T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 6 OCAK 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Merkez'in faiz indirimi para girişini etkilemez

Ekonomistler, faizler 4-5 puan indirilse bile Türkiye'nin yatırımcı açısından avantajlı konumunu sürdüreceğini ve sıcak paranın gelmeye devam edeceğini belirtiyor

Merkez Bankası'nın faiz düşürmemekteki inadı, Türkiye'nin milyarlarca dolarının yabancı sermayenin cebine inmesine yarıyor. Yüksek faiz nedeniyle bugüne kadar devletin milyarlarca dolar zarar ettiğini kaydeden ekonomistler, oysa Türkiye'nin yabancı sermaye açısından faiz yoluyla dünyanın en yüksek reel kazancını sağlayan ikinci ülkesi olduğunu, 4-5 puanlık faiz indiriminde bile bu konumunun değişmeyeceğini ve benzer düzeyde yabancı sermaye çekmeye devam edeceğini ifade ettiler.

BEKLENTİLER ARTTI

2005 yılı enflasyon rakamlarının 7.7 ile hedefin altında kalması, enerji ve kamu fiyatları endeksinin yüzde 6.6'da kalmasından sonra piyasada Merkez Bankası'nın faiz indirimleri yapması konusunda beklentiler arttı.

Enflasyon rakamlarınının beklenin altında çıkması ile piyasada daha önce MB faiz düşürmez diyen ekonomistlerin bile "Ocak'ta da bir indirim olabilir" beklentisine girmesine yol açtı. Lehman Brothers, "Şubata kadar faiz indirilmez diyorduk ama Aralık rakamlarından sonra görüşümüzü değiştiriyoruz ve Ocak'ta çeyrek puanlık bir indirim bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

EKONOMİSTLER NE DİYOR?

Faizler yüksek kaldı

Prof. Dr. Salih Neftçi, NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye'nin faizleri yüzde 14'ten yüzde 10'a çekse bile dünyada en yüksek faiz veren ikinci ülke olacağını ve Türkiye'nin yatırımcı için hala cazip olacağını kaydederek, "Ben de faiz indirimi konusunda temkinli gidilmesi kanısındayım. Yalnız bana öyle geliyor ki, MB'nin 1-2 yıldır geçmişin savaşını vermeye devam ediyor. Oysa günümüz koşulları farklı" dedi. Dünyanın her yerinde faizlerin ciddi biçimde gerilediğine dikkat çeken Neftçi, Türkiye'de faizlerin çok yüksek kaldığını söyledi.

Nakit akışı sürer

Doç. Dr. Kaya Ardıç, Türkiye'deki reel faizlerin aynı ekonomik şartları taşıyan ülkelerden daha yüksek olmasını sömürü olarak nitelendirdi. Faizlerin olması gerektiğinden daha yüksek tutulmasının milletin parasının yabancı sermayeye yedirilmesinden başka bir şey olmayacağını kaydeden Ardıç, faizde radikal bir düşüş olsa bile Türkiye'nin reel faizi en yüksek ülkelerden biri olacağını belirterek, "Türkiye bu nedenle yabancı sermaye için en cazip ülke konumunu sürdürecek, sıcak para Türkiye'ye gelmeye devam edecektir" dedi.

Merkez hedef saptırıyor

Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Merkez Bankası'nın (MB) enflasyon hedeflemesinde nokta hedeflemesi yerine sapma ihtimalli hedef yaptığı için faiz oranlarını düşürmediğini söyledi. Türkiye'nin 2006'dan itibaren enflasyon hedeflemesine geçtiğini hatırlatan Korkmaz, MB'nin yüzde 5'lik nokta hedef yerine yüzde 3 - yüzde 7 sapma ihtimalli hedefe göre hesaplama yaptığına dikkat çekti. Korkmaz, "Şu anki faiz oranları da yüksektir. Faizlerin yüzde 9-10 seviyesine çekilmesi lazımdır" dedi.

  • EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL


    Kısır döngü kırıldı

    Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley (MS), Türkiye'nin ekonomide ''kötü gidiş kısır döngüsünü'' kırdığını bildirdi. MS hazırladığı raporda, son yıllardaki siyasi istikrar ve AB ile ilişkilerin bir sonucu olarak yapısal reformların gerçekleştirilmesinin, Türkiye'de kötü gidiş kısır döngüsünü kırmada etkili olduğu ifade edildi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi