T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 17 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ağca'nın tahliyesi bugün Yargıtay'da incelenecek

Adalet Bakanı Çiçek, Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesiyle ilgili dosyayı bugün Yargıtay'a göndereceklerini açıkladı. Çiçek, Ağca'nın tahliyesiyle ilgili ne Adalet Bakanlığı'nın ne de hükümetin bir ilgisi bulunmadığını söyledi

Mehmet Ali Ağca'nın tahliye edilmesinin ardından tartışmada gözlerin çevrildiği Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bugün Yargıtay'a yazılı emir göndereceğini açıkladı. Çiçek, Ağca'nın tahliyesinin ne Adalet Bakanlığı ne de hükümetle bir ilgisinin olmadığını söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada Türkiye'de yargının bağımsız olduğuna dikkat çekerek, tahliye olayının bakanlığıyla bir ilgisi olmadığını dile getirdi. Çiçek, şunları söyledi: "Ağca'nın şartlı tahliye kararının Bakanlıkla hükümetle hiç bir ilgisi yok. Bizim bu dosyası getirin inceleyelim deme yetkimiz yoktur. Bu yargıya müdahale olur. Bakanlığın onayı da gerekmiyor. Herkes bilmeli ki, Ceza ve Tutukevlerindeki hiç bir kişinin dosyası Adalet Bakanlığı'nda değil.

Kimin ne zaman tahliye edileceği Adalet Bakanı'nın ve Bakanlığın bilgisi dışındadır. 'Siyaset yargıya müdahele etmesin denilirken şimdi adalet Bakanı niye müdahale etmiyor" deniliyor."

VİCDAN İLE HUKUK KARIŞTIRILDI

Ağca'nın tahliyesiyle ilgili olay gündeme geldiğinden beri işin vicdani kısmı ile hukuk kısmının birbirine karıştırıldığını belirten Çiçek, "Çoğu zaman bilgi eksikliği ile değerlendirime yapılıyor ve yanlış kanaatlara varılıyor" dedi. Adalet Bakanlığının yazılı emirle konunun bir kere de Yargıtay tarafından değerlendirilmesini öngören bir hakkı olduğunu hatırlatan Çiçek, sürece ilişkin şu bilgileri verdi:

KARMAŞIK BİR DOSYA

"Önce bir mahkeme kararı olması lazım. Tahliye gerçekleşmeden biz dosyayı alıp inceleyemeyiz. Tahliye gerçekleştikten sonra Yargıtay incelemesi istedik. Bu kişinin işlediği birden çok suç var. Milli ve İtalyan mahkemelerinin kararları var. Geçen sürede bir çok kanuni değişiklik olmuş. Karmaşık bir dosya. Askeri ve sivil mahkeme kararları var. İlk önce Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesi karar vermiş. 20 yıl hapis cezası ile cezalandırılmış. 57 hükümetin affı ile 36 yıldan 10 yıl düşmüş. Ve infaz süresinin 5 yıl 6 ay 27 gün olması kararlaştırılmıştır. Burada en büyük kusur affı çıkaranlarda, bizde değil. Kartal 1. ağır Ceza Mahkemesi şartlı tahliyeye karar vermiş. Bir defa daha Yargıtay tarafından incelenmesini isteyeceğiz. Yurtdışında işlediği suçtan yatmış. Aynı suçtan Türkiye'de de yargılanmış. İstanbul 6. ağır Ceza Mahkemesi 1990'da Papa suikastıyla ilgili değerlendirme yapmış."

Muhalefet hukuk dışı değerlendirme yapıyor

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, muhalefet cephesinden gelen eleştirilere de karşılık verirken, "Bazı siyasetçiler hukukçuyuz diyorlar hukuk dışı değerlendirmelerde bulunuyorlar" ifadesini kullandı. Cemil Çiçek, olayda derin devlet kuşkusuna ilişkin soruya ise "Derin devlet ilk defa tartışılmıyor. Bizim görevimiz şu ki yasaları eksiksiz uygulamaktır. Kimliği, ideolojisi ne olursa olsun yasaları yerine getirmektir. Yargının işini kolaylaştırmaktır. Siyasi irade olarak bizim üzerimizde tereddüt meydana gelmemesini sağlamaktır" cevabını verdi.

Hacda geçmişte de facialar yaşandı

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek hacda şeytan taşlanma sırasında meydana gelen faciadan sonra hac organizasyon görevini İKÖ'nün üstlenmesi haberlerinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: "Konu Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ı ilgilendirmektedir. Zaman zaman maalesef orada yaşanan izdihamlar acele davranmaktan, biraz bilgisizlikten dolayı bu türlü üzücü olaylar yaşanıyor."

İpekçi'nin kızından tahliyeye itiraz dilekçesi

İpekçi Ailesi'nin avukatı Turgut Kazan ile öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi Adalet Bakanlığı'na gelerek yaklaşık 45 dakika görüştükleri Bakan Cemil Çiçek'e Ağca'nın tahliyesine karşı itiraz dilekçesi verdi. Adalet Bakanlığı'ndan çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Turgut Kazan, 'bilinen yanlış infaz hesabına ilişkin Adalet Bakanı'na bir dilekçe sunmak için geldiklerini ve dilekçeyi bakana sunduklarını' söyledi. Kazan, bir gazetecinin "Sayın bakanın götüreceği nokta ile sizin dilekçeniz örtüşüyor mu?" sorusuna "Tabi ki örtüşüyor. Bir mahkeme, bir savcılık düşünün ki '20 yıl yattığı anlaşılmıştır' deniliyor, altında belgesi yok. İnanılmaz bir şey. Ama bir mahkeme bunu söylüyor. Bir mahkeme söylemiştir diye tabi ki buna boyun eğmeyeceğiz" dedi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi