T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 6 OCAK 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Reformlara devam, ideolojiyle kaybedecek vaktimiz hiç yok

Dışişleri Bakanı Gül, önceki gün yapılan terör zirvesinin Sezersiz MGK anlamına gelemeyeceğini belirterek, "Daha çok beyin fırtınası" dedi. Gül, hükümetin ideolojik tartışmalarla boşa geçirecek vakti olmadığını söyledi

Fehmi
KORU

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından hizmete açılması planlanan 'Filistin Sanayi Bölgesi' ile ilgili anlaşmaları imzalamak üzere geldiği Kudüs'te hem Filistin'deki girişimle hem de Türkiye'deki siyasi olaylara ilişkin görüşlerini açıkladı. Gül erken seçime neden karşı olduklarını anlattı.

Dışişleri Bakanı Gül, İsrail-Filistin barışı için konuşanlar çok olsa da elde somut proje olmadığını belirtterek, "TOBB'un girişimi elle tutulur tek somut proje; ekonomik alanda işbirliğinin başka problemlerin çözümünü kolaylaştırıcı etkileri de olacaktır" dedi.

EREZ TEK SOMUT PROJE

Ekonomik işbirliğinin barışa katkı yapacağını anlatan Dışişleri Bakanı Gül, şunları söyledi:

"Hem Filistinliler hem de İsrailliler buna inanıyor. Gazze'de sıkıntı çeken insanlara iş ve aş sağlamadan, geleceklerini sağlama almadan güvenlik sorunu çözülemez. Bölgeyle ilgili herkes çok konuşuyor, ancak elle tutulur bir şey yok. ABD'den, AB'den bölgeye ilişkin sözler sarf edenler çok, ama atılmış hiçbir adım yok. Erez Serbest Bölgesi tek somut proje... Yatırımcılar buraya sadece kar amacıyla değil, barışı destekledikleri için de gelecek. Burada üretilen mallar AB ve ABD'ye gümrüksüz girecek.

Bu doğal olarak herkesin ilgisini çekiyor. Dünyanın bir çok ülkesindeki büyük sanayicilerden proje içinde yer almak isteyen çok. Japonya Başbakanı önce buraya uğrayıp Türkiye'ye gelecek. Filistin'de yönetici kim olursa olsun, seçimden kim çıkarsa çıksın, buna destek verecek. Gözbebeği gibi koruyacak. Çalışan ve üreten insan daha az tehdit demek. TOBB işi sıkı tuttu. Bu proje uluslararası platformda da çok dikkat çekecek. İmzaların seçim atmosferindeyken atılması ilgiyi gösteriyor.

PROJE YUMAK GİBİ DEVAM EDECEK

İsrail'le ayrı, Filistin'le ayrı protokoller yapıldı. İsrail limanlarını ve havaalanlarını açacak, engel çıkarmayacak. İmza töreninde Filistin'deki bütün ticaret odaları temsilcileri vardı. Bu proje bir açılım oldu, yumak gibi devam edecek."

Dışişleri Bakanı Gül, Filistin seçimi ve Doğu Kudüs sorunu konusunda da şunları söyledi:

Doğu Kudüs'te 300 bin nüfus var. Bunlar İsrail vatandaşı değil. Düzgün şekilde oy kullanmalı. Filistin seçimleri önemli. İsrail'in sürece tam destek vermesi lazım... Kanaatler bir problem olmayacağı yönünde..."

TERÖR ZİRVESİ BEYİN FIRTINASI

Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün iç politika konularında görüşleri de şöyle:

Kabine revizyonu?

Başbakan'ın takdiri ve iradesi... Revizyon şu an söz konusu değil. Karar Başbakan'ın...

Terör toplantısı?

Hiçbir olağanüstülük yok. Benzer toplantılar ileride de yapılacak. Sık veya belirli periyotlarla yapılabilir. Tamamen Başbakan Erdoğan'ın isteğiyle yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Sezer'siz, alternatif bir MGK mı oluşturuluyor?

MGK'ya göre daha serbest bir ortamda, daha çok konuşmak ve görüş alışverişinde bulunmak için başlatıldı... Beyin fırtınası gibi... Sadece terör bağlamında görmemek lazım... Özel durum olarak düşünmeyin.

2006 sıkıntılı mı olacak?

2006'nın sıkıntılı geçeceği kanaatinde değiliz. Bizi cevap vermeye zorlayan taktiklerin farkındayız, ortalığı toz dumana çevirmeyi amaçlayan ideolojik gerginliğe meydan vermeyeceğiz. Erken seçim tartışmalarıyla geçirilecek boş vaktimiz yok. Bu karanlık tünele girmeyeceğiz.

ENERJİ HARCAMAYACAĞIZ

Dülger'in açıklamaları?

Hiç önemli değil. Bunlara enerji harcamayacağız. Hiçbir şey demiyorum.

Basınla ilişkiler?

Kuşatılmışlık duygusu içinde değiliz. Manşetler rating adına yapılıyor. 2005 yıl sonu değerlendirmelerinde AB ile müzakerelerin başlamasının rutin ve sıradanmış gibi görülmesi, es geçilmesi beni üzdü. AB için taviz verdiğimiz söyleniyor. Biz halkımız için yaptık her şeyi. Çok başarılı bir süreç sonunda kazandıklarımız çok fazla, milyarlarca dolar değerinde. AB süreci sağlam devam etmek zorunda. Tam üyeliğe kadar önümüzde 6-7 yıl var ve numaratör çalışıyor.

BIRAKIN BAŞKALARI TELAŞLANSIN

Kıbrıs yüzünden müzakereler kesilir mi?

Bırakın telaşa başkası düşsün, niye biz düşünelim? Avrupalılar AB'nin geleceğini 600 bin kişinin ipoteğine bağlayamaz. 70 milyonun geleceği bizim birinci düşüneceğimiz iştir. Kıbrıs'ta ideal çözüm iki bölgeli yaşanabilir bir Kıbrıs'tır.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi