T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 17 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Köşk'ten 'muhbir komşu'ile güvenlik soruşturması

Atamalarda kılı kırk yaran Cumhurbaşkanı Sezer'in şimdi de 'muhbir komşu' uygulaması başlattığı öne sürüldü. Kararnamesi Çankaya Köşkü'ne gelen bir bürokrat hakkında komşusundan bilgi alındığı iddia edildi

Veli
Toprak
Hükümetin yaptığı atamaları genellikle veto eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in şimdi de inanılmaz bir uygulamaya imza attığı ileri sürüldü. Sezer'in ataması yapılan bürokratlarla ilgili araştırmaya 'muhbir komşu' kriteri de eklediğini iddia edildi. Hükümetin onay için gönderdiği atamaları tek tek inceleyen Sezer'in, bu kişilerle ilgili 'güvenlik soruşturmasını' devletin resmi organlarının yanı sıra bir de Cumhurbaşkanlığı çalışanlarına yaptırdığı savunuldu. Çankaya Köşkü'nün 'komşu kriterleri' uygulaması, bir bürokratın komşusuna misafirliğe gitmesiyle ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı'ndan geldiklerini söyleyen bazı kişilerin, ataması yapılan bürokratın apartmanında rastgele çaldıkları bir kapıyı açan kişiye "Komşunuzu nasıl bilirsiniz, eşinin durumu nedir" gibi sorular yönelttiği iddia edildi.

AK Parti hükümeti döneminde bürokrat atamalarının bir bölümünü gerekçe göstermeden onaylamayan Cumhurbaşkanı Sezer'in, şimdi de yeni bir yöntem geliştirdiği öne sürüldü. Sezer'in, üçlü imza ile ataması yapılacak bürokratlar için farklı bir güvenlik soruşturması yaptırdığı iddia edildi. Cumhurbaşkanlığı'nın, kararnamesi gönderilen bürokratın 'sicil dosyasını' incelettikten sonra ayrıca komşularına da 'nasıl bilirsiniz' gibi sorular yönelttiği ileri sürüldü.

KOMŞUDAN AL HABERİ

İddiaya göre geçtiğimiz aylarda bir bakanlığa daire başkanı atanan bürokratın apartmanına Çankaya Köşkü'nden bir ziyaret yapıldı. Cumhurbaşkanlığı'nda görev yaptıklarını belirten kişiler, ataması yapılan bürokratın komşusunun kapısı çaldılar. Bu kişiler, komşuya bürokratın aile yapısı ve yaşamıyla ilgili "Komşunuz ... bey nasıl biridir? Eşinin durumu nedir, başını örtüyor mu" gibi sorular yöneltti.

Arka arkaya gelen sorulara şaşıran bürokratın komşusu, Çankaya Köşkü'nde görev yaptığı belirten kişilere "Neden soruyorsunuz?" diyerek cevap almak istedi. Görevlilerin 'Basit bir güvenlik soruşturması yapıyoruz' cevabı verdiği öğrenildi.

EV ZİYARETİNDE ÖĞRENDİ

Daire Başkanı, hakkında araştırma yapıldığını geçen hafta komşusuna ev ziyareti yaptığında öğrendi. Anlatılanlara önce inanmak istemediğini söyleyen bürokrat, "Böyle bir sicil araştırması duymamıştım. Komşum anlattığında önce şaka yapıyor zannettim. Şok oldum. Atamam yapıldı. 'Acaba komşumun söyledikleri mi etkili oldu' diye düşündüm" diye konuştu.

Atamalara Köşk onayı

Hükümetin yaptığı Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Vali, Emniyet Müdürü ve bütün il müdürleri seviyesindeki atamalar üçlü kararnameyle Çankaya Köşkü'nün onayına sunuluyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi