T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 5 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Muhammed'e can feda

Peygamberimiz'e ve İslam'a saldırı kampanyasına dönüşen karikatürler toplumun her kesimi tarafından protesto ediliyor. Birçok ilde düzenlenen gösterilerde Muhammed'e can feda" şeklinde slogan atılırken Esnaf ve Sanatkarlar Derneği mensupları, Danimarka malı satmayacaklarını açıkladı

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği(Özgür-Der), başta Danimarka olmak üzere birçok ülkede Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmasını ve ÖSYM'nin sınav başvurusunda başörtülü ve peruklu öğrencilerin fotoğraflarını çekmemesini protesto etti. Fatih Saraçhane Parkı'nda düzenlenen ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eyleme, yaklaşık 300 kişi katıldı. "Danimarka'da medya Türkiye'de YÖK İslam düşmanlığına son" yazılı pankart açan grup üyeleri, "Peygamber'e uzanan diller susturulacak, web kamerası YÖK'ün yeni saldırısı" yazılı dövizler taşıdı. Özgür-Der Başkanı Hülya Şekerci, Avrupa basınında yer alan çirkin karikatürlerin küresel zulmün bir parçası olduğunu söyledi. Bazı yazarların da destek verip konuşmalar yaptığı eylem sırasında sık sık tekbir getirilerek "Muhammed'e can feda" sloganları atıldı.

DANİMARKA MALI SATILMAZ

Bu arada Peygamberimiz Hz Muhammed'in karikatürünü yayınlayarak İslam aleminden büyük tepki alan Danimarka, Ankara'da düzenlenen eylemlerle de protesto edildi. Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) mensupları, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri protesto etmek amacıyla Danimarka Büyükelçiliği'ne siyah çelenk koydu. Benzer bir eylem öğle saatlerinde İlmi ve Kültürel Araştırma Vakfı (İLKAV) tarafından Abdi İpekçi Parkı'nda gerçekleştirildi. Sıhhiye Abi İpekçi parkında toplanan kalabalık tekbir getirerek ve "La ilahe illallah" ve "Muhammed canımız, feda olsun kanımız" sloganları eşliğinde karikatür olayını protesto etti. Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus ise derneklerinin Danimarka mallarını protesto edeceklerini söyledi.

TÜKETİCİ GÜCÜNÜ GÖSTERECEK

Öte yandan tüketici dernekleri karikatürü yayınlayan ülkeler olan Danimarka, Fransa , Almanya ve İspanya mallarına boykot uygulamaya hazırlanıyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, karikatürün Avrupa'nın bilinç altındaki düşmanlığı net olarak ortaya koyduğunu kaydederek şöyle dedi: "Bir dinin peygamberi ile alay ederek düşmanlıklarını ortaya koymaya çalışanlar dünyada entegre olmuş bir küresel ekonomik düzenin var olduğunu unutmamalı.. Tüketiciler, tüketimden gelen gücüyle gerekli cevabı verecektir."

EĞİTİM SEN: ÖZÜR DİLESİNLER

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ise İslam dünyasını rahatsız eden karikatürler nedeniyle sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında "Danimarka mallarına karşı boykot başlatacağız. Ayrıca bu yöndeki tepkimizi belirten mektupları Avrupa ülkelerine göndereceğiz'' dedi.

KARİKATÜRCÜLER DE TEPKİLİ

Danimarkalı çizerlerin karikatürlerinin "sanat dışında provokatif bir eylem" olarak nitelendiren Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada da "Karikatür, çizginin gücü ile dünya barışına katkı sağlamak için yola çıkmış bir sanat dalıdır. Görevi barışı pekiştirmektir. Çizilen karikatürleri hoşgörü ve iyi niyet dışı bir yaklaşım olarak görüyoruz" denildi.

  • MURAT PALAVAR/ UĞUR ERSİNADIM

    Gül: Bilinçli provokasyon

    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, önce Danimarka'da daha sonra diğer bazı ülkelerde yayınlanan Hazreti Muhammed karikatürleri için "sorumsuz ve provoke edici" tanımlaması yaptı. Gül, son günlerde büyük olaylara neden olan Hazreti Muhammed karikatürleri ile ilgili olarak, medeniyetler ittifakı ve dinler arası diyalog gibi girişimlerin olduğu böyle bir dönemde yapılan bu tür girişimleri sorumsuzluk olarak nitelendirdi. Söz konusu karikatürlerin "bilinçli ya da bilinçsiz provokasyonlar" olduğunu belirten Gül, tarihte bu tür girişimlerin örnekleri olduğunu, yazılan romanlar yüzünden pek çok canın yandığını ifade etti.

  • ANKARA

    Koç: İçlerini sergilediler

    Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Danimarka'da Hz. Muhammed'in karikatürlerinin çizilmesi, batılıların içlerindeki çifte standardı ortaya koydu" dedi. Koç, Edirne Velisi Nusret Miroğlu'nu ziyaretinde gazetecilerin sorusu üzerine, "Karikatür konusunda hiç kimse masum değildir" diyerek şunları kaydetti: "Bizim dini noktada başka şansımız var. Bu şans da bizim dinimiz hem Hz. İsa'yı, Hz. Musa'yı kendi peygamberi olarak kabul eder. Böyle olduğu için de rahatlığımız var. Biz bu reaksiyonu Hz. İsa'yı biraz daha severek atlatmalıyız. Onlar da çifte standardı tamamen bırakmalıdır."

  • EDİRNE

    Rasmussen özür dilemeli

    CHP lideri Deniz Baykal, din ve kutsal değerler tartışmasının hiçbir yarar getirmediğini belirterek, başta Danimarka Başbakanı olmak üzere bu yayınların yapıldığı ülkelerin siyasetçilerin, yayın organlarının yöneticilerinin sadece İslam dünyasından değil bütün dünyadan özür dilemek zorunda olduklarını söyledi. Baykal, "Fikir özgürlüğüymüş... Fikir özgürlüğü diye Hazreti İsa'ya, Musa'ya hakaret edilmesine göz yumabiliyor musunuz? Bu çifte standart ortadan kalkmalıdır" diye konuştu.

  • ANKARA

    Saygısızlığın özgürlüğü olmaz

    İstanbul'da düzenlenen "KOBİ'ler ve Türkiye'nin İşsizlik Sorununa Çözüm Önerileri" konulu basın toplantısının ardından karikatür kriziyle ilgili soruları cevaplayan DYP lideri Mehmet Ağar, "Dünyanın hiçbir yerinde bir başka dine saygısızca tavırlarda bulunmayı ifade özgürlüğü içinde görebilmek mümkün değildir. Bu kadar yüce bir dinin peygamberine karşı bu şekilde yapılan bir münasebetsizliği, şiddetle kınıyoruz" dedi.

  • İSTANBUL


  • Karikatür krizini Batı tetikledi
  • Avrupa basınına karikatür ilanı
  • Onlar kendi kutsalına bile saygısız
  • İslam'ın bağışlayıcılığını hatırlattı
  • Onlar Avrupa'nın düşünce suçluları
  • Büyükelçilikler ateşe verildi
  • Rasmussen'in işi zorlaşıyor

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi