T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 7 OCAK 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Eğer Gazprom kabul ederse fiyatı açıklama taraftarıyım'

Doğalgaz anlaşmalarının gizlilik şartıyla imzalandığını söyleyen Bakan Güler: ''Türkiye gazı en ucuz kullanan ülke. Gazprom kabul ederse fiyatı açıklama taraftarıyım" dedi

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgaz konusunda ileri sürülen iddialara basın toplantısı ile cevap verdi. Gizlilikten yana olmadıklarını, halkın bu anlaşmaları tüm açıklığıyla bilmesinden yana olduklarını belirten Güler, "Fakat bu anlaşmalar bizden önce gizli olarak imzalanmış. İstemediğimiz halde bu anlaşmalar gizli. Biz icabında Anayasa'yı dahi değiştirebiliriz ama bu gizli anlaşmalar öyle konulmuş ki bunları değiştiremiyoruz" dedi.

Türkiye'nin doğalgaz konusundaki faaliyetlerine 1986 yılında başladığını ve Türkiye'ye Rusya'dan "Batı hattı, Turusgaz ve Mavi Akım" olmak üzere 3 çeşit hattan doğalgaz geldiğini anlatan Bakan Güler, 2002 yılı Kasım ayında göreve geldikten sonra Rusya ile yaptıkları pazarlıklar sonucu geçen yılın Kasım ayı itibariyle bugüne kadar 339 milyon dolarlık avantaj sağladıklarını ifade eden Güler, ayrıca "al ya da öde" yükümlülüğünde 40 milyar metreküp avantaj sağladıklarını ve aradaki Turusgaz şirketini ortadan kaldırdıklarını vurguladı. Petrol fiyatlarıyla doğalgaz fiyatlarının birbirine paralel olduklarını, yalnız gazda fiyatların 6-9 ay geriden geldiğini anlatan Güler, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılı Kasım ayından bu yana petrol fiyatlarının yüzde 150 arttığını, buna rağmen doğalgazda konuta yüzde 40, sanayiye ise yüzde 25 zam yapıldığını bunu da indirimler sayesinde sağladıklarını bildirdi. Bakan Güler, "En ucuz doğalgaz kullanan ülkeyiz, bu da sihirbazlıkla, bilmem neyle olmuyor, bunlar hesap kitap işi" dedi.

REFERANS TURUSGAZ

İddialarda Turusgaz lafının hiç edilmediğini, hep Mavi Akım üzerinde durulduğunu ifade eden Güler, oysa Turusgaz'ın Mavi Akım'ın referansı olduğunu, Turusgaz'daki FO1 formüllü Mavi Akım anlaşmasının imzalandığını vurguladı. Konuşmasında basın mensuplarına yönelen Güler, "Bu bilgileri size verenler ortaya çıkmıyor, çıksınlar da kim doğru yapıyor bu görülsün. İspat etsinler ben bu sorumluluğu olduğu gibi üzerime alırım" diye konuştu.

'Açıklama istedik gelince çok kişi mahcup olacak'

Bir basın mensubunun, "(Anlaşma gereği sır olduğu için fiyatlar açıklanamaz) dediniz. Ama Gazprom fiyatları açıklıyor, bu şart onlar için geçerli değil mi? Onlar açıklamasına rağmen siz neden hala açıklamıyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Güler, şunları söyledi: "Bununla ilgili görüşmeler yaptım, arkadaşlarımız da yaptılar. Bununla ilgili bir açıklama bize gelecek. Biz bununla ilgili bir açıklama istedik ve anladığım kadarıyla bu noktada bir açıklama gelecek ama geldiği zaman çok kişi mahçup olacak. Orada bahsedilen şey (biz diğer ülkelerle görüşmeler yaparken bir mertebeden bahsettik, fiyat açıklamadık) diyorlar. Ben buna rağmen karşı taraf da kabul ederse bunları açıklayalım diyorum." Gazetecilerin, "Fiyat açıkladığınız zaman bir tazminat ödemek durumunda mı kalacaksınız?" şeklindeki soruları üzerine de Güler, anlaşma maddesinde gizlilik maddesinin olduğunu, bu maddenin sonunda da zarar-ziyan söz konusu olursa tazminat olacağını, karara uymama durumunun bir mahkeme konusu olacağını söyledi. "Sizce ihlal oldu mu?" sorusu üzerine Güler, "Hayır bana göre olmadı, Çünkü karşımızdaki dünyanın sayılı firmalarından birisi. Açıklamaya inanmak durumundayız" dedi..


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi