T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 25 OCAK 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Oylarının altından kadrolaşma çıktı

Rektör Bernay'ın OMÜ'deki kadrolaşmasının altından yeniden seçilme kaygısı çıktı. 2000'de üçüncü olarak rektörlüğe atanan Bernay, ikinci seçime kadar 381 öğretim üyesine kadro verdi. Böylece 2004'teki seçimde oylarını 71'den 415'e çıkardı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in tercihiyle 71 oyla üçüncü gelmesine rağmen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü olarak atanan Ferit Bernay'ın, 2004'e kadar 381 öğretim üyesine kadro verdiği, bu sayede de 2004'teki seçimde 415 oy alarak birinci olduğu ortaya çıktı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi yönetimi ile ilgili usulsüzlük, keyfi yönetim ve kadrolaşma iddialarını inceleyen Meclis Araştırma Komisyonu, Rektör Bernay döneminde yapılan kadrolaşmayı sayılara döktü.

KADROYLA OY ARTIRDI

2000 yılında rektörlük görevine başlayan Bernay, koltuğa oturduğunda OMÜ'deki akademik personel sayısı bin 329'du. Haziran 2000'deki seçimde 71 oy alan Bernay üçüncü gelmiş, eski rektör Prof.Dr. Osman Çakır ise 297 oy ile birinci sırayı almıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer, seçimin galibi Çakır'ı değil, sadece 71 oyu olan Bernay'ı tercih etmişti. 2004'te yapılan seçime rektör olarak giren Bernay, oy sayısını 415'e taşıyarak birinciliği alırken, Sezer tarafından ikinci defa rektörlüğe atandı. Bernay'ın iki seçimde aldığı oylar arasında 344 oy farkı bulunuyor. Bernay, 2000-2004 yılları arasında OMÜ'de kurum içi ve kurum dışı olmak üzere toplam 381 öğretim üyesinin atamasını yaptı. Kurum içinde 66 profesör, 59 doçent ve 89 yardımcı doçenti atayan Bernay, kurum dışından 17 profesör, 12 doçent ve 138 yardımcı doçenti kadroya aldı.

SEÇİM ÖNCESİ YOĞUN ATAMA

Üniversitede, 2004 yılındaki personel artışı ise dikkat çekici. Ocak 2003'te toplam bin 470 akademik personelin bulunduğu OMÜ'de, bu sayı Ocak 2004'te bin 689'a, seçimin yapıldığı Haziran ayında ise bin 814'e çıktı. Yani Bernay, rektörlük seçimlerinden önce tam 344 personeli kadroya aldı. Ocak 2003 ile 2004 arasında profesör sayısı 65'ten 181'e, doçent sayısı 93'ten 104'e ve yardımcı doçent sayısı 344'ten 399'a yükseldi. Seçimden önceki 6 ayda ise yardımcı doçent sayısı 399'dan 435'e, doçent sayısı 104'ten 111'e, profesör sayısı ise 181'den 198'e çıktı. Böylece, 2005 Aralık ayı itibarıyle OMÜ'deki akademik personel sayısı 1917'ye ulaştı.

Oy vermeyen uzaklaştırıldı

2000 seçimlerinden sonra hızlı bir kadrolaşmanın yaşandığı OMÜ'de diğer yandan, Bernay'a oy vermeyen öğretim elemanlarına yönelik bir "tasfiye" hareketi başlatıldı. 4 yılda toplam 57 akademik personelin sözleşmesi yenilenmeyerek üniversiteyle ilişiği kesildi. Tasfiye hareketinden en büyük darbeyi alan kesim araştırma görevlileri oldu. 41 araştırma görevlisi, sözleşmesi yenilenmeyerek kapı önüne koyuldu.

58 PERSONEL İSTİFA ETTİ

Çok sayıda uluslararası yayını olan birçok araştırma görevlisi Rektör Bernay tarafından üniversiteden uzaklaştırılırken yerlerine yeni atamalar yapıldı. 2004'te 279 olan araştırma görevlisi sayısı bir yılda 336'ya çıktı. Baskı veya kadro verilmediği için üniversiteden ayrılmak zorunda bırakılan öğretim üyelerinin sayısı ise 58'i buldu. 13 profesör, 11 doçent ve 34 yardımcı doçent OMÜ'den ayrılmak zorunda kaldı.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ

    OMÜ Komisyon raporu:

    Üniversiteler KİT'leşti

    19 Mayıs Üniversitesi'ndeki iddiaları araştırmak amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun taslak raporunda üniversisal sistemin işleyişi de sert bir dille eleştirildi. ''Üniversitelerde rektörlerin seçimle gelmesi, demokratik açıdan cazibeli görünmesine rağmen, yapılan uygulamalar sistemin demokrasi ile bir alakası olmadığını açıkça göstermiştir'' denilen taslak raporda ''Üniversitelerin, kendi içine kapalı, verimsiz ve plansız çalışan KİT konumuna dönüştüğü'' belirtildi.

    'BAĞNAZLIK VAR'

    Taslak raporun sonuç bölümünün, ''Yükseköğretim konusunda alınması gereken tedbirler'' başlıklı kısmında, Türkiye'de, üniversiteler konusunda, ''politik kargaşa, siyasi çıkar ve yandaşlık, yanılma ve yanıltma, dar görüşlülük, tutuculuk, bağnazlık, bilimsel ve gerçeklikten uzak bir kaos yaşandığı'' ifadeleri kullanıldı. Raporda, "Liyakat, çalışkanlık, başarı kriterleri yerini yandaşlık kriterine terk etmiştir'' denildi.

  • ANKARA


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi