T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 17 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kuş gribiyle mücadelenin referansı Türkiye olacak

Türkiye'deki olayların insanların kuş gribine odaklanmasını sağladığını gören uluslararası toplum en büyük yardımı 30 milyon dolarla Türkiye yaparak, hastalıkla mücadelenin sonuçlarını izleyecek

Uluslararası toplumunun kuş gribi ile mücadele için sağlayacağı ilk yardımları Türkiye ve Kırgızistan'ın alacağı bildirildi. Ünlü ekonomi gazetesi Financial Times, yardımların bugün Pekin'de başlayacak "donörler toplantısı"nın ardından serbest bırakılacağını belirtti. Yardımların Dünya Bankası'nca yönetilecek 1.23 milyar dolarlık bir paketin bir parçası olacağını kaydetti. Buna göre, paket faizsiz kredi ve hibelerden oluşacak

İngiliz gazete, Türkiye'nin kredi ve hibeden oluşan 30 milyon dolarlık yardım almasının beklendiğini belirtti. Kırgızistan'a yardımın ise 6 milyon doları bulacağını yazan gazete, 1.23 milyar dolarlık pakete ek olarak gelişmekte olan ülkelerin aşı alımları için 500 milyon dolar gerekebileceğine de dikkat çekti. Pekin toplantısının Türkiye'de kuş gribi görülen insanların sayısının 19'a çıktığı bir döneme rastlanacağına işaret ediliyor.

EN ÇOK KATKI ABD VE AB'DEN

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı James Adams da, iki gün sürecek olan Pekin toplantısında sağlanması amaçlayan desteğin dörtte üçünden fazla ABD, AB, Japonya ve Asya Kalkınma Bankası'ndan gelmesinin beklendiğini söyledi. Kuş göçlerinin oluşturduğu tehdidin altındaki Rusya ve Ortadoğu ülkelerinin de, yardım sağlama isteğini dile getirdiklerini anlatan Adams, Türkiye'deki olayların insanların konuya odaklanmasını sağladığını kaydetti. Öte yandan, Pekin toplantısında yayınlanacak deklarasyon taslağında kuş gribinin yayılmasının önlenmesi için alınacak kısa vadeli önlemlerin, hayvan ve insan sağlığı alanındaki altyapıyı güçlendirecek uzun vadeli önlemler ile birlikte ele alınması gerektiği belirtiliyor.

ŞİRKETLERDEN ACİL EYLEM PLANI İSTENİYOR

Financial Times'ın haberinde, İngiltere'de finansal hizmetleri düzenleyen ve denetleyen Finansal Hizmetler Kurumu'nun (FSA), binlerce şirketten potansiyel küresel bir kuş gribi tehlikesi konusunda acil durum planını yapmalarını isteyeceği de ileri sürüldü. Gazete, FSA'nın iki hafta sonra yayınlayacağı finansal risk görünümü raporunda kuş gribini 'yüksek risk' oluşturacak unsurlar arasına ekleyeceğini de yazdı.

Satılmayan piliçler raflarda

Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kuş gribinin faturasının küçük esnafın üzerinde kalmaması gerektiğini bildirdi. Palandöken, kuş gribi nedeniyle beyaz et satışnın yüzde 90 oranında düştüğünü belirterek, kalıcı önlemler alınmasını istedi. Palandöken, "Yüz binlerce kanatlı itlaf edilmektedir. Ayakta zor duran küçük esnafın dermanı kalmadı. Sektörün 2.5 milyar dolar olan cirosunun yüzde 25'lik bölümü raflarda kaldı" şeklindekonuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi