T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 3 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Erdoğan'ın BARIŞ BEBEĞİ Gazze'de bu hafta doğuyor

TOBB'un Erez Sanayi Bölgesi'nin rehabilitasyonu projesinde perşembe günü imzalar atılacak. Filistin halkına iş yaratacak proje İsrail basını tarafından "Erdoğan'ın bebeği"olarak tanımlanıyor

Türkiye, seçimler öncesi ılımlı Filistin yönetiminin eline güçlendirmek için anlamlı bir adım atıyor. Filistin halkı için iş yaratacak Erez Sanayi Bölgesinin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından rehabilite edilip, işletilmesine ilişkin anlaşmalar, Perşembe günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından İsrail ve Filistin'de imzalanacak. İsrail basını da, Türkiye'nin projeye verdiği önemi vurgularken "Başbakan Erdoğan'ın bebeği" ifadesini kullandı.

Gül, anlaşmaya İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda İsrailli Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ile birlikte imza atacak. Anlaşma ayrıca Gül ve Filistin Yönetimince Ramallah'da imza edilecek.

İSRAİL BASINININ İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Bu arada, Erez Sanayi Bölgesi anlaşmalarının imzalanacak olması İsrail basınının ilgisini de çekti. İsrail basını, Abdullah Gül'ü ne Gazze'de artan anarşinin ne de bölgede İsrail'in Aşkelon'a yönelik füze saldırılarını önlemek için sıkı aldığı önlemlerin bölgede bulunmasının caydırdığını kaydetti. İsrail'de İngilizce olarak yayınlanan Jerusalem Post gazetesi de, bir İsrailli yetkilinin projeyi "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bebeği" olarak nitelendirdiğini belirtti. Bölgedeki tesislerde önemli Türk yatırımları olacağını ifade eden gazete, projede bölgede üretilecek malların AB, ABD ve Körfez ülkelerine -kesin olmamakla birlikte- vergisiz girmesi öngörüldüğünü yazdı.

BARIŞ SÜRECİNE KATKI YAPACAK

Öte yandan, Türkiye'nin Erez Sanayi Bölgesi projesi ile barış sürecine yaptığı katkıya da vurgu yapılıyor. Diplomatik kaynaklar, "Türkiye, uzun bir süreden beri barış sürecinde aktif bir rol alabilmek için çaba gösteriyordu. Bu şimdi, Erdoğan'ın öncülüğünde, TOBB'un sporsorluğu ile gerçekleşiyor" yorumunu yaptı.

Zamanlaması dikkat çekiyor

Diplomatik kaynaklar, özellikle imza törenlerinin zamanlanmasına dikkat çekiyorlar. Erez bölgesinin Türkiye tarafından rehabilasyonuna ilişkin anlaşmaların 25 Ocak'ta yapılacak olan "kritik" Filistin seçimleri öncesinde imzalanacağına işaret eden kaynaklar şu değerlendirmeyi yapıyor: "Burada önemli olan zamanlama. Türkiye, ılımlı Filistin unsurlarının elini güçlendirmek amacıyla anlaşmaların Filistin seçimi öncesi imzalanması için yoğun girişimlerde bulundu. Filistin yönetiminin halkın yaşam standartlarını iyileştirecek, iş yaratacak bir projeyi ortaya koyabilmesi önem taşıyor."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi