T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 17 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İşkence ve sürgünden cumhurbaşkanlığına

Eski Şili diktatörü Pinochet tarafından sürgün edilen ve işkence tezgahlarından geçen Michelle Bachelet, Şili'nin ilk kadın devlet başkanı oldu. Bachelet'in babası işkence gördüğü bir toplama kampında ölmüştü

Şili'nin kanlı tarihinin kurbanlarından Michelle Bachelet, cumhurbaşkanlık seçimlerinin ikinci turunda oyların çoğunluğunu alarak Şili ve Güney Amerika'nın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu. Şili halkı Bachelet'in zaferini sokaklara çıkarak kutladı. Milyarder rakibi Sebastian Pinera'yı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda eleyerek Şili tarihinin ilk kadın Cumhurbaşkanı olan Michelle Bachelet, 200 bin kişinin katıldığı seçim kampanyasın son mitinginde, "Boşanmış bir kadınım, ateistim ve sosyalistim... bütün günahlar bir arada. Hiçbir kuşku yok ve Şili'nin ilk kadın cumhurbaşkanı olacağım" demişti. İşte şimdi söyledikleri gerçekleşti. 8 milyon seçmenin oy kullandığı Şili'de Bachelet oyların yüzde 53'ünü aldı. Rakibi Pinera ise oyların yüzde 47'sini alarak hezimete uğradı.

LATİN AMERİKA SOLA GEÇİYOR

54 yaşındaki Bachelet'in zaferi sokaklarda araba klaksonları ile karşılandı. Büyük bir çoşkunun yaşandığı ülkede Şili halkı sokaklara çıkarak sevinç gösterilerinde bulundu. Seçim zaferinin ardından Santiago merkezinde toplanan binlerce kişiye konuşan Bachelet, "20 yıl, 10 yıl ve hatta beş yıl önce kim düşünebilirdi ki Şili bir kadını Cumhurbaşkanı yapacak?" dedi. Bachelet, "Bu yolculuğa çıkarmaya beni davet ettiğiniz için teşekkürler'' diye konuştu. Bachelet, Latin Amerika'da Violetta Chamorro (Nicaragua), Mreya Moscoso (Panama) ve Janet Jagan'dan (Guyana) sonra dördüncü kadın cumhurbaşkanı oldu. Latin Amerika böylece sola doğru adımların birini daha eklemiş oldu. Bachelet'en önce Bolivya Evo Morales'in zaferi ile sola geçti. Ancak Bachelet bu durumu "şeytan-laştırmamak'' gerektiğini söylüyor.

FRANSIZ SOLUNA ŞİLİ'Yİ ÖRNEK ALMA ÇAĞRISI

Fransa sosyalist milletvekili ve eski Kültür Bakanı Jack Lang, Fransız solunu Şili modelini örnek almaya çağırdı. Lang, bir program etrafında tek bir adayla seçimlere gidilmesini istedi. Europe 1 radyo kanalında konuşan Jack Lang, Şili'de solun zaferini kutlayarak, "çıkaracağımız derslerden birisi, birliğin zorunluluğudur: Şili solu tek program ve tek aday etrafında toplanmayı bildi" dedi. Şili cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan kadın aday Michelle Bachelet seçimlere "Concertacion" blokundan aday oldu.

Pinochet'ye muhalif olmanın bedelini ödedi

Latin Amerika'nın en muhafazakâr ve koyu Katolik ülkesi Şili'nin yeni devlet başkan adayı, Michelle Bachelet'in babası Bachelet'in babası, Augusto Pinochet liderliğindeki askeri yönetim dönemindeki gizli servisin yaptığı işkence sonucusunda bir toplama kampında yaşamını yitiren bir hava generaliydi. 11 Eylül 1973'te Sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende, General Pinochet tarafından devrildikten sonra Bachelet'in babası Alberto Bachelet, Allende'ye destek verdiği gerekçesiyle hapse atılıp işkenceden geçirilmişti. Bachet'in kendisi de annesi ile birlikte ilkin Avustralya ve sonra da Almanya'ya sürgüne gitmeden önce kısa süreli bir tutukluluk geçirmiş ve babası gibi işkence tezgahlarından geçti. Bachelet 1975 yılında kaçırılarak Billa Grimaldi Toplama Kampı'nda ağır işkencelere maruz kaldı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi