T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 22 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

9 ülkede 23 şehzade var

Tarih 5 Mart 1924. Cumhuriyet'in kuruluşundan 4 ay sonra Osmanlı'nın son unsurları da sürgüne gönderiliyordu. Osmanlı hanedanından bugün 9 ülkede 23 şehzade yaşıyor

Orhan Osmanoğlu, 2. Abdülhamid'in 3. kuşak torunu. Sürgünde ailesi Suriye'ye gidince kendisi de Şam'da doğmuş. 1974'te hanedan mensuplarına Türkiye'ye dönme izni verilince 11 yaşında dönmüş. Söze biraz o dönemden şikayetle başlıyor Orhan Osmanoğlu; "10 yıl boyunca vatandaşlık verilmedi. Birçok başvuruyu da önce reddettiler" diyor. Ancak 10 yıl sonra, 21 yaşındayken Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu alabildiğini anlatırken, özellikle merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı rahmetle anıyor.

SIKINTI İÇİNDE YAŞADILAR

Orhan Osmanoğlu, son bir yıldır heyecanla katıldığı bir işle meşgul. Osmanlı hanedanının sürgündeki mensuplarının bugünkü durumunu ortaya koyan bir belgeselin danışmanlığını yapıyor. "Ailemizin tüm fertlerinin kapsamlı bir belgeseli ortaya çıkmış oldu" derken, hanedan üyelerinin sürgünde yaşadığı acı dolu yılların da belgeselde çarpıcı biçimde gözler önüne serileceğini anlatıyor: "Sürgünden sonra İngiltere, Fransa, İsviçre, Filistin ve Lübnan'a yerleşen hanedan mensuplarının bir mesleği ve maliye bilgileri yoktu. Paraya ve geçime dair bir bilgileri yoktu. Sarayda sadece din, dil ve edebiyat ile müzik enstrümanları çalmayı öğrenmişlerdi. Bu nedenle yetiştikleri ülkelerde birkaç dil bilmelerinden dolayı turizmcilik, taksicilik ve müzisyenlik yapanlar oldu. Bazıları mezarlık bekçiliği yaptı, bazıları barda çalgı çaldı. ABD ordusunda subay, Fransız ordusunda lejyoner olan şehzade de var, Irak ve Abdünnasır'ın Mısır'ında cezaevlerinde yatanlar da. 1945-55 arası... Ayşe Nami Sultan'ın durumu acıklıdır. Kendisi 2. Abdülhamit'in küçük kızı Ayşe Sultan'ın oğlu Ömer Efendi'nin kızıdır. İsviçre'de kaldığı evin kirasını ödeyemez duruma düşünce, evden çıkarılmakla karşı karşıya kaldı. Ev satın alabilmek için aile yadigarlarını satmak zorunda kaldı. 2. Abdülhamid'in mührünü Zeynel Abidin Erdem aldı ve Topkapı Sarayı Müzesi'ne bağışladı." (9 Mart 2005'te Paris'te Richelieu Drouot Müzayede Evi'nde Abdülhamid'in pijamasının 5 bin 500 euroya alıcı bulduğu müzayedeyi anlatıyor.)

80 HANEDAN ÜYESİ VAR

ABD, Avusturya, İngiltere, İsviçre, İtalya, Fransa, Suriye, Lübnan ve Türkiye'de bilinen toplam 80 hanedan üyesi yaşadığını anlatırken, bunlardan 23'ünün erkek, yani "şehzade" olduğunu vurguluyor Osman Osmanoğlu. Aile reisi ise ABD'de yaşayan 92 yaşındaki Ertuğrul Osmanoğlu. Türkiye'de ise kendisi ve kardeşi Kayıhan'la birlikte 5 şehzade yaşıyor.

BELGESEL HER ŞEYİ ANLATACAK

TRT'nin hazırladığı "Osmanoğlu'nun Sürgünü" dizisinin çekimleri sırasında hemen tüm aile fertleriyle görüştüklerini anlatıyor Orhan Osmanoğlu. Yaklaşık 70 saatlik çekimin kurgu aşamasında olduğunu ve sonbahar sezonunda gösterime gireceğini belirtirken, şimdiden Avrupa ülkelerinden yayın talepleri geldiğini de vurguluyor. Osmanoğlu, "Ama asıl tüm Türkiye halkı izlemeli. Çünkü hanedan üyeleri vatan haini mi değil mi; gerçeği öğrenmek onların hakkı" diyor.

  • MUSTAFA KARTOĞLU

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi