başvuru Formunun ilgili Makamlara teslim edildiği tarih) itibariyle sahip olmaları gerekmektedir. Buna göre belgelere, eğer son gün başvuru yapılacak ise, 3 Ocak 2006 tarihi itibariyle sahip olmak gerekmektedir.

Baraj puanı var mıdır?

Başvuru için baraj puanı bulunmamaktadır. 70 puan şartı 2002 yılında kaldırılmıştır. Ancak, bir kadro ve pozisyona yerleşebilmek için yüksek puan almak gerekmektedir.

Puanlar kaça kadar indi?

Puanlar kaça kadar indi sorusuna cevap vermek mümkün değildir. Özellikle fakülte bazında talep edilen bu bilginin bir yararı da zaten bulunmamaktadır. Bilindiği üzere, açıklanan kılavuzlarda yüzlerce kadro bulunmaktadır. Her kadro için bir önceki yerleştirmede kaç puanla girildiği ÖSYM tarafından açıklanmıştır. Bir mesleğe sahip olanların (tekniker, mühendis vb.) bu minimum puanlara bakarak, tercih edeceği unvan için en son kaç puanla girildiğini öğrenmesi mümkündür. Son yerleştirmedeki enaz ve ençok puanlara memurlar.net'in 26680 nolu haberine bakabilirsiniz.

2005 KPSS sonuçları niçin geçerli değildir?

2005 yılında yayımlanan KPSS kılavuzunda, bu sınavın sonuçlarının sadece KPSS-A ve KPSS-Öğretmenlik için geçerli olduğu açık olarak yazmaktadır. Şuanki yerleştirmeler ise KPSS-B yerleştirmeleridir.

Daha önce yerleşenler tercihte bulunabilir mi?

1- Adayların aynı sınav sonucunu kullanarak merkezi yerleştirme sisteminden birden fazla yararlanması engellenmiştir. Buna göre, ÖSYM Başkanlığı tarafından yerleştirilip ilgili kurumlarca ataması yapılan adayların, yerleştirmelerine esas alınan puanlarıyla müteakip yerleştirmelere başvurabilmeleri mümkün bulunmamaktadır.

2- Merkezi yerleştirme neticesinde yerleştirilen adaylardan; yerleştirildiği kadronun niteliklerini taşımaması sebebiyle atamasının yapılamadığını kurumdan alacakları bir belge ile tespit ettirenler diğer yerleştirmelere başvurabilirler.

3- Söz konusu maddede yer alan sınırlama yerleştirmeye esas alınan puanla sınırlıdır. Buna göre, merkezi olarak KPSS sonucuna göre yerleştirilen adayların, daha sonra açılacak KPSS'ye girerek öğrenim düzeyleri ve kariyeri ile ilgili kadrolar için yapılacak yerleştirmelere başvurabilmelerinin mümkün olduğu değerlendirilmektedir.

Askerde olanlar başvurabilir mi?

Atama halinde 15 gün içerisinde göreve başlanması gerekmektedir. Ancak, belge ile ispatı mümkün bir sebep var ise bu süre 2 aya kadar uzatılabilir. Bu halde de göreve başlamayanların atamaları ilgili kurumlarca iptal edilir. Yani, ilgili kurumca atama yapıldıktan sonra15 gün içerisinde (belge ile isbatı mümkün bir durum varsa 2 ay içinde) göreve başlanması gerekmektedir. Aksi halde göreve son verilir. Ancak ÖSYM'nin yaptığı sadece bir atama teklifidir. Nihai atamayı kurum yapar. Bu nedenle yukarıda bahsedilen 15 günlük süre, ilgili kurumca atama yapıldıktan sonra başlar.

Bir diğer önemli husus ise şudur: Kadrolarda aranan şartlar hukuki midir, değil midir? Bize göre değildir. Bu konuya ilişkin olarak memurlar.net'te yer alan 29303 nolu habere bakılabilir.


Memur Atamalarına İlişkin Soru ve Cevaplar (1)

ÖSYM'nin yaptığı belirlemeye göre, memur atamalarına katılmak isteyen adayların son olarak dün, belirtilen banka hesap numaralarına 5 YTL yatırması gerekiyordu. 5 YTL'yi yatıran adaylar 3 Ocak 2006 tarihine kadar http://kpss.osym.gov.tr internet adresi üzerinden, online olarak, tercihlerini girmeleri gerekmektedir. Tercihler, sadece T.C. Kimlik Numarası girilerek yapılacaktır. ÖSYM yeterli güvenliği almadığı için adayların son gün dahi tercihlerini kontrol etmeleri yararlı olacaktır.

Hangi kamu kurumları tercih edilmelidir?

Tercih kılavuzunda kamu kurumları arasında tercihte bulunurken maaş, özelleştirme, çalışma ortamı ve nakil kolaylığı gibi hususlara dikkat edilmelidir.

Maaş: Kılavuzda ilana çıkan kurumlardan, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, SSK, Türkiye İş Kurumu ve tüm KİT'ler (DHMİ, Eti Maden, TMO, TEİAŞ, Türk Patent, TKİ, EÜAŞ), çalışan memurlarına diğer kurumlarda aynı unvanda çalışan memurlardan daha yüksek bir maaş vermektedir.

Nakil kolaylığı: Geniş bir taşra ağı olan kamu kurumları, çalışan personeline eş ve sağlık durumu özrü ile belirli bir hizmet yılından sonra da istek üzerine nakil kolaylığı sağlayabilmektedir. Örneğin; Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emekli Sandığı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Bağ-Kur, Yüksek Seçim Kurulu, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, SSK, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışan personeline nakil kolaylığı sağlayabilmektedir. Zira bu kurumların hemen hemen her il'de teşkilatı bulunmaktadır. Ancak, üniversite, belediye ve mahkeme başkanlıklarının sadece bulundukları yerde teşkilatı bulunmaktadır. Örneğin Mersin Üniversitesinin sadece Mersin'de teşkilatı bulunmaktadır. Bu nedenle bu kurumlarda çalışanlar, eş veya sağlık durumundan dolayı başka bir il'e geçmek istediklerinde mutlaka kendilerini almak isteyen başka bir kamu kurumu bulmaları gerekmektedir. Bu da nakil yapmak isteyenlerin karşılaştığı en büyük problemdir.

Çalışma ortamı: Memurlar.net sitesine gelen yorumlara göre askeri kurumlar, belediyeler ve üniversitelerde çalışan memurlar, bulundukları kurumdaki çalışma şartlarını beğenmemektedirler. Tercih kılavuzunda çok sayıda üniversitenin ve belediyenin kadro ilanı bulunmaktadır.

Özelleştirme: 1980'li yılardan sonra çok hızlı bir özelleştirme yaşanmaktadır. Kılavuzda yer alan bir kısım KİT'ler özelleştirme kapsamındadır. Ancak, özelleştirme olsa dahi, burada çalışan sözleşmeli personel ve memurlar diğer kamu kurumlarına memur olarak aktarılmaktadır. Genelde de kişiler, bulundukları ilde yer alan bir kamu kurumuna memur olarak atanmaktadır.

Tercih nasıl yapılmalıdır?

Öncelikle, tercih yaparken yarışılacak aday sayısını mümkün olduğunca azaltmak gerekmektedir. Örneğin, Elektrik teknisyeni bir aday sadece lise ve dengi okul mezunlarının başvurabileceği bir kadroyu tercih etmesi halinde yüzbinlerce kişiyle, ama sadece elektrik teknisyenliği bölümü mezunlarının başvurabileceği bir kadroyu tercih etmesi halinde çok daha az sayıda bir adayla yarışacaktır. Yine askerlik, yaş ve diğer istenen sertifikalar gibi belgelere sahip olma yarışılacak aday sayısını azaltacaktır.

Bir diğer önemli husus ise şudur: Tercihte bulunacağınız hiçbir kadroya sizden düşük puanlı bir aday yerleştirilmeyecektir. Bu nedenle en çok çalışmak istediğiniz illeri tercihleriniz üst sıralarına, en az gitmek istediğiniz illeri de alt sıralara yazınız.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi