T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 6 OCAK 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Korkmayın bilinçli olun

Kuş gribi virüsünün insandan insana geçmediğinin altını çizen uzmanlar, hastalık taşıyan hayvanlarla direkt temasa geçilmemesi uyarısında bulundu. Sağlık Bakanlığı, olası bir salgın hastalığına karşı her türlü tedbiri aldı

Yakup
Bulut

Doğubeyazıt'ta önceki gün Mehmet Ali Koçyiğit'in kuş gribinden öldüğünün açıklanması tüm Türkiye'de şok etkisi yaptı. Sağlık Bakanlığı, virüsün kış mevsimi nedeniyle yaygın olarak görülen grip virüsü ile birleşmesi olasılığına karşı hazırlıklara başladı. Uzmanlar, hastalıklı hayvanlarla direkt temasa geçilmemesi uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Kuş Gribi Danışma Kurulu üyesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, iki virüsün mutasyon geçirerek birleşmesinin sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın korkusu olduğunu söyledi. Eraksoy, "Bakanlık ne yaparsa yapsın, bu virüsler yeni bir virüs ortaya çıkarırsa asıl büyük felaket o zaman olur. Bu tüm dünyanın konuştuğu, Dünya Sağlık Örgütü'nün ülkeleri uyardığı bir felaket senaryosu. Ama bu senaryonun birgün hayata geçmesi korkunç olacak" dedi.

HALK BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Prof. Eraksoy, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören 2 çocuğun ölümüne neden olan kuş gribi virüsününse halkın bilinçlendirilmesi ile zararsız hale getirilebileceğine vurgu yaptı. Haluk Eraksoy, "influenza" adlı grip virüsünün her yüzyılda birkaç defa salgına neden olduğunu ve yüzyıl içerisinde birkaç defa yeni virüsler doğurduğunu belirtti. Eraksoy, 20. yüzyılda 1918-1919 influenza pandemisinin (H1N1) 20 milyon insanın ölümüne neden olurken, bunu dünya çapında 40-50 milyon ölüme sebep olduğu tahmin edilen, 1957-1958 (H2N2) ve 1968-1969 (H3N2) salgınlarının izlediğini hatırlattı.

MUTASYON TEHDİDİ SÜRÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün 1948 yılından beri yakın takibe aldığı influ enza virüsünün son yıllarda alerjik yapısının devam ettiğini duyurduğunu ve bunu Sağlık Bakanlığı'na da ilettiğini hatırlatan Eraksoy, "Bu değişim 1997'de ilk H5N1 avian influenza (kuş gribi) virüsü olarak Hong Kong'da ortaya çıktı. Örgüt, Sağlık Bakanlığı'nı da gönderidiği uyarı yazıları ile yeni bir influenza pandemisinin kaçınılmaz ve muhtemelen çok yakın olduğunu bildirdi. Virüsün 21. yüzyılda beklenen büyük mutasyonunun tüm dünya ülkeleri için tehdit olduğu ve Hong Kong'da başlayarak, Avrupa'nın birçok ülkesine taşınan kuş gribi vakalarının bu süreci hızlandırdığı biliniyor" dedi.

VİRÜS TANIMLANAMIYOR

Gribin, influenza A ve B viruslerinin neden olduğu viral bir infeksiyon olduğunu kaydeden Prof. Dr. Eraksoy açıklamalarını şöyle sürdürdü: "İnsanlarda yaygın hastalığa yol açan influenza A virusudur. İnfluenza A ve B virusleri, hemaglutinin (H) ve nöraminidaz (N) olarak isimlendirilen glukoprotein yapısında iki yüzey antijenine sahiptirler. İnsanlarda yaygın hastalığa yol açan influenza A viruslerinde hemaglutininíin (H1, H2, H3) ve nöraminidaz'ın (N1, N2) alt tipleri tanımlanmıştır. Kuşlarda son yıllarda görülen H5N1 kuş giribi virüsü ile influenza A (H3N2) virüslerinden ortaya çıkması beklenen yeni virüs henüz tanımlanamıyor. Virüsün tanımlanıp aşısının geliştirilmesine kadar ölüm vakasının azaltılması için her ülke salgın planı hazırlıyor. Bizde de bu plan 2005'de tamamlandı."

TAVUK ETİ YENEBİLİR

Kuş gribi, bulaşması zor da olsa insanlarda, ani başlayan yüksek ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, eklem ve kas ağrısı, şiddetli yorgunluk gibi grip belirtilerine ek olarak solunum güçlüğüyle ortaya çıkıyor. Kanatlı hayvanlarda görülen ve literatürdeki adı "Avian İnfluenza" olan hastalığın, hayvanlardan insanlara geçmesinin çok kolay olmadığını söyleyen Prof. Eraksoy, bu hastalığın ancak hasta hayvanlarla direkt temas halindeki kişilere bulaştığını belirtti. Eraksoy, "Eğer kişinin çevresindeki hasta hayvanlarla yakın teması varsa, bu olgu, olası bir kuş gribi olgusu olarak kabul edilebilir. Hastalıkta trombosit sayısı 20 binin altına düşerse, kanama olabilir. Ayrıca tavuk eti 70-80 derecede yarım saat pişirildiğinde içindeki mikroplar ölür. Bu şekilde hastalığın bulaşması olası değil. Tavuk eti yenebilir" diye konuştu.

TAMİFLU STOKLANDI

Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün uyarıları doğrultusunda, Manyas'taki kuş gribi vakasının görüldüğü yaz dönemi sonrasında kuş gribi önlemlerini daha da arttırdı. Vatandaşlara ücretsiz dağıtılmak üzere 1 milyon kutu Tamiflu (grip ilacı) stoklanırken, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'nin de aralarında bulunduğu tüm üye ülkeleri, özellikle ülkelerinde kış mevsimi yaşayan Müslümanların hac dolayısıyla gideceği Suudi Arabistan ile ilgili de uyardığı öğrenildi. Bu doğrultuda Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yayınladığı genelge doğrultusunda, hacılara bu yıl, grip aşısı, pnömokok aşısı, menenjit ACYW135 aşısı ve oral polio aşıları uygulanması zorunlu tutuldu.

Uzakdoğu'dan sonra ilk kurban Türkiye'den

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bugüne kadar 74 kişi H5N1 virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi. Virüs, can kayıplarına neden olmadığı ülkelerde de etkisini gösterdi ve milyonlarca kanatlı hayvan telef oldu. Çin ve Uzakdoğu dışındaki ilk kurbanını Türkiye'de alan kuş gribi virüsü Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en büyük etkiyi Tayland ve Vietnam'da gösterdi. Virüsün ölümcül türü H5N1'e Vietnam'da 93 kişi yakalandı. Bunların 42'si hayatını kaybetti. Tayland'da 22 vaka görülürken, 14 kişi hastalık nedeniyle öldü. Endonezya'da ise 16 vaka'dan 11'i ölümle sonuçlandı. Nüfusu milyarı aşan Çin'de 7 kişide görülen virüs 3 kişiyi öldürürken, Kamboçya'da virüse yakalanan dört kişi de yaşamını yitirdi. İngiltere, Hırvatistan, Romanya, Ukrayna, Rusya, Kazakistan, Moğolistan, Malezya, Laos, Japonya ve Güney Kore'de de kanatlı hayvanlar arasında virüse rastlandı. Ama bu ülkelerde virüsün insanlara bulaştığı bir vaka henüz tespit edilmedi.

DSÖ'NÜN TAHMİNİ

ABD için orta düzeyde tahmin:

  • 89 bin-207 bin ölüm
  • 314 bin-734 bin hastaneye yatış
  • 18-42 milyon kişi ayakta muayene
  • 20-47 milyon ek hasta
  • 71,3 - 166 ,5 milyar dolar ekonomik zarar

    SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN TÜRKİYE TAHMİNİ

  • 10 milyon yeni hasta
  • 400 bin ölüm
  • 300 bin kişinin hastaneye yatması.

    Genetik birleşme olursa...

    H5N1 tipi kuş gribi virüsü suda 22 derecede 4 gün ve 0 derecede ise 30 günden fazla yaşayabiliyor. 56 derecede, 3 saatte, 60 derecede ise 30 dakikada etkinliğini yitiriyor. Genetik farklılıklar nedeniyle insanlara bulaşması, ancak solunum yoluyla direkt temas halinde mümkün oluyor. Ancak zaten grip olan bir insanın aynı anda kuş gribi virüsü de alması halinde, iki grip virüsünde genetik geçiş olabileceği belirtiliyor. Bu da insandan insana geçişi kolaylaştıracağı için asıl "salgın" tehlikesinin böyle bir durumda ortaya çıkacağı belirtiliyor. Bu durumda halen kullanılmakta olan grip aşıları da etkili olamayacak

    Havalimanı'nda şüpheli yolcular muayene edilecek

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kuralları çerçevesinde kuş gribine karşı Atatürk Havalimanı'nda 12 Ekim 2005'te alınan güvenlik önlemleri, Van'da yaşanan ölüm olaylarının ardından yeniden uygulamaya kondu. İstanbul'a gelen yolcular, uçuş ekipleri tarafından titizlikle gözlenecek. Uçakta yapılan gözlemler sırasında durumundan şüphelenilen yolcular Atatürk Havalimanı'na inişinde uçaktan ambulansla alınarak Dış Hatlar Terminali'nde oluşturulan karantina merkezine götürülecek.

  • SIRRI BIYIK / İSTANBUL


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi