T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
T E L E V İ Z Y O N 5 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bilinmeyeni anlattık

2. Dünya Savaşı'nda Nazilerle Kızılordu arasında kalan Türkleri anlatan Gamalı Haç'la Kızıl Yıldız Arasında, TRT'nin ilginç belgesellerinden. Yönetmen Karatay, hiç bilinmediği için bu konuyu seçmiş

TRT ekranlarında yayınlanmaya başlayan ve tarihten şimdiye kadar hiç dikkat çekmemiş bir zaman dilimi ve bir öyküyü anlatan Gamalı Haçla Kızıl Yıldız Arasında adlı belgesel, TRT'nin ilgi çeken yapımları arasında.

Ödüllü yönetmen Neşe Sarısoy Karatay imzasını taşıyan belgesel, İkinci dünya savaşı sırasında Naziler ve Kızıl Ordu arasında kalan Türklerin yaşadığı acıları anlatması bakımından bir ilk. Belgeselin hazırlanış öyküsünün 20 yıl öncesine dayandığını bu belgeselde yer alan konuların çoğu kimse tarafından bilinmediğini söyleyen Neşe Sarısoy Karatay, bu yüzden bu konuyu seçtiklerini ve savaştan en çok yara alanların sanıldığı gibi sadece Yahudiler, Almanlar ve Rusların olmadığını ifade ediyor.

"Bu savaşta binlerce Türk ve Müslüman hayatını kaybetti ama kimse bunu bilmiyor bizim bu belgeseli yapmadaki amacımız o kamplarda esir düşenlerin ölmeden önce gerçekleri anlatmalarını sağlamaktı" diye konuşan Karatay, belgeselin çekimlerinden sonra görüşülen insanlardan altısının hayatını kaybettiğini belirtiyor. Belgeselin çekimleri için Amerika, Almanya ve Türkiye'yi dolaştıklarını söyleyen Karatay, belgeselde röportajları yayınlanan savaş tanıklarının ilk başlarda röportaj verme konusunda çekindiklerini ifade ediyor. Fakat daha sonra bu insanların güvenlerini kazandıklarını söyleyen yönetmen, belgesel için 100 den fazla savaş tanığıyla görüşmüş.

Tarihi belgesel çok çünkü tarihimiz iyi

Belgesel için gerekli görsel malzeme konusunda zorluklar yaşadıklarını ve o döneme ait tüm görsel belleklerin Moskova'da olduğunu belirten Neşe Sarısoy Karatay, "Umarım seneler sonra belgeselin devamı yapılır" diyor. Bu belgeselin özel TV'lerde yer bulamayacağını söyleyen yönetmen, TV'de tarihi belgesellere yer verilmesinin sebebini ise çok iyi bir tarihe sahip oluşumuza bağlıyor. Daha önce İsmail Bey Gaspıralı,Osmanlı Devleti'nin Doğuşu belgeselleriyle ödüller alan yönetmen, Avrupa'daki Türk İzleri adlı belgeselle seyircinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

  • AYSEL YAŞA


    Hamas, Kıbrıs ve AB sohbeti

    Hüseyin Gülerce'nin sunduğu Pazar Sohbeti'ne, Bilgi Ün. Öğretim Üyesi Soli Özel, Cengiz Çandar ve Dr. Cengiz Aktar konuk. Konu ise, Hamas'ın Filistin galibiyeti, Türkiye'nin açıkladığı Kıbrıs eylem planı ve AB ile ilişkiler.
    SAMANYOLU / 11.30


    İslami ilimler çalışmaları

    Sabahattin Zaim Hoca'nın tarihe tanıklığını anlattığı Türkiye'nin Son Yüzyılı'nda İslami İlimler Araştırma Vakfı konu ediliyor. Kurucuları arasında Prof. Dr. Zaim'in bulunduğu vakıfla ilgili merak edilenler programda yeralıyor.
    KANAL 7 / 12.00


    İnadım İnat yine yeniden

    İnadım İnat adlı dizi bugün ilk bölümden itibaren yeniden ekrana getiriliyor. Dizinin ilk bölümünde birbirlerini seven Meryem ile Niyazi'nin sürekli sürtüşen babaları arasındaki ilk kavganın nasıl çıktığı ve bunun yıllarca sürdürülme sebebi var.
    KANAL 7 / 19.45


    MESUT YAR'LA CÜMLE ALEM
    Spordan belgesele müzikten eğlenceye

    Haftasonları çok izlenenler arasına giren eğlence programları arasında Mesut Yar'la Cümle Alem öne çıkanlardan. Programa Tanju Çolak, Nihat Doğan, Selami Şahin ve Nebil Özgentürk konuk oluyor.
    STAR / 15.30


    YILDIZ YAĞMURU
    Şarkıcılar her telden çalıyor

    Yıldız Tilbe'nin ayrılmasına rağmen reytingi düşmeyen Yıldız Yağmuru'nu bu hafta Burhan Çaçan ve Songül Karlı sunuyor. Programa Bayhan, Ankaralı Namık ve Hüner Coşkuner konuk oluyor.
    STAR / 20.00


    TÜRKSOY'LA İPEKYOLU
    Son Osmanlı'nın son yolculuğu

    Seyfullah Türksoy'la İpekyolu, Bakü'deki Son Osmanlı Nevruz Dede'nin son yolculuğunu yayınlıyor. Programda Nevruz Dede'yle yapılmış son söyleşi de ekrana geliyor.
    KANAL 7 / 23.30


    İBO SHOW
    Eğlence yarışında 'arabesk' faktörü

    İbo Show'a Ferdi Tayfur konuk oluyor. Bakalım kıyasıya rekabet eden pazar eğlenceleri arasında, birincilik bu hafta İbo Show'da mı yoksa, sunucuları her hafta değişen Yıldız Yağmuru'nda mı kalacak.
    ATV / 20.00


    Patronun Kızı
    Bir yayın kuruluşunda araştırma görevlisi olan Tom, patronunun evine davet edilince heyecanlanır. Genç adam, patronun kızı Lisa ile tanıştırılacağını sanarak eve gider. Ancak Tom'dan aile yokken eve göz kulak olması istenir.
    (My Boss's Daughter) Yön: David Zucker Oyn: Ashton Kutcher, Tara Reid, Jeffrey Tambor (2003/Romantik-Komedi)
    KANAL D / 20.00

    Zirveye Tırmanış
    Küçük bir kasabada yaşayan Donna'nın hayali hostes olabilmektir. Küçük bir havayolu şirketinde çalışmaya başlar ve daha büyük bir şirketin sınavına katılır. Hayallerine yaklaşan Donna, işin zorluklarıyla karşılaşır ama vazgeçmez.
    Orijinal Adı: View From The Top Yön: Bruno Baretto Oyn: Gwyneth Paltrow, Christina Applegate, Mark Ruffalo
    KANAL D / 21.45

    Zıkkımın Kökü
    Muzo, yoksul bir ailenin çocuğudur. Adana'da bir gecekonduda, annesi, trahomlu ağabeyi ve işsiz babasıyla yaşamaktadır. Muzo, mahallede darı satarak, yoksul ailesine katkıda bulunmaya çalışır. Balonları çok seven Muzo'nun yüreğindeki tutkusu sinemadır.
    Yön: Memduh Ün Oyn: Emre Akyıldız, Günay Girik, M. Samancılar, M. Başaran
    TRT 2 / 23.00

    Kalabalıkta Bir Yüz
    Rhodes, gezgin, hikaye anlatıcısı ve gitaristtir. Hapisten yeni çıkmış ve yine düşmüştür. Fakat son zamanlarda gülmesi için bir sebep vardır: Televizyon. Elia Kazan'ın çektiği politik taşlama türündeki başarılı filmlerden biri olan Kalabalıkta Bir Yüz, seyredeğer bir yapım.
    (A Face In The Crowd) Yön: Elia Kazan Oyn: Andy Griffith, Patricia Neal
    STAR / 01.50


     
      TV TEL
    TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03
    KANAL 7: (212) 612 90 90
    TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00
    STV: (216) 344 85 60
    MELTEM TV: (212) 639 08 85
    FLASH TV: (212) 256 81 00
    CNN TÜRK: (212) 413 56 00
    STAR: (212) 413 50 00
    KANAL D: (212) 413 51 11
    atv: (212) 354 39 36
    SHOW TV: (212) 355 01 01
    tv8: (212) 288 51 52
    CNBC- e: (212) 335 00 00
    NTV: (212) 335 00 00
    TV5: (0212) 495 10 05
    HİLAL TV: (0212) 613 96 55
    RTÜK: Tel: (312) 297 50 50
    ALO RTÜK: 178

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi