T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 9 ŞUBAT 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


İtibari hizmet süresinin emekliliğe etkisi

İtibari hizmetten yararlanmanın kuralları hakkında bilgi verir misiniz?

Metin YALÇIN (İşçi, Bursa): Tahsin bey, bizler, Gemlik Gübre Sanayii işyerinde 1992 yılının onuncu ayından beri itibari hizmet alarak çalışıyoruz. Emekli olmak isteyen arkadaşlarımız olmaktadır. Yaşı gelmiş ama 25 yılı dolmamış arkadaşımız, emekli olmak için müracaat ettiğinde emekliliği hak etmediğini bir yıl daha çalışması gerektiğini söylemişler. Bizler, itibari hizmetin 3600 günden sonra herkesin alabileceğini sanıyoruz. Hem yaştan hem de yıldan düşeceğini, yani 25 yıldan düşeceğini biliyorduk. 25 yıldan itibari hizmetin düşmediğini nereye dayandırıyorlar, bize açıklarsanız çok seviniriz. Bu konuyla ilgili çok insan zarar görüyor. Ben, sizden itibari hizmetle ilgili Yargıtay kararını ve itibari hizmetin kıdem yılına yansıyıp yansımadığını öğrenmek istiyorum.

* 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun, Ek 5. Maddesinde düzenleme yapılmıştır. Buna göre;

"Azotlu gübre ve şeker sanayiinde, fabrika, atölye, havuz ve depolarda, trafo binalarında çalışanlardan, 1.Çelik, demir ve tunç döküm, 2.Zehirli, boğucu, yakıcı öldürücü ve patlayıcı gaz, asit, boya işleriyle gaz maskesi ile çalışmayı gerektiren işlerde, 3.Patlayıcı maddeler yapılmasında, 4.Kaynak işlerinde" Çalışanlara, her yıl için 90 gün itibari hizmet verilmektedir. Kesirlerin hesaplanmasında tam yıl 360 gün olarak alınmaktadır. Fiilen çalışılmış güne eklenecek itibari hizmet günü sayısının bulunmasında (bu madde kapsamındaki işlerde çalışılan gün sayısı x 0,25) formülü uygulanmaktadır. Bu şekilde çalışan sigortalılarla ilgili aylık bildirgeler ve dört aylık dönem bordroları ayrı olarak düzenlenmekte olup üzerlerine "2098 sayılı Kanuna Tabidir" kaşesi vurulmaktadır.

4447 sayılı yasayla yapılan değişiklikle, "Bu Kanunun Ek 5 ve Ek 6 ncı Maddeleri gereğince sigortalılık süresine ilave edilen gün sayıları, beş yıldan çok olmamak üzere bu Kanunun 60 ve Geçici 81 inci maddelerinde belirtilen yaş hadlerinden indirilir." hükmü getirilmiştir. Maddede sayılan mesleklerde çalışanların itibari hizmet süresinden yararlanabilmesi için en az 3600 gün bu işlerde çalışmaları gerekmektedir. Bu işlerde çalışma süresi 3600 günden az olan sigortalılar itibari hizmet süresinden yararlanamamaktadır. 4759 sayılı Kanunla düzenlenen kademeli geçiş süreci için geçici 81. maddede öngörülen sigortalılık sürelerinin tespitinde, söz konusu tarihe kadar olan itibari hizmet süresi dikkate alınacak, tahsis talep tarihine göre, aylığa hak kazanmada ise itibari hizmet süresinin tamamı alınarak sigortalının sigortalılık süresine eklenecek ayrıca ilgili maddelerde öngörülen yaş hadlerinden de indirim yapılacaktır.

İtibari hizmet süresi, hizmet birleştirilmesinde dikkate alınmamaktadır. Yaşlılık sigortasında yapılan hizmet birleştirilmelerinde fiili hizmet dikkate alınmaktadır. 2829 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun'un 4. ve 7. maddesine göre hizmet birleştirmelerinde itibari hizmetlerin dikkate alınmayacağı hususu açıkça düzenlenmiştir. Yani, bu gibi işlerde çalışan sigortalıların hizmetlerinin birleştirilmesinde sadece fiili çalışma gün sayıları dikkate alınacaktır. Yani itibari hizmet süresi, sigortalıların sadece sigortalılık süresini etkilemekte, gün sayılarını ise etkilememektedir.

Uygulamada, SSK Kanunu'ndaki, itibari hizmet sürelerinin (Yıpranma payının) sadece "Sigortalılık süresine mi" yoksa "Hem sigortalılık hem de prim ödeme gün sayısına mı" ekleneceği konusunda önemli bir boşluk bulunuyordu. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası'nın Ek 5. maddesi ile gemi adamları, gemi ateşçileri, kömürcüler, dalgıçlar, azotlu gübre ve şeker sanayiinde ve basın sektöründe çalışan işçilere tanınan "yıpranma payı" hakkı, Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu'nun, 16.5.2000 tarih ve 24051 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan T.18.2.2000, E.1997/1, K.2000/1 sayılı kararıyla ortadan kaldırıldı. Ve boşluk işçi aleyhine dolduruldu. Yargıtay'ın bu kararına göre; itibari hizmet süresi, sadece sigortalılık süresine eklenecek ve prim ödeme gün sayısına eklenmeyecektir. Yani 20 yıl çalışanlar 25 yıl çalışmış sayılacak, ancak bu hesaplama prim ödeme gün sayısına yansıtılmayacaktır.

Kısaca, itibari hizmet süreleri, sadece sigortalılık süresine eklenecek, prim ödeme gün sayısına ilave edilmeyecektir. Yine hizmet birleştirmelerinde itibari hizmet süreleri dikkate alınmayacaktır. Tahsis talebinde bulunan ve adlarına itibari hizmet süresi hesaplananların bu sürelerinden en çok beş yılı, yaş hadlerinden de indirilecektir. (Konu Hk. Bkz. www.resulkurt.com).

Okuyucumun emeklilik hesaplamasını önümüzdeki Pazartesi günü ele alacağım.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi