T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 19 OCAK 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Üçüncü derece özürlü olarak ne zaman emekli olabilirim?

Yücel YERLİ: Doğum tarihim, 06.05.1972. Sigortalı olarak 01.07.1990 tarihinde işe girdim. % 52 özürlü raporumla birlikte Maliyeye başvurarak 2001 yılından beri gerekli sakatlık indiriminden yararlanıyorum. 2005 yılı sonu itibariyle 3600 prim ödeme günümü doldurdum. Özürlü emekliliği şartlarıyla emekli olmak için ilgili Sigorta Müdürlüğü'ne başvurabilir miyim? *Okuyucumuzun, özürlü emekliliği düzenlemesini yapan 4958 sayılı Yasa'nın yürürlük tarihi olan 05.08.2003 tarihi itibariyle, 13 yıl 1 ay 5 günlük sigortalılık süresi, yani 12 yıldan fazla sigortalılık süresi bulunmakta ve sakatlık indiriminden yararlanmaktadır (Gelir Vergisi K.,m.31). Bu nedenle, okuyucumuz, 4958 sayılı Yasayla 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na eklenen Geçici 87. maddenin (a) bendinin hükmü uyarınca, 15 yıllık sigortalılık süresini (01.07.2005 tarihinde doldurmuştur) ve 3600 prim ödeme gününü doldurmak şartıyla (ki bunu da yerine getirdiğine göre), yaş şartı aranmaksızın, SSK'dan emekliliğini isteyebilecektir. (506 s.K. m.60/C-b).


15 yıl kaybettim, vergi indiriminden yararlanabilecek miyim?

Cenk ALTUGAN: Merhaba, ben 13.05.1972 doğumluyum. Doğuştan çift taraflı kalça çıkığım var. 1989 yılında işçi bulma kurumuna kayıt oldum ve % 58 sakatlık raporu aldım. 1990 yılında bu raporumla işe başladım ve halen o firmada çalışmaktayım. Fakat şu ana kadar vergi indiriminden yararlanamadım. Korkum şudur ki, 15 yıl çalışıp gerekli prim günümü doldurup emekli olabilirim. Fakat firma benim primlerimi malul pirimi olarak değil de, normal ödemiş ise malulen emekli olamaz mıyım? Ayıca vergi indiriminden yararlanabileceğimi bilmiyordum, yeni öğrendim. 15 yıl kaybettim, buna yapılabilecek herhangi birşey var mı?

*Okuyucumuz, hemen işyerinden çalıştığına ilişkin belge alarak, ilgili Maliye birimine Gelir Vergisi Yasası'nın 31. maddesi uyarınca, sakatlık indirimi başvurusunda bulunmalıdır. Maliye Bakanlığı yazısı, vergi indirimi yönünden geriye etkili olmamakla birlikte, özürlü emekliliği yönünden beklenen imkânı sağlayacaktır.


Babamı en kısa yoldan nasıl emekli yapabiliriz

Gürol HOBAN: Babam 1947 doğumlu ve 59 yaşında. SSK'ya 1966'da kayıt olmuş. 3 yıl fabrikalarda çalışmış fakat 31 işgünü sigorta primi ödenmiş. Bu yeni çıkacak olan yasanın babama faydası olacak mı? Peşin ödeme yapıp (SSK'ya) babam emekli olabilir mi? Babam, Bağ-Kur'a hiç kayıt olmadı. Babamı en kısa yoldan nasıl emekli yapabiliriz?

*Okuyucumuzun babasının kısmi yaşlılık alabilmesi için, 15 yıllık sigortalılık süresini ve 59 yaşını tamamladığından, en az 3600 prim ödeme gününü isteğe bağlı sigortalılık yoluyla tamamlanması gerekmektedir. Toptan ödeme mümkün değildir. Prim ödemesinin yeniden yapılandırılması hakkındaki yasa tasarısında böyle bir borçlanma imkânı öngörülmemektedir. Ancak askerlik borçlanması yapılıp ödenmesi halinde, isteğe bağlı sigortalılık süresi kısaltılabilecektir. (506 s.K. Geçici 81/C-b)

Not: Prim Ödemesini Yeniden Yapılandırma Yasa Tasarısı hakkında yazacağım

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi