T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 5 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yolsuzluk soruşturması YÖK engeline takıldı

Rektör Ferit Bernay'ın döneminde OMÜ'deki keyfi yönetim ve kadrolaşma iddialarını inceleyen TBMM Araştırma Komisyonu'nu tarafsız davranmamakla eleştiren YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in komisyonun istediği belgeleri geç gönderdiği ortaya çıktı

Aslıhan A.
Karataş
YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, "amacını aştığı ve tarafsız davranmadığı" gerekçesiyle eleştirdiği TBMM Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Araştırma Komisyonu'na üniversiteyle ilgili soruşturma dosyalarını komisyonun görev süresi bittikten sonra gönderdi. YÖK onay vermediği için soruşturma açılamayan dosyalarda "Ameliyatta böbrek çalınması, Rektör Bernay'ın rüşvet sanığıyla ilgili tavsiye yazısı, kampüsteki yüzlerce ağacın kesilmesi, üniversite ihalelerinin rektörün annesinin şirketine verilmesi" gibi çarpıcı iddialar yer aldı.

YÖK'ten gelen soruşturma dosyaları OMÜ yönetimi ile ilgili birçok iddianın nasıl rafa kaldırıldığını ortaya koydu. 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'na göre, üniversite yöneticileriyle ilgili suçlamalarda yargılama yapılabilmesi için YÖK'ün onayı gerekiyor. YÖK'ün soruşturma izni vermediği dosya "bir daha açılmamak üzere" kapatılıyor. Yani suçlamayla ilgili yargı süreci başlamadan sona eriyor ve Rektör Prof. Dr. Ferit Bernay hakkındaki suçlamalardan yargılanmadan kurtuluyor.

KOMİSYONUN SÜRESİ BİTTİ, DOSYALAR GELDİ

OMÜ'deki keyfi yönetim, usulsüzlük ve kadrolaşma iddialarını araştıran TBMM Komisyonu, 8 Aralık 2005 tarihli yazıyla YÖK'ten üniversite yönetimi hakkında iddialar içeren 52 soruşturma dosyasına ilişkin bilgi istedi. Komisyonun bu isteğine karşı YÖK'ün yanıtı 1 Şubat 2006'da, yani komisyonun çalışma süresinin bitiminden 1 hafta sonra geldi. Soruşturma belgeleri geç gönderildiği için komisyon raporuna giremedi. YÖK'ten gelen dosyalara göre, OMÜ Rektörü Ferit Bernay ile eski Rektör Osman Çakır ile ilgili 32 iddia "soruşturmaya gerek duyulmayarak" kapatıldı. YÖK, komisyonun sorduğu dört dosya ile ilgili ise YÖK Denetleme Kurulu'nun yaptığı incelemenin sürdüğünü bildirdi.

Çalınan böbrek soruşturulmadı

6 Mart 2002'de Nezihe Akan adlı vatandaş, oğlu Naci Can Akan'ın silahla yaralanma sonucunda getirildiği OMÜ Tıp'ta yapılan ameliyatta bir böbreğinin çalındığı iddiasıyla savcılığa başvurdu. YÖK, üniversitede yapılan soruşturma ve Danıştay'ın men-i muhakeme kararları sebebiyle soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi. l Ayrıca 16 Mart 2002'de OMÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire eski Başkanı Recep Durmuş, "resmi ihalede rüşvet almak"tan kamu davası açılmasına karar verilen Nazım Alkan'ın ihale komisyonları başkanvekilliği, tahakkuk memurluğu ve genel sekreterlik görevine getirildiğini ileri sürdü.

İhale rektörün annesinin şirketine

OMÜ eski Rektörü Osman Çakır döneminde çeşitli tarihlerde yapılan ihalelerin, rektörün annesi Gülfidan Çakır'ın yüzde 50 ortağı olduğu şirkete yaptırılarak TCK'nın 240.maddesinin ihlal edildiği iddiasıyla savcılığa başvuruldu. YÖK, rektörün annesinin şirketinin 32 ihale aldığı ve bu şirkete toplam 983 milyon 106 bin 250 TL ödemenin rektör yardımcısının onayıyla yapıldığını belirledi. Komisyonu ile ita amirinin yaptıklarından rektörün sorumlu tutulamayacağı, Çakır'ın ihaleyi yönlendirmesinin ve Hazine zararının da olmadığı gerekçeleriyle Osman Çakır hakkında soruşturma açılmamasına karar verildi.

Ağaç katliamına göz yumuldu

OMÜ Öğretim Üyeleri Derneği, 17 Aralık 2000'de Bernay hakkında, kampüsteki ağaçlık alandan yüzlerce ağacın kesilmesi ve yeşil alanın tahrip edilmesinden dolayı Orman Yasası'na muhalefet iddiasıyla savcılığa başvurdu. YÖK, Bernay'ın "Ağaçların su deposu yapılmak için kesildiği, rektörlüğün söz konusu ağaçların sökülebilmesi için Orman İşletme Müdürlüğü'ne müsaade için görüş sorduğu, ancak müteahhit firmanın cevabı beklemeden ağaçları kestiği" şeklindeki savunmasını yerinde bulup soruşturma açmamaya karar verdi.

'Rüşvet sanığı'na destek mektubu

26 Eylül 2001'de Bernay'ın bir davada 'rüşvet sanığı' olan Nazım Alkan (OMÜ Genel Sekreteri) hakkında İdare Mahkemesi Başkanlığına tavsiye mektubu yazarak Anayasa'yı ihlal ettiği iddiasıyla savcılığa başvuruldu. Rektörün ise yüzlerce mektup yazdığını ve "konuyu hatırlamadığını beyan ettiği" ileri sürüldü. YÖK Denetleme Kurulu, inceleme sonunda Bernay'ın böyle bir mektup yazdığını belirledi. Ancak Samsun İdare Mahkemesi'nin bu yazıyı müdahale ve anayasayı ihlal olarak değerlendirmesi sebebiyle soruşturma izni vermedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi