T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 8 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

AB nükleer enerjiye dönüyor

AB, Rusya ile yaşadığı enerji krizine karşı bir süreden beri rafa kaldırılan ve terk edileceği söylenen nükleer enerjiye dönüyor. 1986'da Çernobil nükleer reaktörü nükleer faciaya neden olmuştu

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri son yıllarda artan enerji sıkıntısının ardından bir süreden beri rafa kaldırılan ve hatta tamamen terk edileceği söylenen nükleer projelerini yeniden gündemlerine alıyor. 15 yıllık bir aradan sonra bir Avrupa ülkesi nükleer santral inşa ederken çok sayıda Birlik ülkesi ve aday ülke ise nükleer santral inşa planları yapıyor.

Yükselen petrol fiyatları ve son olarak Rusya ile doğalgaz konusunda yaşanan sıkıntılar Avrupa ülkelerinin nükleer ve yenilenebilir enerji teknolojilerine dönmesine neden oldu. AB Komisyonu'nun Enerjiden sorumlu üyesi Andrie Piebalgs yaptığı açıklamada, Birliğin petrol ve gaz ithalatına bağmlılığnın azaltılması için nükleer ve yenilenebilir enerji seçeneklerini yeniden ele almak zorunda olduklarını söyledi.

Özellikle 1986 yılındaki Çernobil faciasının ardından nükleer santraller popülaritesini büyük oranda kaybetti. Avrupa kamuoyunun büyük ölçüde karşı çıktığı nükleer santraller son dönemde küresel ısınmanın önüne geçilmesi için 'çevre dostu' bir enerji türü olarak yeniden tartışlmaya başandı. İşlenmiş nükleer maddelerin attıklarının depolanması dışında herhangi bir atık madde üretmeyen nükleer santraller karbondioksit atığı oluşturan diğr enerji türleri karşısında giderek daha avantajlı bir konuma geliyor. Dünya Nükleer Derneği sözcüsü Ian Hore Lacy de Avrupa Birliği'nin sera etkisi yapan gazların atmosfere salınmasını düzenleyen Kyoto Protokolü'ne uyması için nükleer teknolojiyi yeniden gündemine alması gerektiğni söyledi.

NÜKLEER SANTRALLER İNŞA EDİLİYOR

AB ülkeleri 'Çernolbil Faciası' ve sonrasında yaşanan etkileri nedeniyle uzun süreden bu yana nükleer teknolojiye oldukça mesafeli yaklaşyor. 15 yıllık bir aradan sonra ilk kez Finlandiya'da bir Fransız şirketi yeni bir nükleer santral inşa etmeye başadı. Yeni santral 2009 yılında faaliyete geçecek.

Doğu Avrupa'da Bulgaristan hükümeti 2 nükleer santralin inşası için ihale açarken Romanya 15 yıl önce durdurduğu bir nükleer santral inşaatını yeniden başattı. Çek Cumhuriyeti ise enerji takvimine 2 santralin daha inşa edilmesini almış durumda.

İsviçre Parlamentosu geçen sene nükleer santral inşa etme konusunda uzun süreden beri uygulanan morataryumu kaldırırken İngiliz hükümeti de bu sene içerisinde nükleer santral seçeneklerini yeniden masaya yatıracağını duyurdu.

Ukrayna da arttırmayı planlıyor

Ukrayna Başbakanı Yury Yekhanurov, Rusya ile yaşanan doğalgaz anlaşmazlığının ardından ülkesinin nükleer enerji üretimini artırmaya niyetli olduğunu söyledi. Almanya'da yayınlanan Berliner Zeitung gazetesine verdiği mülakatında Yekhanurov, "Halihazırda enerji ihtiyacımızın yarısını nükleer enerjiden elde ediyoruz. Yeni inşa edilecek nükleer reaktörlerle kapasiteyi artıracağız" dedi. 1986'da Ukrayna'daki Çernobil nükleer reaktörü patlamış ve dünyada en büyük sivil nükleer facia yaşanmıştı. Patlamanın ardından bütün Avrupa'yı etkileyen radyoaktif bulutlar oluşmuştu. Ukrayna'nın hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi olmak üzere alternatif enerji kaynakları geliştireceğini söyleyen Yekhanurov, "İlk işimiz enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmek olacak" diye konuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi