T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 22 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'İzolasyon bitmeden yeni adım atmayız'

Kıbrıs halkının izolasyona tâbi tutulmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bizler bütün adımları attık, karşı taraftan aynı karşılığı göremedik. Artık bizden farklı birşey beklemeyin" dedi.

Kıbrıs Türklerinin hâlâ izolasyona tâbi tutulmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bunlar çözülmedikçe bizden farklı bir şey beklemek mümkün değildir" dedi. Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yaptıkları görüşmenin ardından Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Talat ile Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu aşamayı birlikte değerlendirdiklerini, bundan sonra atılabilecek adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Başbakan Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının özellikle geçmişten bu yana haklarını koruma konusundaki kararlılıklarının devam ettiğini ve milli Kıbrıs davasını savunmak için KKTC makamlarıyla yakın işbirliği ve dayanışma içinde çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

ÇÖZÜM MASADA

Rum tarafının olumsuz tutumuna rağmen kendilerinin çözüm perspektifini müdafaa ettiklerini dile getiren Erdoğan, sorunun çözüm yerinin Birleşmiş Milletler olduğunu belirterek, tüm tarafların BM Genel Sekreteri'nin çabalarını desteklemek durumunda olduğunu vurguladı. Erdoğan, "BM Genel Sekreteri'nin kapsamlı çözüm planı da masadadır. Kimse Güney Kıbrıs'ın AB üyeliğini, Rum tarafının uzlaşmaz tutumları karşısında sessiz kalınması için bir bahane olarak kullanmamalıdır. Aynı şekilde Türkiye'nin AB tam üyelik müzakere süreci de benzer bahanelerle istismar edilmez'' diye konuştu.

BÜTÜN ADIMLARI ATTIK

Başbakan Erdoğan, bir yandan kapsamlı çözüm için çalışılırken, diğer yandan da Kıbrıs sorununu çevreleyen çelişkileri ortadan kaldırma yönünde çaba harcadıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların başında, Kıbrıs Türklerinin hâlâ kendilerine uygulanan izolasyona tâbi tutulmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Bu izolasyonun ve kısıtlamanın süratle kaldırılmasından yana olduğumuzu ve bunun beklentisi içinde olduğumuzu her zaman ifade ettik, ifade ediyoruz, ifade edeceğiz. Bunlar çözülmedikçe bizden artık farklı bir şey beklemek mümkün değildir. Bu konuda bizler bütün adımları attık, ama maalesef muhataplarımızdan aynı karşılığı göremedik. Bu anlayışla, Kıbrıs'ta her iki tarafa uygulanan kısıtlamaların tüm ilgili taraflarca aynı anda kaldırılmasına ilişkin 30 Mayıs 2005 tarihli çağrımızı tekrar hatırlatmak istiyorum.''

KALICI ÇÖZÜMLERE BAKIYORUZ

Talat ile görüşmesinde KKTC'nin ekonomik ve kurumsal yapısının güçlendirilmesi, özel sektör yatırımlarının artırılması, enerji ve su sorunlarına ivedilikle kalıcı çözümler bulunması üzerinde durduklarını belirten Başbakan Erdoğan, hükümetlerinin Kıbrıs Türk halkının ekonomik refahı ve gelişmesine yönelik projeleri de kararlılıkla destekleyeceğini söyledi. Talat ile görüş birliği içinde olduklarının altını çizen Erdoğan, KKTC makamlarının, isabetli bir kararla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) mülkiyet konusunda yapılan Rum başvurularına karşı etkin bir iç hukuk yolu oluşturarak önemli bir adım attığına değinerek, "Tazmin konusuna ilişkin bir yasa değişikliğini kabul etmişti. AİHM'nin aldığı son kararlar da bu adımın doğruluğunu göstermektedir'' dedi.

GEREKENLERİ YARGI YAPTI

Mehmet Ali Ağca'nın tekrar cezaevine konulmasına ilişkin sürecin sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, ''Konuyla ilgili olarak yargı, kendi tasarruf alanı içinde yapması gerekenleri yaptı. Bugün de Ağca için yeni süreç başlamış oldu'' diye konuştu.

DOĞALGAZDA KALİTE ARIYORUZ

İran ile ilgili yaşanan doğalgaz krizine değinen Erdoğan, "Doğalgazda aranan bir kalite vardır. Bu kalite seviyesinde düşüklük olduğu zaman anlaşmaya ters düşer. Temennimiz bunun süratle düzelmesi, düzeltilmesidir. Öyle zannediyorum ki düzelecektir''dedi.

PİCASSO SERGİSİNİ GEZDİ

Başbakan Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki Picasso sergisini gezdi. Erdoğan, Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı ve Müze Müdürü Nazan Ölçer'den bilgi aldı.

  • OZAN KÖSE / İSTANBUL

  • 'Tecridi mutlaka kıracağız'
  • Soyer'den Güney Kıbrıs'a enerjide işbirliği çağrısı
  • Straw Rumları kızdırdı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi