T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 25 OCAK 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Merhumu nasıl bilirdiniz

Akciğer kanserine yenik düşen Kosova'nın ilk Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova'nın cenazesi yarın defnedilecek. Ancak cenaze töreninin Müslüman mı yoksa Hristiyan adetlerine göre mi yapılacağı ülkede tartışma başlattı

Mehmet
Koçak
Geçtiğimiz Cumartesi akciğer kanserine yenik düşen Kosova lideri İbrahim Rugova, dini durumuyla ilgili tartışmaların gölgesinde yarın defnedilecek. Bir dönem ateist olarak yaşayan Rugova'nın cenaze töreninin Müslüman adetlerine göre mi yoksa Hristiyan adetlerine uygun olarak mı yapılacağı sorusu, Kosovalıları ve kurucusu olduğu Demokratik Birlik Partisi LDK'yı ikiye böldü.

RUGOVA'NIN AİLESİ SUSKUN

Ailesi bu konuda açıklama yapmaktan kaçınırken, yakın arkadaşı ve partinin Rogova sonrası liderliğine hazırlanan Prof. Dr. Sabri Hamidi, Rugova için Hristiyan geleneklerine göre tören düzenlenmesini istedi. Rugova'nın Hristiyanlığı seçtiğini belirten Hamidi, Hristiyan olan bir kişinin Müslüman gibi defnedilemeyeceğini açıkladı.

HRİSTİYANIM DEMEDİ

Önceki gün toplanan LDK Başkanlık Divanı defin işleri ve cenaze organizasyonu için özel bir komisyon oluşturdu. Komisyonun başkanlığına Rugova'nın baş danışmanı Salih Cakaya getirildi. Bazı partililer "onu inançlarına göre yani Hristiyan adetlerine göre defnetmeliyiz" derken büyük bir kesim ise "O din değiştirdiğini açıkça ilan etmemişti. Müslüman bir aileden gelmesi ve halkımızın kahir ekseriyetinin Müslüman olduğu gerçeği dikkate alınmalı ve İslami adetlere göre defnedilmeli" görüşünü savundu.

DANIŞMAN KRASNİQİ: "O BİR HRİSTİYANDI"

Rugova'nın Partisi LDK'nın kurucularından olan ve uzun yıllar danışmanlığını yapan yazar Milllazim Krasniqi Kosova liderinin dini inançları konusunda şunları söyledi. "Onunla yıllarım geçti onu çok iyi biliyor ve tanıyorum. Başkan olarak görev alır almaz Hristiyanlık izlerini Kosova'ya taşıdı. Bölgede Hristiyan nüfus olmadığı halde Balkanların en büyük Hristiyan kültür merkezi inşa edilmesi için 50 bin dönüm arazi tahsis etti."

İbrahim Rugova 11 yıl önce Yeni Safak'a konuşmuştu

Kendisiyle 1995 yılında partisi LDK'nın merkezinde görüştüğümüz Rugova, dini inancıyla ilgili çelişkili ifadeler kullanmıştı.

Sayın başkan din konusunda sizinle ilgili farklı iddialar duyuyoruz, bir de sizden dinlemek isterim.

"Aslında dinler konusunda farklı görüşlerim var. Ben Müslüman bir ailenin çocuğu olmamla birlikte dini eğitim almadım. İslam dini hakkında fazla bir bilgim de yok, ancak dünyadaki olaylar ve değişimler beni de etkiliyor. Önceleri hiçbir dine ilgi duymuyordum. Kosova'daki kültür ve yaşam tarzı İslam ağırlıklı olmakla birlikte ben kendimi Hristiyan kültürüne daha yakın buluyor, ancak İslamiyet'i de reddedemiyorum."

Rugova kimdir?

2 Aralık 1944'de Kosova'ya bağlı CerrcÈ köyünde dünyaya geldi 10 Ocak 1945'te Yugoslavya Komünist Partisi babası Uki Rugova ve dedesi Rrusti Rugova'yı öldürdü. İlkokulu 1967 yılında Peja şehrinde büyük bir başarıyla bitirdi. İlkokuldaki başarısından dolayı ona özel burs verildi Ve Arnavutça Edebiyat Araştırma Ünivesitesi'ne kaydoldu 1971 yılında faküldeden mezun oldu. 4 Mart 2002'de Kosova'nın ilk cumhurbaşkanı oldu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi