T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 7 OCAK 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Pazarlıkla teşvik sona erdi

Hyundai'nin 1,2 milyar euroluk yatırımıyla ilgili olarak pazarlıkla teşvik verilmeyeceğini dile getiren Bakan Babacan, "Şeffaf kurallarımızı koyarız, isteyen gelir" diye konuştu

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında gidip gelen 1.2 milyar Euro'luk Hyundai yatırımıyla ilgili tartışmalara cevap verdi. Babacan, kimsenin Türkiye'den pazarlıkla teşvik alabileceğini düşünmemesi gerektiğini kaydederek, "Kimse kızıştırarak, pazarlıkla bir şey istemesin" dedi. "2006 yılı Hazine finansman programına'' ilişkin basın toplantısı düzenleyen Babacan, teşvik kurallarının yeniden gözden geçirilebileceğini, yeni çerçeve çizilebileceğini ve buna bağlı olarak yeni usuller getirilebeleceğini ifade etti. Babacan şöyle devam etti: "Bunların hepsi yapılır ancak böyle bir şey yapıldığında bu herkese açık olacak şekilde olmalıdır. Bu temel ilkedir. Aksi halde öyle bir kredibilite kaybına uğrarız ki Türkiye fısıldaşarak teşvik veren bir ülke durumuna düşer. Böyle bir ülkede dışardan yatırımcılar için cazip olmaktan çıkar. Ve güvenini kaybeder. Bizim kazandığımız en önemli şey güvendir bunu kaybedemeyiz."

AÇIKTA ENDİŞE YOK

Babacan, cari açığın konuşulduğu kadar önemli olmadığını, konuyla ilgili tedbirlerin alındığını ifade ederek "Sigortalar yapıldı. Biz rahat uyuyoruz, herkes rahat uyusun. Cari açıkta endişe edilecek bir durum yok. Böyle bir endişe olsa insanlar TL bozdurur, döviz alır" dedi. Cari işlemlerin 2004'te 15.6 milyar dolar açık verdiğini, bu yılın ilk 10 ayında da yüzde 58.4 artışla 17.1 milyar dolar olduğunu söyleyen Babacan, Katılım Öncesi Ekonomik Programa göre 2005'te cari açığın milli gelirin yüzde 5.9'u, 2006'da ise yüzde 5.8'i oranında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

MORAL BOZANLAR VAR

Babacan, yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, moralleri bozmaya çalışanların, beklentileri kötüleştirerek Türkiye'ye zarar verdiklerini kaydetti. Babacan, "Sürekli olumsuzluk havası oluşturmak, sürekli farazi risklerden bahsederek felaket tellallığı yapmak, bu ülkeyi sevmekle bağdaştırılamayacak yaklaşımlardır" şeklinde konuştu.

İthalattaki artışı etkileyen faktörlerden birinin, rekor düzeylerde seyreden ham petrol fiyatları olduğunu kaydeden Devlet Bakanı Ali Babacan, 2003 yılıbaşında 31 dolar olan ham petrol fiyatlarının, 2005 yılında yıllık ortalama 54.4 dolar olduğunu belirterek, bunun da 2005 yılında, ithalat faturasını 6 milyar doların üzerinde etkilediğini söyledi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    2006'da borçlanma azalacak

    Babacan, geçen yıl 162 milyar YTL borçlanan Hazine'nin 2006 yılını 128 milyar YTL ile kapatacağını söyledi Devlet Bakanı Ali Babacan, 2006 yılında borç servisinin 2005 yılına göre düştüğünü, buna göre geçen yıl 161.9 milyar YTL'lik bir borçlanma gerçekleştirilirken 2006 yılında borçlanma imkanının 128 milyar YTL'de kalacağını belirtti. Bu düşüşün iç borç çevirme oranına yansıdığını, 2006 yılında iç borç çevirme oranının yüzde 77 olarak öngörüldüğünü bildirdi. Babacan, "Bu yüzde 77, çok ciddi bir düşüş. 2005 yılının gerçekleşmesi yüzde 89. Daha önceki yıllarda 90'lı 100'lü rakamlar görüyoruz. Bu (Hazine içeriye 100 lira ödeyecek yerine 77 lira borçlanacak. 23 lira piyasaya kalacak) demek. Bu işte bizim bankacılık sektörümüzde krediye dönüşebilecek ya da tabi serbestirler. Nereye nasıl dönüşür bilmeyiz ama sonuçta reel sektörümüze ve diğer noktalara yönelecek kaynaktır. Az bir rakam değildir.'' dedi.

    SERBEST KURA DEVAM

    Bakan Babacan, serbest kur rejiminin, önümüzdeki dönemde de devam edeceğini, kimsenin temel bir politika farklılığı beklememesi gerektiğini söyledi. Babacan, doğru kurun, serbest piyasada oluşacağına inandıklarını ifade ederken, geçmiş dönemde kura müdahalelerin nasıl ekonomik felaketler getirdiğini kimsenin unutmamasını istedi.

    Özelleştirme hedefi bu yıl 7 milyar YTL oldu

    Hazine bu yıl 144,5 milyar YTL iç ve 23,8 milyar YTL dış olmak üzere, toplam 168,4 milyar YTL borç servisi yapacak. Hazine Müsteşarlığı'nca açıklanan ''2005 yılı gerçekleşmeleri ve 2006 yılı Finansman Programı'na göre, borç servisi geçen yıl 167,4 milyar YTL'si iç, 21,1 milyar YTL'si dış olmak üzere, toplam 188,6 milyar YTL düzeyindeydi. Geçen yıl 149,6 milyar YTL iç, 12,3 milyar YTL dış olmak üzere toplam 161,9 milyar YTL borçlanan Hazine, bu yıl ise 111,4 milyar YTL iç, 16,7 milyar YTL dış olmak üzere, toplam 128,1 milyar YTL'lik borçlanma öngörüyor. Bu yıl Özelleştirme geliri de 7 milyar YTL düzeyinde bekleniyor.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi