T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
K Ü L T Ü R - S A N A T 2 ŞUBAT 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

30 ülke gezdi başarıyı yazdı

Davranış bilimleri uzmanı Nuri Gökalp 30 ülkeyi dolaşarak insanların başarı öyküleri üzerine yaptığı gözlemleri "Yarınlar Kimin?" isimli kitabında aktarıyor

'İster öğrenci, ister işsiz, ister simitçi, ister çiftçi, ister köylü olun yüreğinizin coşkusu ve beyninizin ürettikleri ile gerçek başarıyı sağlayabilirsiniz' diyen davranış bilimleri uzmanı Nuri Gökalp'in 'Yarınlar Kimin?' isimli kitabı Beyaz Yayınları tarafından yayınlandı.

Gökalp, kitabında Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarında otuza yakın ülkede dolaşarak insan davranışları üzerine yaptığı derin gözlemleri paylaşıyor. İnsanın başarısının yaşamın kendilerine sunduğu imkanlara vedikleri cevaplarla ilintili olduğunun altını çizen yazar çalışmasında; insanın, sahip olduğu kaynakları değerlendirmesi ve başarının şifresine ulaşması için kendi potansiyelini keşfetmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

AMACIM EZBER BOZMAK

Çağımızın en büyük keşfini; "insanların düşüncelerini değiştirerek yaşamlarını değiştirebileceklerini bilecek olmaları" olarak gören Gökalp, 'Yarınlar Kimin?'i insanların yarınlarını kendi çabalarıyla ve istedikleri gibi şekillendirmelerine yardımcı olmak için yazmış. "Yarınlar hayal kuran ve bu hayallerini yol haritasına dönüştürerek bu yoldan yürüyen herkesindir. İnsanların bu dünyaya geliş nedenlerine uygun kendilerini gerçekleştirmeleri için arzu ve isteği hayale, hayali düşünceye, düşünceyi işe ve işi de sonuca dönüştürmeyi öğrenmeleri gerekir. Sonuç olarak yaşam topunun insanların kendi ayaklarında olduğunu bilerek oyunu oluşturma sorumluluğunda olduğunu bilmelidirler. Aslında yapmak istediğim sorumluluk üstlenmeyen bir kısım insanımızın ezberini bozarak sorumlu davranmalarını ve yaşamdaki rollerini gerçekleştirmelerine vesile olmaktır. Unutulmamalıdır ki hiç kimsenin dünyada başarılı olmuş ve insanların yaşamında olumlu iz bırakmış kimselerden büyük bir farkı yoktur. Tüm başarılı olanların ödediği bedelleri ödeyen, fedakârlığı sabır ve dirayeti gösteren herkes benzer sonuç sağlayabilir..."

FIRSATLARA DOĞRU CEVAPLAR VERİN

İnsanların önlerine çıkan fırsatları "Ya- Kim" adını verdiği yaklaşımıyla değerlendirerek başarıya ulaşmanın yollarını bulgulayan yazar bu yaklaşımı şöyle tarif ediyor:

"İnsanların yaşama verdikleri tepkilerin farklı, farklı olduğunu gözlemledim. Farklı tepkilerin nedenleri olmalıydı. O nedenleri bulmak ve buna göre çözümler üretmek istedim. Yaptığım anketler sonucunda insanların karar verme ve verilen karaları uygulama yönünde ilerlerken tökezlediklerini gördüm. "Ya-Kim" yaklaşımı bu tökezlemeyi engellemeyi amaçlıyor. IQ ve EQ olarak ifade edilen beyin ve yüreğin ahenkli kullanılması ile üretilecek sinerjinin işe dönüştürülmesi halinde tüm insanların başarılı olabileceklerini anlatıyorum bu teknikte." Duygusal zeka kullanımını etkinleştiren bu tekniği ön plana çıkaran kitapta duygusal zeka testi yer alıyor.

Beynimizin sadece sol tarafını çalıştırıyoruz

Başarılı insanlar yetiştirmek için öğretme yaklaşımlı eğitim anlayışı yerine, öğrenme merkezli eğitim anlayışına geçmenin gerekliliğini önemle vurgulayan Gökalp'in Türkiye'deki eğitim sistemi ile ilgili önerisi ise şöyle: "Sol beyinli bir eğitim yaklaşımı uygulayan Tünkiye'nin dünya çapında farklı ve yeni ürünler üretebilmesi için sağ ve sol beyni birlikte kullananan bir eğitim yaklaşımına geçmesi gerekiyor. İnsanlarımızın sağ beynin hayal gücü, sanatsal üreticiliği ve sentezci özelliklerinden yararlanması, ancak uygulanacak yeni eğitim programı ile mümkün olur."

En önemli rekabet silahı

"Enformasyon ve bilgi günümüzün en önemli rekabet silahlarıdır. Bilgi büyük fabrikalardan ya da şişkin banka hesaplarından daha değerli ve daha güçlüdür. Microsoft ve Toyota'nın büyük şirketler haline gelmesinin nedeni General Motors'tan daha zengin olmaları değildi. Onlar maddi ya da finansal varlıklardan çok daha değerli birşeye sahiptiler entelektüel sermayeye."diyen Gökalp, kitabında ünlü devlet adamı Abraham Lincoln'ün başarı öyküsüyer veriyor: l 21 yaşında işinde başarısız olmuş l 22 yaşında bir yasama seçimini kaybetmiş l 26 yaşında karısını kaybetmiş, 27 yaşında ruhsal bunalıma girmiş l 34 ve 36 yaşında kongre seçimlerini, 45 yaşında senato seçimlerini, 47 yaşında başkan yardımcısı seçimlerini kaybetmiş l 49 yaşında tekrar senato seçimlerini kaybetmiş l 52 yaşında ABD başkanı seçilmiş.

  • ELİF YILDIZ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi