T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 22 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ladin'in tavsiye ettiği kitap best-seller

Ladin'in Bush'a tavsiye ettiği Haydut Devlet adlı kitap, listeleri alt üst etti. Ladin'in kitabı iki gün içinde 209 bininci sıradan 30'a fırladı. Amazon.com siparişleri yetiştiremiyor

El Kaide örgütü lideri Usame Bin Ladin'in son konuşması El Cezire televizyonunda yayımlanan Amerikan halkına ve ABD Başkanı George Bush'a tavsiye ettiği "Haydut Devlet" adlı kitabın şatışında patlama yaşandı. Ladin, Perşembe akşamı yayımlanan konuşmasında Amerikalılara ABD'li tarihçi ve eski politikacı William Blum'un "Haydut Devlet" adlı kitabını okumalarını tavsiye etmişti. Reuters haber ajansına açıklamada bulunan İnternet dünyasının en popüler alışveriş sitesi Amazon.com, Ladin'in açıklamasının ardından kitabın satışında patlama yaşandığını açıkladı. Amazon sitesi, geçen hafta 209 bininci sırada olan kitabın iki gün içinde yüksek satıştan dolayı 30. sıraya fırladığını açıkladı. William Blum ise yaptığı açıklamada, Ladin'i kitabını önermesine çok şaşırdığını, fakat bu tavsiyenin kitabının satışını rekor düzeye çıkarabileceğini söyledi.

"HAYDUT DEVLET" HANGİSİ?

William Blum, "Haydut Devlet" isimli kitabında küresel müdahaleci, demokrasi dağıtıcısı bir ülkenin gerçeğini anlatıyor. Blum, "Dünyanın Tek Süper Gücü İçin Bir Rehber" alt başlığı taşıyan kitabında, "demokrasi adına işlenen suçları, suistimalleri, yalancılıkları çok iyi belgeleyen bir ansiklopedi ortaya çıkarmış." Haydut Devlet" hangisi? Küba, Kuzey Kore, İran, Suriye mi; yoksa ABD'nin ta kendisi mi? Ünlü Amerikalı gazeteci William Blum işte bu soruya yanıt veriyor: "Suikastler, işkenceler, topku kıyımlar, hükümet darbeleri, kitle imha silahları kullanımı... Tabii, her şey özgürlük ve demokrasi için!"

KİTAP ABD'DE TARTIŞILIYOR

Kitapta Baba Bush'un sözlerine rastlıyoruz: "Dünya, bir tek hakim güç tanıyor; Amerika Birleşik Devletleri. Bu gücü dehşete kapılmadan kabul ediyor. Çünkü dünya gücümüze güven duyuyor." Peki, dünya bir yana, neden kendi vatandaşlarınız, birbiri ardı sıra öfke dolu eleştiriler kaleme alıyor, filmler yapıyor, şarkılar söylüyor? Galiba aradığımız cevap Nelson Mandela'nın sözlerinde gizli: "Bir ülkenin dünyanın polisliği rolünü üstlenmesini kabul edemeyiz." 11 Eylül'den, CIA gizine, ABD'nin Irak'a savaş açma "nedeni" olan kimyasal silahları, kendi kullandığı gerçeğinden, seçim spekülasyonlarına dek uzanan, Amerika'da tartışmalar yaratan sarsıcı kitap.

"The Progressive Review" dergisinin editörü Sam Smith Blum'un kitabı hakkında şunları yazmışt: "Blum bu kitabının adını sanırım çok kolay bulmuştur. Yaptığı da çok basit: Başka devletleri yargılarken kullandığımız ölçütlerin aynısını bu kez de bize uygulamış. Bunun sonucunda, tek gerçek aşkı"güç" olanların riyakarca, demokrasi adına işledikleri suçları, suistimalleri, yalancılıkları, çok iyi belgeleyen bir ansiklopedi ortaya çıkmış."

Bush'un kitabı rafta kaldı

Amerikan halkı ABD Başkanı George Bush'un geçen yıl herkese okumasını tavsiye ettiği "Demokrasi Davası: Zorbalık ve Terörü Yenmede Özgürlüğün Gücü" (The Case for Democracy: The Power of Freedom to Overcome Tyranny and Terror) isimli kitap fazla ilgi görmemişti. Kitap, Bush'un başucu kitabı olarak biliniyor. Kitabın yazarı İsrailli eski Bakan Natan Şaranski ise Bush'un entelektüel rehberi olarak tanınıyor. ABD George Bush geçen yıl, dış politika hakkında ne düşündüğünü ve nasıl karar aldığını öğrenmek isteyenlere Şaranski'nin, 'The Case for Democracy' isimli kitabını okumalarını tavsiye etmiş ve 'Harika bir kitap' demişti. Economist dergisi, Bush'un, Şaranski ve kitabına olan ilgisini geçtiğimiz aylarda, 'Bush'un entellektüel aşkı' başlıklı bir haberiyle sayfalarına aktarmıştı. 20 Ocak 2005'teki yemin töreninde yaptığı konuşmada kitaptan alıntılar yapan Bush, yakınındaki isimlere kitabı okumalarını önermişti. Kitapta Ortadoğu sorunu derinlemesine ele alınırken, İsrail-Filistin çekişmesinin aslında iktidarlarını pekiştirmek isteyen Arap ve Filistinli elitlerin yarattığı yapay bir sorun olduğu söyleniyor. Şaranski, geçen yıl Gazze Şeridi'nden çekilmeyi protesto etmek amacıyla hükümetten istifa etmişti.

Willam Blum kimdir?

1967 yılında, hükümetinin Vietnam politikasına karşı olduğu için Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevinden ayrılan William Blum, hayatını ABD'nin, özellikle de CIA'in aktivitelerini deşifre etmeye adadı. "Haydut Devlet: Dünyanın Tek Süper Gücü İçin Rehber" (Rogue State: A Guide to the World's Only Superpower) adlı kitabında Amerika'nın "küresel müdahaleciliğinin" nasıl işlediğini, Amerika'nın dünya üzerindeki hakimiyetinin nasıl kurulup sürdürüldüğünü örnekler vererek deşifre eden gazeteci William Blum, Amerikan dış politikasına karşı yönelttiği sert eleştiriler ve CIA üzerine yaptığı araştırmalarla tanınıyor. Blum, "Umudu Öldürmek: II. Dünya Savaşından Bu Yana ABD Askeri ve CIA Müdahaleleri" isimli kitabın da yazarıdır. "Haydut Devlet" kitabı, 2003 yılında Yeni Hayat Kütüphanesi Yayınları tarafından Türkçe'ye çevrildi.

  • DIŞ HABERLER SERVİSİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi