T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 8 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Duranın ayağına basarım'

Bakan Kürşad Tüzmen, "Ben koşarken mutlaka birilerinin ayağına bastığım olmuştur. Duranların ayağına çok basarım. Kim üstüne alınıyorsa alınsın. Bugüne kadar hiçbir usulsüz talimatım olmadı" dedi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, son günlere damgasını vuran Edirne Kapıkule Sınır Kapısı operasyonu, gümrüklerde yaşanan rüşvet olayları ve kendisine yönelik iddialarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tüzmen, PKK'ya yardım iddiasıyla aranan Kemal Can'a, hakkında kaçakçılık' davası olduğu halde Gürbulak'ta free shop açma izninin kendisi tarafından verildiğine dair iddialara, "Bugüne kadar hiçbir usulsüz talimatım olmadı, ne bürokratlık dönemimde ne siyasi geçmişimde öyle bir şey yok" diye yanıtladı. Bakan Tüzmen'e sorduğumuz sorulara aldığımız cevaplar şöyle:

BAYKAL EKSİK BİLGİLENMİŞ

CHP lideri Baykal'ın sizi istifaya çağırmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Birtakım operasyonlar yaptık. Ama biraz eksik bilgilendirildiğini görüyorum. Deniz Baykal aynı şekilde bana 2003'ün başında da Irak gezimi eleştirmişti. Yine eksik bilgilendirilmişti. Üç ay evvel Hanefi Avcı buraya geldi ve oturduk konuştuk. Dediler ki 'Biz böyle böyle bir çalışma yapacağız. Edirne'de çalışacağız ne dersiniz?' Ben de dedim ki 'Sonuna kadar, gittiği yere kadar gitsin.'

USULSÜZ TALİMATIM OLMADI

Kemal Can'a, gümrükte free shop açma iznini verdiğinize dair iddialar var.

Benim bugüne kadar hiçbir usulsüz talimatım olmadı. Ne bürokratlık dönemimde, ne siyasi geçmişimde öyle bir şey yok. Onu da söyledim.

Neden Avcı Edirne Emniyet Müdürü olduktan sonra bu operasyon başladı? Daha önce niçin gümrük kendi içinde böyle bir operasyona teşebbüs etmedi?

Hayır gümrük müfettişlerinin yaptığı araştırmalar sonucunda biz zaten çalışmalarımızı çıkardık. Ondan sonra biz gerekli düzenlemeleri yaptık. Nedir bu? Orada ki başmüdürlerin hepsini aldık.

HER YERDEN ATEŞ ALTINDAYIZ

Operasyonlar devam edecek mi?

Operasyon devam ediyor. Yargıda bir kısmı var. Böylesine sonuç almak istiyorsanız böyle davranırsınız. Tutup da bunu ben bangır bangır operasyon yapacağız şöyle olacak böyle olacak desem herhalde operasyon filan olmaz.

Son dönemde sizinle ilgili ardarda çıkan iddiaları neye bağlıyorsunuz?

Biz şu anda işin tam damarına girdik. Bana sadece gümrüklerle ilgili değil, her taraftan geliyor.

Birilerinin tavuğuna kış mı dediniz?

Ben koşarken mutlaka birilerinin ayağına bastığım olmuştur. Duranların ayağına çok basarım ben. Kim üstüne alınıyorsa. Belli yerlerde işler hızlı yapılması gerekiyor. Bilgi birikimi olmalı. Türkiye'de ciddi birikimi olan insanlar var. İmza atmaktan korkan oturduğu yerde oturacak yapacağı işi ancak menfaati karşılığı yapanların bu sistemden çıkması lazım. Bende fren yok. Bazen fren yapmak lazım. Bu şeylerden hiç etkilenmem açık.

'Hiç rüşvet teklifi almadım'

Bürokrat olduğu dönemde hiç rüşvet teklifi ile karşılaşmadığını söyleyen Tüzmen, rüşvetin dürüst ve düzgün çalışan kişilere teklif edilemeyeceğini söyledi. Tüzmen, "Aramızda çürük elmalar var. Bunları sistemin içinden temizlemeye kesinlikle kararlıyız" dedi. Tüzmen, tebdil-i kıyafetle gümrükleri denetlediğini söylerken, bu denetimlerinde rüşvet olayıyla karşılaşmadığını belirtti.

DEDİKODU KAZANI

Gümrük teşkilatındaki dedikodu olaylarından şikayetçi olan Tüzmen, teşkilatta çalışanların birbirleriyle ilgili sürekli imzalı veya imzasız dilekçeler yolladıklarını söyledi. Müsteşarken de bu tür olaylarla karşılaştığını kaydeden Tüzmen, 'Ben bunları geçmişte de yaşadım. Gümrük teşkilatını aldığım zaman daha önce dış ticarette böyleydi."

TEK ALLAH'TAN KORKARIM

'Allah'tan başka kimseden korkum yok' diyen Tüzmen, merkezde çalışanların taşrada çalışanları suçlamasına karşı çıktı. Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Türkiye gümrükleri kolay bir yer değil. Bu iş yürek ister, bu iş bilek ister. Çalıştığım arkadaşlara güveniyorum. Düzgün çalışan, işini şerefli yapan karakterli yapan arkadaşlarımızın hiçbir tereddüdünün olmasına gerek yok."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi